Markó Attila: Az igazság győzött, de erre nyolc és fél évet kellett várni. Ez egy rémálom volt

2023. április 29. – 16:35

Markó Attila: Az igazság győzött, de erre nyolc és fél évet kellett várni. Ez egy rémálom volt
Markó Attila – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Markó Attila volt RMDSZ-es politikust az ellene folyó utolsó ügyben is felmentette a bíróság, ezt ő maga csütörtökön közölte Facebook-oldalán és pénteken már Temesváron jelent meg és csatlakozott az RMDSZ-kongresszuson résztvevőkhöz, akik állótapssal köszöntötték a Magyarországról hazatérő politikust. Bár pénteken még azt mondta, nem nyilatkozik, a kongresszus második napján, szombaton már az első sorban foglalt helyet és végül a pódiumra is fölment, és rövid beszédet mondott. Harcolni kell, mert a jó mindig győz, mondta Markó Attila, aki sok évet várt erre a pillanatra.

Vastapssal köszöntötte az RMDSZ kongresszusa a vádak alól felmentett Markó Attilát és a feleségét.

„Jó újra együtt lenni, jó újra itthon lenni. Az igazság győzött, de erre nyolc és fél év kellett. Megértem azt is, hogy győztem, de rémálom volt, ha a Mikó-perrel összeadom, ez 15 év” – mondta a kongresszuson felszólaló Markó Attila.

Megköszönte elsősorban a feleségének, hogy kitartott „és nemcsak a saját, de az én bajomat is a vállán vitte, és nem engedte, hogy lesüllyedjek a sárba”. Köszönetet mondott a bizalomért és támogatásért háromszéki barátainak és mindenkinek, aki kitartott mellette.

„Igazság mindig van, csak nem mindig szolgáltatják, de érdemes és kell küzdeni érte. Ahogy érdemes a közösséget szolgálni” – fejtegette. Elmondta, időközben dolgozott a közösségért, nem szakadt el egy percre sem, és ezt folytatni fogja, most már itthon.

„Arra törekedjetek, hogy az igazságot mindig érezzétek, és az érvényesüléséhez hozzájáruljatok, hogy többé ne kelljen ilyet senkinek átélni” – ajánlotta a kongresszus résztvevőinek Markó Attila.

Markó Attila az egykor államosított ingatlanok restitúciós kérelmeit elbíráló bizottság tagjaként tevékenykedett közel két évtizeden keresztül, mindaddig, míg a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt az ellene és társai ellen indított perben három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, foglaltuk össze korábban. Az RMDSZ egykori jogász-politikusa Magyarországra menekült azt követően, hogy öt más restitúciós, illetve kártérítési ügyben is vádat emelt ellene a korrupcióellenes ügyészség.

Kelemen Hunor kezet fog Markó Attilával az RMDSZ kongresszusán – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Kelemen Hunor kezet fog Markó Attilával az RMDSZ kongresszusán – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Az ügyészség a kártérítési bizottság valamennyi tagját megvádolta, mert úgy vélte, hogy a megrendelt szakértői jelentés alapján 128 millió euró értékű kártérítést szavaztak meg Horia Simu üzletembernek egy ingatlanért, mely az ügyészség szerint valójában csak 58 millió eurót ért, így az államot 70 millió euróval megkárosították.

Az öt ügy közül egyben ejtették a Markó Attila elleni vádat, miután a jogász-politikus bizonyította, hogy nem is volt jelen azon a bizottsági ülésen, amelyen a vitatott döntés született. Egy másik ügyben a bíróság visszaküldte a DNA-nak a dossziét, és az ügyészség végül ejtette az ügyet. A fennmaradó három perben a legfelsőbb bíróság jogerősen felmentette a bizottság tagjait. További 32 teljesen azonos kártérítési ügyben az ügyészség megszüntette az eljárást az első jogerős felmentés után.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!