A mentális zavarokkal élők ellen uszított a România TV, és ezzel hatalmas felháborodást váltott ki

2023. április 22. – 08:06

Másolás

Vágólapra másolva

„Azok az emberek mentálisan zavartak, ennél többet nem akarok mondani, és közben sajtóanyagokat készítettek” – hangzott el többek között ez a mondat is a România TV szerda esti adásában, amelyben egy nemrégiben elhunyt, mentális betegséggel küzdő fiatal újságíróról beszélgettek. Emiatt számos szerkesztőség, illetve mentális zavarokkal foglalkozó szakember intézett felhívást a hatóságokhoz. De akkor jöttek csak az idézetnél is sokkal cifrább mondatok.

Több tucat szerkesztőség, számos civil szervezet, orvosi egyesület valamint tanárok, művészek, írók és pszichológusok csatlakoztak ahhoz a felhíváshoz, amellyel a nyilvánosság számára szeretnék tudatosítani, a hatóságokat pedig figyelmeztetni arra, hogy a Romania TV a mentális zavarokkal küzdő emberek ellen uszít és a diszkriminációjukra buzdít. Az eset apropója Iulia Marin újságíró halála volt.

A Libertatea 32 éves újságírónőjét, Iulia Marint kedden holtan találták a lakásában. Marin ismert tényfeltáró újságíró volt, korábban dolgozott már az Adevărulnak, a PressOne-nak, a Recordernek és a Gândulnak is. Az utóbbi három évben a Liberteateanak írt. Iulia Marint az elmúlt négy évben súlyos mentális zavarokkal diagnosztizálták, így bipoláris zavarral, amelyekről nyíltan beszélt és folyamatosan beszámolt a Facebook-oldalán. Ahogyan a Liberteatea fogalmazott a nekrológjában, „nem szégyellte beismerni az embert próbáló élet nehézségeit”. Nyilvános naplót vezetett azokról a napokról, hetekről, amikor pszichiátriára került.

Szerda este a jelenleg is szökésben lévő Sebastian Ghiță televíziójában, a rendszeresen oroszpárti propagandát toló România TV-ben (RTV) is beszámoltak az újságírónő haláláról. Victor Ciutacu műsorában Robert Turcescu PMP-s politikus, Mirel Palada szociológus és egy nyugalmazott tábornok beszélgetett, és Iulia Marin halála kapcsán a műsorvezető felvetette a munkáltató felelősségét, hogy egyáltalán szabad-e mentális zavarokkal küzdő embereket alkalmazniuk.

„Azok az emberek mentálisan zavartak, ennél többet nem akarok mondani, és közben sajtóanyagokat készítettek. (…) Marin kisasszony tolla fegyver, amelyet ha rosszindulatúan használnak, sorsokat tehet tönkre” – mondta Victor Ciutacu, és közben egy másik, szintén mentális zavarokkal élő GSP-s újságírót is megpróbáltak hitelteleníteni. A műsor releváns részének az átirata elolvasható a Libertatea oldalán.

Iulia Marin újságíró – Fotó: Libertatea
Iulia Marin újságíró – Fotó: Libertatea

Erre a műsorra válaszként született meg az a felhívás, amit eddig összesen 74 szerkesztőség írta alá, köztük olyanok, ahol Iulia Marin is dolgozott, így a PressOne, a Recoreder, a Libertatea, de ott van a Hotnews, a Gazeta Sporturilor, az RFI România, a Kiss FM, a Magic FM, a RISE Project, a Rock FM, a România Curată, a Spotmedia, a VICE România, a G4Media, illetve a magyarok közül az Átlátszó Erdély írta álá és a Transtelex is leküldte csatlakozási kérését. Emellett csatlakozott a felhíváshoz a Romániai Szabad Pszichiáterek Szövetsége, a Román Pszichiátriai és Pszichoterápiás Egyesület, illetve számos más civil szervezet. A teljes listát és felhívással egyetemben itt lehet elolvasni.

„Mi, a jelen nyilvános felhívást aláíró intézmények és szervezetek határozottan elutasítjuk a mentális zavarokkal küzdő emberek elleni diskurzust, amelyet a România TV 2023. április 19-én este főműsoridőben hirdetett. Szakmánk értékeivel összhangban, orvosok, pszichológusok, tanárok, újságírók, művészek, a civil társadalom képviselői, teljes egyértelműséggel és felelősséggel mondjuk ki: az ilyen üzenetek antidemokratikusak és a mentális zavarokkal küzdő emberek elszigetelésére ösztönöznek” – kezdődik a felhívás. Hangsúlyozzák, nem ez az első eset, hogy gyűlöletkeltő nyelvezetet és eszméket népszerűsít az RTV. Ezúttal egy olyan áldozatot választottak maguknak a műsor készítői, aki már nem tudja megvédeni magát, és aki munkáját mindig odaadással végezte, tisztességéhez soha nem férhetett kétség.

„Az újságírónő diagnosztizáltan mentális zavarokkal küzdött, ami miatt évek óta kezelték, ezalatt Iulia továbbra is dolgozott, ahogyan Romániában több millió nő és férfi is dolgozik, aki különböző betegségekben szenved, kezdve a rákbetegségektől egészen az idegrendszeri betegségekig, a szívbetegségtől egészen a cukorbetegségig vagy a bipoláris zavarig. A mentális zavarokkal élők számára a kezelés és a terápia kísérőjeként a munkát, a társas környezetet és a felelősségvállalást ajánlják az orvosok” – hangsúlyozzák a felhívás közzétevői. Kijelentik továbbá, hogy Iulia Marin maga is többször írt arról, hogy újságírói munkája és a szerkesztőségben töltött élete bátorította és támogatta, önbizalmat adott számára akkor is, amikor „már egyáltalán nem hittem magamban, (…) felemelt a padról, amelyen egyedül ültem”.

