Ciucă: A kormány megtalálja a megoldást a költségvetési kiadások lefaragására

2023. április 20. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány megtalálja a megfelelő megoldásokat a költségvetési kiadások lefaragására – jelentette ki a csütörtöki kormányülés elején a miniszterelnök, ismét hangsúlyozva, hogy nem lesznek megszorítások.

Nicolae Ciucă rámutatott, a kabinet különféle fiskális intézkedésen dolgozik „a kiadások megfontoltabbá tétele” érdekében, és hogy tartani tudja a költségvetési hiánycélt. Mint mondta, a költségvetési deficit elsősorban a nagy adófizetők miatt alakult ki, ezért arra kérte őket, hogy fizessék be az adóikat, az illetékes állami intézményeket pedig felszólította, hogy hajtsák be ezeket az adókat.

A fiskális intézkedéseket vélhetően jövő héten fogadja el a kormány, miután a koalícióban is megvitatják ezeket – tette hozzá a kormányfő.

Ciucă ismét nyomatékosította, hogy takarékossági intézkedésekről tárgyalnak, nem pedig megszorításokról, nem lesznek fizetéscsökkentések, nem vonnak el pénzt a beruházásoktól és új adónemeket sem vezetnek be.

„Senki ne ijedjen meg, minden döntést a lehető legőszintébb módon és átláthatóan hozunk meg. Nem lesznek olyan intézkedések, amelyek kihatnának a polgárok vásárlóerejére” – szögezte le a miniszterelnök.

Romániában április eleje óta téma, hogy 20 milliárd lejes hiány keletkezett az ország költségvetésében. Bár az illetékesek szinte végig azt hangsúlyozták, hogy nem gondolkodnak sem bércsökkentésben, sem a beruházások leállításában, sem adóemelésben, az elemzők szerint utóbbi kettő nehezen lesz elkerülhető. A témával korábban ebben és ebben az anyagunkban is foglalkoztunk.

Ciucă a csütörtöki kormányülésen azt is bejelentette, hogy 20 millió eurót fordít a kormány a beáramló ukrajnai gabona miatt kárt szenvedett termelők támogatására, ebből 10 millió eurót az Európai Bizottság biztosít, 10 millió eurót pedig a mezőgazdasági minisztérium költségvetéséből különítenek el. A miniszterelnök bejelentése szerint az erről szóló határozatot már a csütörtöki ülésén elfogadja a kormány, majd a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 15 napon belül lehet kérelmezni a támogatást a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) kirendeltségeinél.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!