Már csütörtökön kidolgozzák az eljárásokat az ukrán gabonaszállítmányok szigorúbb nyomon követésére

2023. április 20. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint a belügyi, a szállításügyi, a pénzügyi és a mezőgazdasági tárca szakemberei már csütörtökön kidolgozzák az eljárásokat és technikai megoldásokat az ukrán gabonaszállítmányok szigorúbb nyomon követésére. „Holnap vagy legkésőbb holnapután ismertetjük és gyakorlatba is ültetjük ezeket” – magyarázta Petre Daea a szerdán késő este tartott sajtótájékoztatóján.

Daea megerősítette azt is, hogy az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) vezetésével ellenőrizni fogják a vámnál az Ukrajnából származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket, mintát vesznek ezekből, és megvizsgálják, hogy megfelelnek-e az európai jogszabályoknak. A miniszter azt is bejelentette, hogy péntek reggel személyesen is találkozik ukrán hivatali kollégájával, Mikola Szolszkijjal az ukrán gabona romániai tranzitjával kapcsolatos kérdések és egyéb aktuális témák megvitatására.

Az Agerpres összefoglalója szerint a tárcavezető beszámolt arról is, hogy szerdán távértekezlet formájában egyeztettek a gazdaságért és kereskedelmi kapcsolatokért felelős uniós biztossal, Valdis Dombrovskisszal, valamint Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztossal. A megbeszélésen elhangzott, hogy jelenleg Románia van a leginkább kitéve az Ukrajnából származó import negatív hatásainak, a többi szomszédos ország ugyanis „egyoldalúan betiltotta az ukrán gabona behozatalát”.

Daea beszámolója szerint Valdis Dombrovskis kijelentette, hogy a másik négy ország – Lengyelország, Szlovákia, Bulgária, Magyarország – által hozott egyoldalú intézkedések jogellenesek, sértik az Európai Unió és Ukrajna között létrejött társulási megállapodást, és felszólította a négy érintett tagállamot ezek visszavonására, ellenkező esetben nem fogják alkalmazni az Európai Bizottság javaslatait. Az uniós biztos ismertette az EB által a helyzet megoldására kidolgozott intézkedéscsomagot. Ennek részeként az EB 100 millió eurót bocsát az ukrán importtól szenvedő tagországok rendelkezésére a válságtartalékából. Emellett mérlegelik a behozatali tilalom elrendelését az Ukrajnából származó búzára, kukoricára, napraforgóra és repcemagra. Ha a négy tagállam visszavonja egyoldalú intézkedéseit, az EB 48 órán belül elrendeli az importtilalmat, amely a jelenlegi információk szerint június 5-éig lenne hatályban – magyarázta sajtótájékoztatóján a román mezőgazdasági miniszter.

Hozzátette, az érintett tagállamoknak a következő napokban az EB elé kell terjeszteniük javaslataikat a helyzet egységes rendezésére vonatkozóan, a Bizottság készen áll arra, hogy a hét végéig megoldja a problémát. „A többi országnak is érdekében áll, hogy minél előbb rendeződjön a helyzet, jelenleg ugyanis jogellenesen járnak el, azt kockáztatva, hogy kötelezettségszegési eljárást indítanak ellenük” – vélekedett Petre Daea.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!