Az RTV műsorában mentális zavarral kezelt újságírókat tettek perceken keresztül nevetségessé, és támadták őket azzal, hogy mentális zavarokban szenvednek, majd a munkáltatót és a munkatársaikat hibáztatták, akik őket alkalmazták. „Az orvosok, a szakemberek és a törvény helyett egy tévécsatorna gondolta úgy, hogy majd ő eldönti, ki alkalmas és ki alkalmatlan a munkára, ki érdemel fizetést és ki nem, ki megbízható és ki nem. Mi, a jelen felhívás aláírói, nem vagyunk hajlandók elhinni, hogy Romániában a pszicho-emocionális zavarokkal küzdő emberek diszkriminációjának normalizálódását tapasztalhatjuk. Nem normális, nem humánus a szenvedők ellen uszítani, függetlenül a betegségüktől, és megkérdőjelezni a szabad és méltóságteljes megélhetéshez való jogukat” – fogalmaznak a felhívásban, amelynek végén a CNA-hoz, a Diszkriminációellenes Tanácshoz, illetve a romániai reklámetikát szabályozó szervekhez (IAA és RAC) fordulnak, hogy lépjen fel a tévécsatorna ellen, amely, mint írják „új szintekre emelte a gyűlöletbeszédet”.

Nem egyszeri esetről van szó az RTV részéről

Az, hogy a România TV részéről nem csak egyszeri kisiklásról van szó, az is bizonyítja, hogy csütörtök este ismét Iulia Marin volt a téma, és még a szerdainál is durvább módon támadták a mentális zavarokkal élő személyeket, illetve a munkához való jogukat. Csupán néhány kijelentést emelek ki a G4Media összegzéséből:

„Vádolnak minket, mert vettük a bátorságot, hogy tegnap este egy vitában feltegyük magunknak a kérdést, vajon normális-e, hogy egy súlyos viselkedési zavarokkal küzdő mentális beteg ember a sajtó nyilvánossága előtt szerepeljen” – jelentették ki a Victor Ciutacu vezette műsorban, amelynek most a vendégei többek között Bogdan Chireac (dcnews.ro) és Răzvan Savaliuc (luju.ro) újságírók voltak. A műsor egy adott pontján Răzvan Savaliuc ki is jelentette: „Nem engedném, hogy egy mentális problémákkal küzdő ember dolgozzon nekem”.

A G4Media cikke szerint az RTV rendszeresen sugároz félrevezető tartalmakat. Azt is megjegyzik, hogy összeesküvés-elméleteket hirdető, oroszpárti retorikát hangsúlyozó, putyinista, vakcina- és nyugatellenes megszólalói vannak. Az RTV például az egyetlen olyan televízió Romániában, amely teret adott Marina Taubernek, aki Maia Sandu moldovai elnök szerint az oroszpárti tüntetések főszervezője.

A CNA és a diszkriminációellenes tanács is vizsgálatot indít

Mircea Toma, az Országos Audiovizuális Tanács tagja csütörtök este a Judecata de Acum nevű podcastban már azt nyilatkozta, hogy a tanács hivatalból indít vizsgálatot, hogy az RTV szerda este miként számolt be Iulia Marin haláláról. Közben a CNA Facebook-oldalán pénteken közzétett bejegyzésben bejelentette, a testület április 25-i, keddi ülésén mind a szerdai, mind a csütörtöki műsorral kapcsolatos panaszokat megvizsgálják.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke a Rock FM péntek reggeli műsorában mondta azt, hogy hivatalból vizsgálni fogják az esetet.

„Tudomásom van mind a felhívásról, mind magáról az incidensről. A belső kommunikációs csoportunkban már beszéltünk róla és az a döntés született, hogy hivatalból vizsgálatot indítunk az ügyben” – jelentette ki Asztalos Csaba. Asztalos szerint a CNA-val együtt járnak majd el. A CNA vizsgálja az intézmény (tehát az RTV) felelősségét, míg CNCD a beszélgetés résztevőinek (műsorvezető és meghívottak) személyes felelősségét tárgyalja. Asztalos azt is hangsúlyozta, hogy szerinte a CNA-nak hatékonyabb eszközei vannak a büntetésre, hiszen nem csak bírságot szabhatnak ki, hanem az adott műsor meghatározott időre történő felfüggesztésével is szankcionálhat. Az CNCD 2000 és 100 000 lej közötti bírságot szabhat ki. A Libertatea cikke azt is megjegyzi, hogy aki jelenteni szeretné az RTV-t, az itt teheti meg.

Romániában, de Erdélyben is, továbbra is tabunak számít, ha valaki mentális zavarokkal küzd, ha pszichológiai segítségre lenne szüksége. Sokan még mindig a szégyenérzet, a megbélyegzéstől való félelem miatt nem mernek róla beszélni és segítséget kérni. Ugyanakkor, bár az állami egészségügyi rendszerben elvben van lehetőség arra, hogy biztosítottként kapjon valaki pszichológusi segítséget, erről csak kevesen tudnak, és a rendszer nem kifejezetten támogatja, hogy viszonylag könnyen és az ehhez szükséges bizalmi légkörben kaphasson valaki szakemberi segítséget.

Sorozatunk korábbi részei:

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!