Izraeli szakértők segítségével szabadították ki az apja által túszul ejtett ötéves kislányt

2023. május 7. – 10:14

Izraeli szakértők segítségével szabadították ki az apja által túszul ejtett ötéves kislányt
A rendfenntartó szervek annak a háznak a közelében, ahol egy 52 éves férfi túszul ejtette a lányát, az Ilfov megyei Chiajnában, 2023. május 5-én – Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli rendőrség tárgyalói segítették a román rendőrséget, hogy véget vessenek a chajnai túszejtésnek, írta a The Jerusalem Post napilap. A Bukarest közelében található községben egy 52 éves férfi zárkózott be a lakásába ötéves lányával, és azzal fenyegetőzött, hogy a felrobbantja a házat. 28 órába telt, amíg sikerült meggyőzni, hogy adja meg magát.

Az izraeli csapat a mentőakció alatt végig tartotta a kapcsolatot a román kollégáikkal. Ők voltak azok, akik felvették a kapcsolatot az elkövető ügyvédjével, akit felkészítettek arra, hogy hogyan győzze meg az ügyfelét, hogy tegyen le a lakása felrobbantásáról.

A lap szerint a román rendőrség azután kért segítséget az izraeli szakértőktől, hogy márciusban tragédiával végződött egy hasonló romániai eset: egy gyulafehérvári lakásban ölte meg fiát, majd magát is egy férfi.

Az izraeli rendőrség különleges egysége a túszejtő jelleme, viselkedése és múltja alapján keresi meg a célravezető tárgyalási módszert a hasonló krízishelyzetekben, nemzetközi szinten elismert tapasztalatukat pedig kérésre megosztják más országok rendfenntartóival is.

A chiajnai férfit pénteken előbb 24 órára, majd 30 napra őrizetbe vette a rendőrség, szabadságtól való megfosztással és családon belüli erőszakkal vádolják.

A News.ro úgy tudja, hogy a férfit egy hozzá közel álló ember, a helyi alvilág vezetője, Liviu Iordan győzte meg arról, hogy álljon szóba az ügyvédjével. A férfi a Gândul napilapnak elismerte, hogy döntő szerepet játszott a tárgyalásokban és azt mondta, örül, hogy jót tehetett. Azt is megjegyezte, hogy a lányát túszul ejtő férfi a barátja, aki szelíd ember, és „normális körülmények között” sosem tett volna ilyet. Az ügyvéd szerint az apa viselkedését az váltotta ki, hogy a felesége késsel támadt rá és egy székkel is megütötte.

A korábbi híradások szerint az alkoholproblémákkal küszködő férfi elkergette otthonról a feleségét, aki azt mondta, hogy el akarja hagyni és magával viszi az ötéves lányukat is.

A mentőakcióban végül senki sem sérült meg, a kislányt az apai nagyapjánál és nagynénjénél helyezték el.

Ha családon belüli / nők elleni erőszak miatt segítségre van szüksége, hívja az áldozatok megsegítése céljából működtetett 0800 500 333-as ingyenes, zöld telefonszámot, vészhelyzet esetén pedig az 112 segélyhívószámot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!