Markó Attila Budapesten is hazagondolt, Erdéllyel kapcsolatos ügyekben segített a magyar kormánynak

2023. május 8. – 20:24

Másolás

Vágólapra másolva

Sajtótájékoztatót tartott ma Sepsiszentgyörgyön Markó Attila, az RMDSZ volt kisebbségügyi államtitkára, a bukaresti restitúciós bizottság korábbi tagja, aki nyolc és fél év után tért vissza Erdélybe, miután az ellene indult öt perből az utolsóban is felmentették a vádak alól. Markó a temesvári RMDSZ-kongresszuson tűnt föl, ahol állótapssal ünnepelték, és bár a volt RMDSZ-es politikus eredetileg nem akart nyilatkozni, végül mégiscsak fölment a színpadra. Már akkor elmondta, hogy nemsokára részletes sajtótájékoztatót fog tartani Sepsiszentgyörgyön.

Markó Attila az egykor államosított ingatlanok restitúciós kérelmeit elbíráló bizottság tagjaként tevékenykedett közel két évtizeden keresztül, mindaddig, míg a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt az ellene és társai ellen indított perben három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, foglaltuk össze korábban. Az RMDSZ egykori jogász-politikusa Magyarországra menekült azt követően, hogy öt más restitúciós, illetve kártérítési ügyben is vádat emelt ellene a korrupcióellenes ügyészség.

Az elmúlt években Magyarországon élő politikus hétfőn Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor Kovászna megye tanácselnöke által kísérve áll t az újságírók elé.„Mi mindig is tudtuk, hogy Markó Attila ártatlan” – jelentette ki Antal Árpád, „történelmi pillanatnak” nevezve a találkozót. A polgármester hozzátette, hogy 15 éve, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását megtámadó Mikó-per elindulásakor is tudták ezt, ahogy akkor is, amikor Markó Attilára kiszabták az első perben a három és fél év börtönbüntetést. „Nyolc és fél évnek kellett eltelnie, hogy a román állam is kimondja azt, hogy Markó Attila ártatlan” – mutatott rá a sepsiszentgyörgyi városvezető.

Tamás Sándor úgy fogalmazott: „Románia egy kirakatország”, és Markó Attila „ártatlan áldozata a román mélyállamnak”. Arra emlékeztetett, hogy Románia a NATO- és Európai Uniós csatlakozás előtt komoly lépéseket tett a visszaszolgáltatások terén a restitutio in integrum (előző állapotba való visszahelyezés) elvét követve. Ebben az időszakban több mint 110 egyházi ingatlant, számos közösségi ingatlant, jelentős erdőterületeket szolgáltattak vissza – idézte fel a tanácselnök. „A 2007-es EU-csatlakozás után egyből leállt a folyamat, és kerestek egy erős szimbolikus ügyet az ellensúlyozására” – mondta Tamás Sándor. Hozzátette: Erdély-szerte vannak jelképes épületek – a gyulafehérvári Batthyaneum, a nagyváradi pénzügyi palota, vagy a marosvásárhelyi katolikus iskola főépülete –, amelyek restitúcióját peres úton akadályozták meg, és az erdővisszaszolgáltatások is leálltak, a nemesi családoknak, közbirtokosságoknak visszaszolgáltatott kiterjedt erdőterületek restitúcióját a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vizsgálja.

Románia addig tett eleget a restitúciós igényeknek, amíg sikerült felvételt nyernie a nemzetközi szervezetekbe, utána bírósági úton visszafordította a folyamatot, és Markó Attila is ennek az áldozata„ – mondta Tamás Sándor.

Markó Attila elmondta: az elmúlt 15 év – amelyből 8,5 évet magyarországi emigrációban töltött – nagy törést okozott az ő és felesége életében. Köszönetet mondott barátainak a támogatásért, és megköszönte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek a védelmet, valamint Brendus Rékának, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetőjének a támogatását, hogy tartotta bennük a lelket, ”intézte apró-cseprő ügyeiket„. Emlékeztetett, hogy öt kárpótlási ügyben indult teljeskörű bírósági eljárás ellene, és ügyvéd nélkül nyert. A román igazságszolgáltatás helyzete is hozzájárult a győzelméhez – hangoztatta –, mivel szerinte 2018-ig a román titkosszolgálat diktált a bíróságokon, de utána ”előkerültek azok a bírák is, akik a jog szerint döntenek, és nem a parancs szerint„.

Terveiről Markó Attila elmondta: közösségi szolgálatra vállalkozik, és úgy vélte, újra fel kellene fedezni” a jogász Mikó Imre, vagy a püspök Márton Áron-féle közösségi politizálást, szolgálatot. Felidézte: 2014 novemberében hagyta el Erdélyt, de 2021 januárjában megszűnt a körözés ellene. A következő időszakban a rehabilitálását fogja kérni, valamint a javaira kivetett vagyonzár feloldását.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!