Bojkottálja az RMDSZ a parlament ülését, amiért a koalíciós partnerek elvennék tőlük az ANRE alelnöki posztját

2023. április 19. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ frakciói nem vesznek részt az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) új vezetőségéről szóló szerdai parlamenti szavazáson – jelentette be Antal Loránt szenátor az Agerpres szerint. A kilátásba helyezett bojkottról már tegnap írtunk, viszont akkor még – sajtóértesülések szerint – az RMDSZ intenzív tárgyalásokat folytatott, hogy megtarthassa az ANRE alelnöki posztját, és úgy tűnt, a szövetség bírja a PSD támogatását.

Antal a döntést a sajtónak azzal magyarázta, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem támogatja az RMDSZ jelöltje, Nagy-Bege Zoltán újraválasztását az ANRE alelnöki tisztségébe, a megüresedett posztokat a saját jelöltjeiknek szánják. Ennek Antal Loránt szerint az az üzenete, hogy a hatóság vezetőségében nincs szükség szakemberekre.

A szenátor szerint az RMDSZ távolmaradása a szavazásról nem függ össze a kormánykoalíció működésével. „Ez pontszerűen az ANRE alelnöki székéről szól, illetve arról, hogy a szokásjog szerint ez a tisztség az RMDSZ-t illeti meg” – jelentette ki. Hozzátette, hogy Nagy-Bege Zoltán az a szakember, aki „az energiaválság teljében” rendkívül fontos sajtókommunikációs munkát végzett.

Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető hasonlóan érvelt. „Mi egy szakembert javasoltunk az ANRE alelnöki tisztségébe, nem egy pártkomisszárt” – jelentette ki a sajtónak. Az RMDSZ politikusa egy bátor szakembernek nevezte Nagy-Bege Zoltánt, aki a hatóság más vezetőivel ellentétben nem futamodott meg az újságírók kérdései elől. „Szerintünk ott (az ANRE-ben) a helye. Ezért nem veszünk részt a szavazáson” – nyilatkozta Csoma.

Kérdésre válaszolva a politikus elmondta, hogy az RMDSZ nem kér másik tisztséget az ANRE alelnöki posztjáért cserében a koalíciós egyeztetéseken. „Nem vadászunk a funkciókra” – fogalmazott a frakcióvezető.

Politikai források szerint a kormánykoalíció a PSD jelöltjét, Gabriel Andronachét támogatja az ANRE alelnöki tisztségébe.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!