A Tate testvéreket támogató hackerek támadták meg a román fejlesztési minisztérium honlapját

2023. április 17. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

DDoS típusú (elosztott szolgáltatásmegtagadással járó) kibertámadás érte vasárnap reggel, az ortodox húsvét napján a román fejlesztési minisztérium honlapját. A hackerek többek között azt üzenték a hatóságoknak, hogy hagyjanak fel az „ártatlan” Tate fivérek elleni eljárással.

Forrás: Fejlesztési Minisztérium
Forrás: Fejlesztési Minisztérium

A fejlesztési minisztérium honlapján megjelenő román nyelvű üzenet szerint a korrupció továbbra is Románia jelentős problémája, amely visszatartja a gazdasági és társadalmi fejlődést, a honatyákat korrupt cselekedeteikre pedig hamarosan fény derül, és felelősségre vonják őket, számolt be az Europa Liberă.

A hackerek emellett egy angol nyelvű sorral kérték az „ártatlan” Tate fivérek elleni nyomozás leállítását. A testvérek és feltételezett bűntársaik ellen nemi erőszak, emberkereskedelem és szervezett bűnözői csoport létrehozásának vádjával folyik a nyomozás, jelenleg házi őrizetben vannak.

A minisztérium oldalán megjelent két, kriptovaluta- és hacker-szolgáltatásokat nyújtó Telegram-csatorna reklámja is.

Az Europa Liberă kereste Cseke Attila fejlesztési minisztert és az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóságot is, de a cikk megjelenéséig nem sikerült választ kapni a támadás forrására.

2022 áprilisában is kibertámadás érte több romániai közintézmény honlapját, akkor az oroszbarát Killnet hackercsoport vállalta a felelősséget ezekért.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!