Sajtóértesülés: újraindultak a koalíciós tárgyalások, az RMDSZ elveszítheti a környezetvédelmi tárcát

2023. május 3. – 10:30

Sajtóértesülés: újraindultak a koalíciós tárgyalások, az RMDSZ elveszítheti a környezetvédelmi tárcát
Tánczos Barna és Kelemen Hunor – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A koalíció vezetői, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă és Kelemen Hunor újabb tárgyalásokat folytattak a kormányváltásról. Politikai források a HotNews.ro-nak elmondták, a pártelnökök jelenleg arról tárgyalnak, hogy a miniszterelnök-helyettesek számát kettőről háromra emeljék. Ugyanakkor mindkét nagy párton belül elkezdődött a hatalmi harc, főként a liberálisoknál magas a tét. kérdés, hogy az elnöki szárny, azaz a jelenlegi miniszterelnök és támogatói, vagy pedig a velük elégedetlenek kerülnek helyzetbe. Mindebből az RMDSZ is megtépázottan kerülhet ki, úgy tűnik, a környezetvédelmet húznák ki Tánczos Barna alól.

Több miniszterelnök-helyettest szeretne a kormányban látni a Szociáldemokrata Párt (PSD), és a korábbi koalíciós megállapodástól eltérően cserélne minisztériumokat a PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL), ez pedig veszélybe sodorja az RMDSZ környezetvédelmi tárcáját, amit jelenleg Tánczos Barna miniszter tölt be, írja a HotNews.ro politikai forrásokra hivatkozva.

A három párti kormánykoalícióban javában készülnek a május végén / június elején esedékes kormányváltásra, amely nemcsak a miniszterelnöki cserével, hanem különböző tárcák élére kinevezett politikusok rotációjával is együtt járna. Erről azt állította Kelemen Hunor, hogy elvileg nem érintené az RMDSZ-t, miután az erről szóló megállapodás a PSD és PNL között köttetett, de a Hotnews forrásai szerint nem lehet ezt készpénznek venni.

a lapnak nyilatkozó politikai források azt állítják, Marcel Ciolacu PSD-elnök megújította Ciucănak tett ajánlatát, miszerint a közlekedési minisztérium megtartásáért cserébe átadná a liberálisoknak az igazságügyi, illetve az európai alapok minisztériumát. A szociáldemokraták a külügyminisztériumról is hajlandók lemondani, és támogatnák a környezetvédelmi minisztérium átvételét az RMDSZ-től a PNL javára, cserébe a kormányfőtitkárságáért.

Ha ez megtörténne, és a környezetvédelmi minisztériumot valóban a PNL venné át az RMDSZ-től, akkor az RMDSZ engesztelésképp a kulturális minisztériumot kaphatná meg a PSD-től.

Azt is tudni véli a Hotnews, hogy a koalíció jelenleg a miniszterelnök-helyettesek számának kettőről háromra emeléséről tárgyal. Jelenleg két miniszterelnök-helyettese van Romániának:

  • az egyik a PSD-s Sorin Grindeanu,
  • a másik az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor.

A rotáció révén a PSD-nek le kellene mondania a miniszterelnök-helyettesi tisztségről, amely a PNL-hez kerülne, ahogy azt a PSD és a PNL vezetői által aláírt megállapodás előírja. Tárgyalások folynak azonban egy új miniszterelnök-helyettesi poszt létrehozásáról, hogy mindhárom pártnak legyen ilyen tárcája.

A PSD szeretné megtartani a miniszterelnök-helyettesi tisztséget, Marcel Ciolacunak az egyik javaslata állítólag Mihai Tudose, az ország egykori miniszterelnöke lenne, aki a feltételezések szerint a gazdasági és az energetikai minisztériumot akarja koordinálni, és csak így mondana le az európai képviselői mandátumáról.

Ciolacu várható miniszterelnöki ambícióiról tanúskodó információk is napvilágot láttak, Marcel Ciolacu ugyanis jelenleg képviselőházi elnök, akitől állítólag Alfred Simonis (a PSD képviselőházi frakciójának vezetője) és Daniel Suciu (a képviselőház alelnöke) venné át a képviselőház vezetését.

A HotNews.ro két hete számolt be arról, hogyan néz ki a PSD, a PNL és az RMDSZ közötti tárgyalások vázlata.

A szociáldemokraták által vezetett minisztériumok:

  • Közlekedés – Sorin Grindeanu
  • A kormány főtitkársága – Marian Neacșu
  • Egészségügy – Alexandru Rafila
  • Munkaügy – ?
  • Család – Gabriela Firea
  • Gazdaság – Mihai Tudose
  • Mezőgazdaság – Florin Ionuț Barbu
  • Védelem – Angel Tilvăr

A PSD feketelistáján Florin Spătaru (gazdaság), Marius Budăi (munkaügy) és Petre Daea (mezőgazdaság) szerepelnek, valószínű, hogy ők már nem jutnak tárcához.

A PNL-n belül két, a leendő miniszterek jelölésével kapcsolatban két, eltérő nézeteket valló tábor van. A Vila Lac-i találkozón a liberálisok azt mondták Nicolae Ciucănak, hogy azt szeretnék, ha a következő kormányban a párt legfontosabb vezetői jutnának szerephez. Ez összhangban van a Nicolae Ciucăval és Lucian Bode-dal elégedetlen liberális vezetők kívánságaival. Ebbe a kategóriába tartoznak Rareș Bogdan, Dan Motreanu és olyan alelnökök, mint Alina Gorghiu, Robert Sighiartău, Gheorghe Falcă és Florin Roman.

A másik oldalon a Klaus Iohannis elnökkel szoros kapcsolatban álló Nicolae Ciucă és Lucian Bode az idézett források szerint saját embereiket akarják jelölni a párt második vonalából, vagy akár elnöki tanácsadókat, hogy könnyebben lehessen „koordinálni-irányítani” a liberális tárcákat.

A PNL minisztériumai:

  • Nicolae Ciucă / Bogdan Rareș – miniszterelnök-helyettes
  • Pénzügyek – Sebastian Burduja vagy Alexandru Nazare
  • Belügy – Lucian Bode vagy Dan Motreanu
  • Európai alapok – Marcel Boloș?
  • Kommunikáció – Sabin Sărmas
  • Energia – ?
  • Igazságügy – Cătălin Predoiu?
  • Külügy – Luminița Teodora Odobescu (elnöki tanácsadó) vagy Alina Gorghiu (PNL alelnök)

A liberálisok által a következő kabinetben már nem kívánt miniszterek feketelistáján Daniel Cadariu ( turizmus), Marcel Boloș (európai alapok), Bogdan Aurescu (külügy), Virgil Popescu (energia) és Cătălin Predoiu (igazságügy) szerepelnek.

A Hotnews megjegyzi, egyelőre még nincsenek egyértelmű döntések, a tárgyalások a jövő héten folytatódnak.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!