Több nagy hirdető is otthagyhatta a RTV-t a mentális betegséggel küzdő újságírónő elleni uszítás miatt

2023. április 28. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

Többek nagy hirdető is otthagyhatta a România TV-t a mentális betegséggel küzdő újságírónő, Iulia Marin elleni uszítás miatt – írj a Paginademedia.ro.

A lap számos márkát összesített, amelynek már nem futnak reklámjai a csatornán azután, hogy a múlt héten Iulia Marin újságírónő halálesetéből kiindulva a mentális zavarokkal küzdő emberek ellen uszítottak és diszkriminációjukra buzdítottak a csatorna esti műsorában, ahol az egyik meghívott többek között azt mondta: „Nem engedném, hogy egy mentális problémákkal küzdő ember dolgozzon nekem”.

Az összesítés szerint ott hagyta a csatornát a Vodafone; a gyógyszert és személyes higiénia termékeket gyártó GlaxoSmithKline négy márkája: a Parodontax, a Sensodyne, az Advil és a Corega; illetve a Procter & Gamble portfóliójába tartozó Ariel, Fairy, Oral B, Lenor, Old Spice, Pantene és Head & Shoulders is. Ezen kívül olyan kisebb hirdetők is eltűntek, mint a Caroli Foods vagy a Pufina. Az áruházláncok közül pedig a Penny nem hirdet már a csatornán. A lap megjegyzi, ezek a márkák más tévécsatornákon még folytatják a kampányaikat. A lap megjegyzi, az említett márkák hivatalosan nem jelentették be, hogy otthagyják a csatornát az azon elhangzó mondatok miatt, csak egyszerűen már nem futnak a reklámjaik.

A csatorna műsora után több tucat szerkesztőség, számos civil szervezet, orvosi egyesület valamint tanárok, művészek, írók és pszichológusok csatlakoztak ahhoz a felhíváshoz, amelyben azzal a kéréssel fordultak a CNA-hoz, a Diszkriminációellenes Tanácshoz, illetve a romániai reklámetikát szabályozó szervekhez (IAA és RAC), hogy lépjen fel a tévécsatorna ellen, amely, mint írják „új szintekre emelte a gyűlöletbeszédet”.

A csatornát nem csak a hirdetők hagyták el, az emberi méltóság súlyos megsértése, illetve a mentális zavarokkal küzdő emberek elleni uszítás és diszkriminációra való buzdítás miatt 100 ezer lej bírság kifizetésére kötelezte a televíziós csatornát csütörtökön az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!