Magyar Hang: Demeter Szilárd erdélyi médiaprojektje megbukott, drasztikus változások lesznek a Médiatérnél

2023. április 28. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Hang információi szerint jelentős változások várhatók az Erdélyi Médiatér Egyesület ernyője alá tartozó médiatermékeknél, miután a cég decemberben az összes nyomtatott sajtótermékét felszámolta. A lap forrásai szerint „Demeter Szilárd megbukott ebben a projektben, a lapok bezárása kínos a magyar kormánynak, ezért drasztikus lépések lesznek”. Az új vezetőnek, aki már be is mutatkozott az erdélyi médiabirodalomnál, kettős feladata van: az első a Demeter Szilárdhoz köthető emberek eltávolítása a vezetésből, a második pedig az Erdélyi Médiatér integrálása a magyarországi Kesmába.

A lépések már a magyar Cégközlönyben is látszanak, írja a Magyar Hang rávilágítva az elmúlt évek háttérben lezajlott hatalmi játszmáira is. Az Erdélyi Médiatér kiépítése akkor kezdődött el, magyarázza a cikk, amikor a Fidesz első kétharmados győzelme után a Tőkés László körüli politikai csoport lobbizni kezdett a magyar kormánypártnál, hogy „vásároljon nekik médiát” Erdélyben.

Orbán Viktortól Liszkay Gábor, az akkori Magyar Nemzet főszerkesztője kapta meg a feladatot, hogy oldja meg az erdélyi magyar sajtó anyagi problémáit. Liszkay két egykori Magyar Nemzet-esre bízta 2018-ban az erdélyi médiaholdingot: Györfi Áronra és Szőke Lászlóra. A sajtótröszt a magyar Kesma mintájára épült fel: van egy civil szervezet, az Erdélyi Média tér Egyesület és egy, a magyar Mediaworkshöz hasonló cég, a Príma Press S. R. L. a napi ügymenetre – itt alkalmazzák az újságírókat is.

2018 februárjában Budapesten létrejött a Magyar Médiaszolgáltatást Támogató Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (rövidített nevén MMTK), melynek tulajdonosa Korda Éva Judit, ügyvezetője pedig Györfi Áron, Liszkay megbízottja volt. Az MMTK évente több száz millió forintot kapott az Erdélyi Médiatértől különböző „feladatok” ellátására.

Minden jel arra vall, hogy az MMTK volt a gyámja az egész erdélyi médiabirodalomnak, mindenről Budapesten döntöttek – hívja fel a figyelmet a Magyar Hang.

2019 tavaszán ezt a céget átvette Demeter Szilárd embere, Nemes László Levente, és Liszkay embere, Györfi Áron ügyvezető távozott az MMTK éléről.

Egy, a Kesma oldalán megjelent közleményt idézve, a cikk rámutat, hogy az időközben félreállított Liszkay 2022 szeptemberében ismét képbe került, ugyanis kinevezték a Kesma kuratóriumi elnökének. Az Opten céginformációs rendszer nyilvántartása szerint pedig április 3. óta ismét Györfi Áron lett az MMTK ügyvezetője. Egy kolozsvári forrás a magyar Hang számára azt nyilatkozta: „Liszkay embere visszatért Erdélybe rendet csinálni”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!