A lehető legnagyobb bírságot kapta a România TV a mentális betegséggel küzdő újságírónő elleni uszítás miatt

2023. április 27. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az emberi méltóság súlyos megsértése, illetve a mentális zavarokkal küzdő emberek elleni uszítás és diszkriminációra való buzdítás miatt 100 ezer lej bírság kifizetésére kötelezi a televíziós csatornát az Országos Audiovizuális Tanács (CNA), mert egy múlt heti adásban többek között ilyen mondatok hangzottak el egy nemrégiben elhunyt, mentális betegséggel küzdő fiatal újságíróról: „Azok az emberek mentálisan zavartak, ennél többet nem akarok mondani, és közben sajtóanyagokat készítettek.” Az ügyben számos romániai szerkesztőség, köztük a Transtelex is, illetve mentális zavarokkal foglalkozó szakember intézett felhívást a hatóságokhoz. Hátrányos helyzetű emberek diszkriminációja miatt ez a legnagyobb büntetés, amelyet a CNA sajtóorgánumoknak kiszabhat.

A Libertatea 32 éves újságírónőjét, Iulia Marint múlt héten kedden holtan találták a lakásában. Marin ismert tényfeltáró újságíró volt, korábban dolgozott már az Adevărulnak, a PressOne-nak, a Recordernek és a Gândulnak is. Az utóbbi három évben a Liberteateanak írt. Iulia Marint az elmúlt négy évben súlyos mentális zavarokkal diagnosztizálták, így bipoláris zavarral, amelyekről nyíltan beszélt és folyamatosan beszámolt a Facebook-oldalán. Ahogyan a Liberteatea fogalmazott a nekrológjában, „nem szégyellte beismerni az embert próbáló élet nehézségeit”. Nyilvános naplót vezetett azokról a napokról, hetekről, amikor pszichiátriára került.

Erről az esetről számoltak be a rendszeresen oroszpárti propagandát toló România TV-ben is, ahol Robert Turcescu PMP-s politikus, Mirel Palada szociológus és egy nyugalmazott tábornok beszélgetett. Victor Ciutacu műsorvezető Iulia Marin halála kapcsán felvetette a munkáltató felelősségét, hogy egyáltalán szabad-e mentális zavarokkal küzdő embereket alkalmazni a sajtóban.

„Azok az emberek mentálisan zavartak, ennél többet nem akarok mondani, és közben sajtóanyagokat készítettek. (…) Marin kisasszony tolla fegyver, amelyet ha rosszindulatúan használnak, sorsokat tehet tönkre” – mondta Ciutacu, és közben egy másik, szintén mentális zavarokkal élő GSP-s újságírót is megpróbáltak hitelteleníteni.

Az audiovizuális tanács tagjai április 27-én döntöttek a bírság kiszabása mellett. A tíz tagú tanács tagjai közül hatan az 100 ezer lejes bírság mellett szavaztak, hárman az adás 10 perces felfüggesztését szorgalmazták, hogy ez idő alatt a televízióban a problémás tematizálást szankcionáló szöveget jelenítsék meg, és egy tag érvelt amellett, hogy a csatornát semmilyen módon nem kellene büntetéssel sújtani.

A diskurzus ellen fellépő és felhívást aláíró intézmények kijelentették: „(...) határozottan elutasítjuk a mentális zavarokkal küzdő emberek elleni diskurzust, amelyet a România TV 2023. április 19-én este főműsoridőben hirdetett. Szakmánk értékeivel összhangban, orvosok, pszichológusok, tanárok, újságírók, művészek, a civil társadalom képviselői, teljes egyértelműséggel és felelősséggel mondjuk ki: az ilyen üzenetek antidemokratikusak és a mentális zavarokkal küzdő emberek elszigetelésére ösztönöznek” – kezdődik a felhívás.

Itt hangsúlyozták, hogy nem ez az első eset, hogy gyűlöletkeltő nyelvezetet és eszméket népszerűsít az RTV, csakhogy ezúttal egy olyan áldozatot választottak maguknak a műsor készítői, aki már nem tudja megvédeni magát, és aki munkáját mindig odaadással végezte, tisztességéhez soha nem férhetett kétség.

Az RTV Iulia Marin ösztöndíjprogramot indítana fiatal újságíróknak

A Hotnews szerint Victor Ciutacu műsorvezető meglehetősen furcsa és nehezen értelmezhető gesztussal reagált az ügyre. Elmondása szerint ugyanis a botrány után a csatorna vezetősége egy olyan ösztöndíjprogram elindítása mellett döntött, amelyet az elhunyt újságíróról neveznek el.

„Abban az egyetlen interjúban, amelyet a botrány kitörése után adtam, elmondtam: igen, beszéltem a vezetőséggel, és gratulálni szeretnék nekik, mert olyan ötlettel álltak elő, amelyet támogatok. (...) A România TV évente Iulia Marin ösztöndíjat oszt ki olyan fiatal újságíróknak, akiknek van bátorságuk küzdeni az igazságért. Az ösztöndíj odaítélésének feltételeit és a teljesítendő kritériumokat a vezetőség jelenti majd be” – jelentette ki Ciutacu.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!