A lehető legnagyobb bírságot kapta a România TV a mentális betegséggel küzdő újságírónő elleni uszítás miatt

2023. április 27. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az emberi méltóság súlyos megsértése, illetve a mentális zavarokkal küzdő emberek elleni uszítás és diszkriminációra való buzdítás miatt 100 ezer lej bírság kifizetésére kötelezi a televíziós csatornát az Országos Audiovizuális Tanács (CNA), mert egy múlt heti adásban többek között ilyen mondatok hangzottak el egy nemrégiben elhunyt, mentális betegséggel küzdő fiatal újságíróról: „Azok az emberek mentálisan zavartak, ennél többet nem akarok mondani, és közben sajtóanyagokat készítettek.” Az ügyben számos romániai szerkesztőség, köztük a Transtelex is, illetve mentális zavarokkal foglalkozó szakember intézett felhívást a hatóságokhoz. Hátrányos helyzetű emberek diszkriminációja miatt ez a legnagyobb büntetés, amelyet a CNA sajtóorgánumoknak kiszabhat.

A Libertatea 32 éves újságírónőjét, Iulia Marint múlt héten kedden holtan találták a lakásában. Marin ismert tényfeltáró újságíró volt, korábban dolgozott már az Adevărulnak, a PressOne-nak, a Recordernek és a Gândulnak is. Az utóbbi három évben a Liberteateanak írt. Iulia Marint az elmúlt négy évben súlyos mentális zavarokkal diagnosztizálták, így bipoláris zavarral, amelyekről nyíltan beszélt és folyamatosan beszámolt a Facebook-oldalán. Ahogyan a Liberteatea fogalmazott a nekrológjában, „nem szégyellte beismerni az embert próbáló élet nehézségeit”. Nyilvános naplót vezetett azokról a napokról, hetekről, amikor pszichiátriára került.

Erről az esetről számoltak be a rendszeresen oroszpárti propagandát toló România TV-ben is, ahol Robert Turcescu PMP-s politikus, Mirel Palada szociológus és egy nyugalmazott tábornok beszélgetett. Victor Ciutacu műsorvezető Iulia Marin halála kapcsán felvetette a munkáltató felelősségét, hogy egyáltalán szabad-e mentális zavarokkal küzdő embereket alkalmazni a sajtóban.

„Azok az emberek mentálisan zavartak, ennél többet nem akarok mondani, és közben sajtóanyagokat készítettek. (…) Marin kisasszony tolla fegyver, amelyet ha rosszindulatúan használnak, sorsokat tehet tönkre” – mondta Ciutacu, és közben egy másik, szintén mentális zavarokkal élő GSP-s újságírót is megpróbáltak hitelteleníteni.

Az audiovizuális tanács tagjai április 27-én döntöttek a bírság kiszabása mellett. A tíz tagú tanács tagjai közül hatan az 100 ezer lejes bírság mellett szavaztak, hárman az adás 10 perces felfüggesztését szorgalmazták, hogy ez idő alatt a televízióban a problémás tematizálást szankcionáló szöveget jelenítsék meg, és egy tag érvelt amellett, hogy a csatornát semmilyen módon nem kellene büntetéssel sújtani.

A diskurzus ellen fellépő és felhívást aláíró intézmények kijelentették: „(...) határozottan elutasítjuk a mentális zavarokkal küzdő emberek elleni diskurzust, amelyet a România TV 2023. április 19-én este főműsoridőben hirdetett. Szakmánk értékeivel összhangban, orvosok, pszichológusok, tanárok, újságírók, művészek, a civil társadalom képviselői, teljes egyértelműséggel és felelősséggel mondjuk ki: az ilyen üzenetek antidemokratikusak és a mentális zavarokkal küzdő emberek elszigetelésére ösztönöznek” – kezdődik a felhívás.

Itt hangsúlyozták, hogy nem ez az első eset, hogy gyűlöletkeltő nyelvezetet és eszméket népszerűsít az RTV, csakhogy ezúttal egy olyan áldozatot választottak maguknak a műsor készítői, aki már nem tudja megvédeni magát, és aki munkáját mindig odaadással végezte, tisztességéhez soha nem férhetett kétség.

Az RTV Iulia Marin ösztöndíjprogramot indítana fiatal újságíróknak

A Hotnews szerint Victor Ciutacu műsorvezető meglehetősen furcsa és nehezen értelmezhető gesztussal reagált az ügyre. Elmondása szerint ugyanis a botrány után a csatorna vezetősége egy olyan ösztöndíjprogram elindítása mellett döntött, amelyet az elhunyt újságíróról neveznek el.

„Abban az egyetlen interjúban, amelyet a botrány kitörése után adtam, elmondtam: igen, beszéltem a vezetőséggel, és gratulálni szeretnék nekik, mert olyan ötlettel álltak elő, amelyet támogatok. (...) A România TV évente Iulia Marin ösztöndíjat oszt ki olyan fiatal újságíróknak, akiknek van bátorságuk küzdeni az igazságért. Az ösztöndíj odaítélésének feltételeit és a teljesítendő kritériumokat a vezetőség jelenti majd be” – jelentette ki Ciutacu.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!