Ciucă: A kormány megtalálja a megoldást a költségvetési kiadások lefaragására

2023. április 20. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány megtalálja a megfelelő megoldásokat a költségvetési kiadások lefaragására – jelentette ki a csütörtöki kormányülés elején a miniszterelnök, ismét hangsúlyozva, hogy nem lesznek megszorítások.

Nicolae Ciucă rámutatott, a kabinet különféle fiskális intézkedésen dolgozik „a kiadások megfontoltabbá tétele” érdekében, és hogy tartani tudja a költségvetési hiánycélt. Mint mondta, a költségvetési deficit elsősorban a nagy adófizetők miatt alakult ki, ezért arra kérte őket, hogy fizessék be az adóikat, az illetékes állami intézményeket pedig felszólította, hogy hajtsák be ezeket az adókat.

A fiskális intézkedéseket vélhetően jövő héten fogadja el a kormány, miután a koalícióban is megvitatják ezeket – tette hozzá a kormányfő.

Ciucă ismét nyomatékosította, hogy takarékossági intézkedésekről tárgyalnak, nem pedig megszorításokról, nem lesznek fizetéscsökkentések, nem vonnak el pénzt a beruházásoktól és új adónemeket sem vezetnek be.

„Senki ne ijedjen meg, minden döntést a lehető legőszintébb módon és átláthatóan hozunk meg. Nem lesznek olyan intézkedések, amelyek kihatnának a polgárok vásárlóerejére” – szögezte le a miniszterelnök.

Romániában április eleje óta téma, hogy 20 milliárd lejes hiány keletkezett az ország költségvetésében. Bár az illetékesek szinte végig azt hangsúlyozták, hogy nem gondolkodnak sem bércsökkentésben, sem a beruházások leállításában, sem adóemelésben, az elemzők szerint utóbbi kettő nehezen lesz elkerülhető. A témával korábban ebben és ebben az anyagunkban is foglalkoztunk.

Ciucă a csütörtöki kormányülésen azt is bejelentette, hogy 20 millió eurót fordít a kormány a beáramló ukrajnai gabona miatt kárt szenvedett termelők támogatására, ebből 10 millió eurót az Európai Bizottság biztosít, 10 millió eurót pedig a mezőgazdasági minisztérium költségvetéséből különítenek el. A miniszterelnök bejelentése szerint az erről szóló határozatot már a csütörtöki ülésén elfogadja a kormány, majd a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 15 napon belül lehet kérelmezni a támogatást a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) kirendeltségeinél.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!