Markó Attila Budapesten is hazagondolt, Erdéllyel kapcsolatos ügyekben segített a magyar kormánynak

2023. május 8. – 20:24

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtótájékoztatót tartott ma Sepsiszentgyörgyön Markó Attila, az RMDSZ volt kisebbségügyi államtitkára, a bukaresti restitúciós bizottság korábbi tagja, aki nyolc és fél év után tért vissza Erdélybe, miután az ellene indult öt perből az utolsóban is felmentették a vádak alól. Markó a temesvári RMDSZ-kongresszuson tűnt föl, ahol állótapssal ünnepelték, és bár a volt RMDSZ-es politikus eredetileg nem akart nyilatkozni, végül mégiscsak fölment a színpadra. Már akkor elmondta, hogy nemsokára részletes sajtótájékoztatót fog tartani Sepsiszentgyörgyön.

Markó Attila az egykor államosított ingatlanok restitúciós kérelmeit elbíráló bizottság tagjaként tevékenykedett közel két évtizeden keresztül, mindaddig, míg a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt az ellene és társai ellen indított perben három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, foglaltuk össze korábban. Az RMDSZ egykori jogász-politikusa Magyarországra menekült azt követően, hogy öt más restitúciós, illetve kártérítési ügyben is vádat emelt ellene a korrupcióellenes ügyészség.

Az elmúlt években Magyarországon élő politikus hétfőn Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor Kovászna megye tanácselnöke által kísérve áll t az újságírók elé.„Mi mindig is tudtuk, hogy Markó Attila ártatlan” – jelentette ki Antal Árpád, „történelmi pillanatnak” nevezve a találkozót. A polgármester hozzátette, hogy 15 éve, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását megtámadó Mikó-per elindulásakor is tudták ezt, ahogy akkor is, amikor Markó Attilára kiszabták az első perben a három és fél év börtönbüntetést. „Nyolc és fél évnek kellett eltelnie, hogy a román állam is kimondja azt, hogy Markó Attila ártatlan” – mutatott rá a sepsiszentgyörgyi városvezető.

Tamás Sándor úgy fogalmazott: „Románia egy kirakatország”, és Markó Attila „ártatlan áldozata a román mélyállamnak”. Arra emlékeztetett, hogy Románia a NATO- és Európai Uniós csatlakozás előtt komoly lépéseket tett a visszaszolgáltatások terén a restitutio in integrum (előző állapotba való visszahelyezés) elvét követve. Ebben az időszakban több mint 110 egyházi ingatlant, számos közösségi ingatlant, jelentős erdőterületeket szolgáltattak vissza – idézte fel a tanácselnök. „A 2007-es EU-csatlakozás után egyből leállt a folyamat, és kerestek egy erős szimbolikus ügyet az ellensúlyozására” – mondta Tamás Sándor. Hozzátette: Erdély-szerte vannak jelképes épületek – a gyulafehérvári Batthyaneum, a nagyváradi pénzügyi palota, vagy a marosvásárhelyi katolikus iskola főépülete –, amelyek restitúcióját peres úton akadályozták meg, és az erdővisszaszolgáltatások is leálltak, a nemesi családoknak, közbirtokosságoknak visszaszolgáltatott kiterjedt erdőterületek restitúcióját a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vizsgálja.

Románia addig tett eleget a restitúciós igényeknek, amíg sikerült felvételt nyernie a nemzetközi szervezetekbe, utána bírósági úton visszafordította a folyamatot, és Markó Attila is ennek az áldozata„ – mondta Tamás Sándor.

Markó Attila elmondta: az elmúlt 15 év – amelyből 8,5 évet magyarországi emigrációban töltött – nagy törést okozott az ő és felesége életében. Köszönetet mondott barátainak a támogatásért, és megköszönte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek a védelmet, valamint Brendus Rékának, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetőjének a támogatását, hogy tartotta bennük a lelket, ”intézte apró-cseprő ügyeiket„. Emlékeztetett, hogy öt kárpótlási ügyben indult teljeskörű bírósági eljárás ellene, és ügyvéd nélkül nyert. A román igazságszolgáltatás helyzete is hozzájárult a győzelméhez – hangoztatta –, mivel szerinte 2018-ig a román titkosszolgálat diktált a bíróságokon, de utána ”előkerültek azok a bírák is, akik a jog szerint döntenek, és nem a parancs szerint„.

Terveiről Markó Attila elmondta: közösségi szolgálatra vállalkozik, és úgy vélte, újra fel kellene fedezni” a jogász Mikó Imre, vagy a püspök Márton Áron-féle közösségi politizálást, szolgálatot. Felidézte: 2014 novemberében hagyta el Erdélyt, de 2021 januárjában megszűnt a körözés ellene. A következő időszakban a rehabilitálását fogja kérni, valamint a javaira kivetett vagyonzár feloldását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!