RMDSZ-kongresszus: jókívánságok, bókok, vicces beszólások a román politikusoktól és burkolt brüsszelezés Orbán levelében

2023. április 28. – 16:52

RMDSZ-kongresszus: jókívánságok, bókok, vicces beszólások a román politikusoktól és burkolt brüsszelezés Orbán levelében
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Temesváron tartja meg április 28–29-én 16. Kongresszusát az RMDSZ, amelyet a Transtelex a helyszínen követ végig és beszámolunk a legfontosabb eseményekről. A kongresszus napirendjén péntek délután a hivatalos megnyitó van, a meghívott politikai vezetők beszédei vannak.

A kongresszusi köszöntők előtt a román, magyar, a székely himnuszt, valamint az Örömódát, az Európai Unió himnuszát játszották le.

Molnár András, az RMDSZ Temes megyei szervezetének elnöke házigazdaként köszöntötte a kongresszusi résztvevőket: Nicolae Ciucă miniszterelnököt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Marcel Ciolacut, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, Dominic Fritz temesvári polgármestert, Gál Kinga EP-képviselőt, a Fidesz alelnökét, a történelmi magyar egyházak püspökeit, oktatási intézmények vezetőit.

Dominic Fritz: Meghívom az összes sovinisztát Temesvárra, hogy tanuljon tiszteletet

Temesvár polgármestere magyarul kezdte a beszédét. Kifejtette: Temesváron nem vendégként fogadják a magyarokat, hiszen itt sok száz éve élnek együtt románok, magyarok, szerbek és más nemzetiségek. Az 1989-es forradalomkor mindegyik nemzetiség képviselői meghozták a maguk áldozatát. „Most viszont egyesek azt akarják elhitetni, hogy a gyűlölet és a sovinizmus nálunk hagyomány. Ez viszont nem igaz, itt a közös hagyományunk a sokszínűség és a tolerancia. Meghívok minden sovinisztát Temesvárra, románt és magyart egyaránt, hogy tanuljanak tiszteletet” – mondta, immár románul Fritz. Hozzátette: Temesvár a gazdagságát, amiért elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, a magyaroknak is köszönheti. Ezért Temesváros nem vendégként fogadják a magyarokat, hiszen itthon vannak.

Dominic Fritz, Temesvár polgármestere felszólal az RMDSZ kongresszusán – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Dominic Fritz, Temesvár polgármestere felszólal az RMDSZ kongresszusán – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Klaus Iohannis: az RMDSZ bebizonyította, hogy felelős szervezet

Cătălina Galer államtanácsos volt az, aki felolvasta Klaus Iohannisnak az RMDSZ kongresszusára küldött üzenetét, amelyben az államfő azt hangsúlyozta, nehéz időszak következik a romániai állampolgárok számára, és nehéz felelősséget vállalnak azok a politikusok, akik ebben a periódusban vezetik az országot. Az RMDSZ már bizonyított, nemcsak az általa képviselt romániai magyarság irányába, hanem felelősen viszonyul az összromániai problémákhoz is, értékelte az elnök az RMDSZ működését.

A nacionalizmus ismét fellángolt egész Európában, és az RMDSZ-nek is vigyáznia kell arra, hogy a szélsőséges megnyilvánulások ne nyerjenek teret, és az európai utat válassza – üzente Klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu: Mi már kigyógyultunk egy pestisből

A Szociáldemokrata Párt elnöke arról beszélt, hogy nehéz időszakban vezették közösen a liberálisokkal és az RMDSZ-szel Romániát, és ezentúl is partnerségben igyekszenek majd megfelelni az elvárásoknak. Az állami pénzpocsékolás kérdésére tért ki, „meg kell szabadulnunk ettől a pestistől” – mondta, majd hozzátette: „nekünk már sikerült kigyógyulnunk egy pestisből”. Arra utalt, hogy pár éve még a politikai ellenfeleik, egyebek mellett az a PNL, mellyel jelenleg együtt kormányoznak, rendszeresem „vörös pestisnek” nevezte az általa vezetett Szociáldemokrata Pártot. Ciolacu poénja átment, a kongresszusi résztvevők jót derültek rajta. Arról beszélt, hogy a politikusoknak össze kell békülniük és a társadalmi sebeket is be kell gyógyítani.

Marcel Ciolacu az RMDSZ kongresszusán – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Marcel Ciolacu az RMDSZ kongresszusán – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Ciucă poénja: az RMDSZ számára nem probléma a rotáció


Nicolae Ciucă miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt elnöke is viccel indított. Kifejtette, míg a kormánykoalíció két nagy pártja között az utóbbi hónapokban állandó vitatéma a rotáció kérdése (a közös kormányzás megkezdésekor abban állapodtak meg, hogy félidőben cserélnek miniszterelnököt – májusban Ciolacu kellene kövesse Ciucát a tisztségben), az RMDSZ-nek nincs problémája a rotációval. Kelemen Hunor ugyanis már harmadszor jelölteti magát a tisztségre, és mivel ellenjelöltje nincs, bizonyára meg is nyeri.

Majd azt fejtegette, hogy mennyire fontos az RMDSZ kormányzati részvétele, mint mondta, politikai stabilitást és a szakmaiságot hoznak a koalícióba. Arról is beszélt, hogy az elmúlt bő két évben sikerült a legtöbb EU-s pénzt lehívni, politikai stabilitást teremtettek, javították a befektetői környezetet, ezért rekord összegű külföldi beruházás érkezett Romániába. A fő cél, hogy még több EU-s forrást lehívjanak és még több külföldi befektetőt vonzzanak. Munkahelyteremtést, a munkanélküliségi ráta csökkentését, költségvetési stabilitást, és az infláció csökkentését nevezte legfontosabb céloknak.

Nicolae Ciucă – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Nicolae Ciucă – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Problémaként említette a radikalizmus előretörését, ami nálunk nyugatabbra fekvő országokban is érzékelhető. „Szembe kell szállnunk az extrémizmussal, legyen az etnikai, gazdasági vagy vallási színezetű” – jelentette ki. Hozzátette, a három kormánykoalíciós párt együttes jelenléte ezen a kongresszuson jelzésértékű: közösen kell dolgozniuk a jövőben is a belső és a külső problémák megoldásán, például a szomszédban zajló háború veszélyeinek kezelésén.

Gál Kinga: Az anyaország kormányzata az erdélyi magyarságra erőforrásként tekint

Gál Kinga EP-képviselő, a Fidesz alelnöke a párt és Orbán Viktor üzenetét tolmácsolta: köszönik az áprilisi kiállást, azaz a Fideszre leadott szavazatokat. Kifejtette, az RMDSZ régóta megkerülhetetlen tényező a romániai politikában, de soha nem volt olyan fontos a kormányzati szereplése, mint most. Az RMDSZ-es politikusok példát mutatnak Bukarestben „a jellegzetes magyar és székely észjárásból, munkakultúrából, tartásból”.

Majd az RMDSZ, sőt, az összmagyarság sikereként emelte ki a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a „sikeres” kezdeményezésnek az Európai Bizottság hátat fordított. „Hátat fordított a több mint egymillió aláíróinak”. Majd azt ígérte, mindent megtesznek, hogy a kérdés napirenden maradjon és elérje végül a célját.

„Az anyaország és kormányzata az erdélyi magyarságra erőforrásként tekint, ami Magyarország és Románia együttműködésének záloga” – fejtegette, majd kijelentette: Magyarország teljes mellszélességgel támogatja Románia schengeni csatlakozását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!