Kiengedték a börtönből a Tate fivéreket, akik 30 napos házi őrizetbe kerülnek

2023. március 31. – 23:41

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti fellebbviteli bíróság péntek esti döntése értelmében Tristan és Andrew Tate testvérek szabadlábra kerülnek az előzetes letartóztatásból, és továbbra házi őrizetben maradnak.

A bíróság helyt adott az Emory Andrew Tate, Tristan Tate, Georgiana Manuela Naghel és Alexandra Luana Radu által benyújtott fellebbezéseknek a Bukaresti Törvényszék március 22-i, előzetes letartóztatásukat elrendelő határozata ellen. A bírák úgy döntöttek, hogy a megtámadott ítéletet teljes egészében hatályon kívül helyezik, és a megismételt tárgyaláson elutasították a DIICOT azon javaslatát, hogy a négy személyre vonatkozó előzetes letartóztatási intézkedés időtartamát meghosszabbítsák.

Így a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság a Tate és Georgiana Manuela Naghel és Alexandra Luana Radu testvérek elleni előzetes letartóztatási intézkedést házi őrizetre cserélte 30 napra, március 31-től április 29-ével bezárólag.

„A házi őrizet időtartama alatt Emory Andrew és Tristan Tate, Naghel Georgiana Manuela és Radu Alexandra Luana nem hagyhatják el azokat az épületeket, amelyekben laknak, annak az igazságügyi szervnek az engedélye nélkül, amely előtt az ügy folyamatban van. A bíróság elrendeli a vádlottak azonnali szabadon bocsátását” – áll a jegyzőkönyvben.

A testvéreket és feltételezett bűntársaikat december óta tartják fogva, ellenük nemi erőszak, emberkereskedelem és szervezett bűnözői csoport létrehozásának vádjával folyik a nyomozás. Mind a négyen tagadták a bűncselekményeket, eddig senki ellen sem emeltek még hivatalos vádat.

Andrew Tate kommunikációs igazgatója, Mateea Petrescu a Sky Newsnak nyilatkozva elmondta: „Nem jelentenek szökési kockázatot, és nem jelentenek veszélyt a közbiztonságra, ezért [a hatóságok] úgy döntöttek, hogy házi őrizetben maradhatnak. Ez csak egy kis lépés – hiszen még mindig folyik ellenük a nyomozás. De teljesen el vannak ragadtatva. Nagyon izgatottak és alig várják, hogy otthon lehessenek – végig megőrizték az optimizmusukat”.

Tate-et, a 2017 óta Romániában élő profi kickboxolót korábban kitiltották különböző közösségi médiaplatformokról, mert nőgyűlölő nézeteket és gyűlöletbeszédet fogalmazott meg. Többször azt állította, hogy a román ügyészek nem rendelkeznek bizonyítékokkal, és ügyük politikai összeesküvés, amelynek célja az ő elhallgattatása.

A DIICOT a decemberi letartóztatások után közleményben közölte, hogy az emberkereskedelmi ügyben hat áldozatot azonosított, akikkel szemben állítólag „fizikai erőszakot és mentális kényszert” alkalmaztak, és akiket szexuálisan kizsákmányoltak a bűnözői csoport tagjai.

Az ügyészség szerint az áldozatokat szerelem színlelésével, az úgynevezett loverboy-módszerrel csábították el, majd megfélemlítették, megfigyelés alá helyezték és más ellenőrzési taktikáknak vetették alá, miközben arra kényszerítették őket, hogy a bűnözői csoport anyagi hasznára pornográf tevékenységeket folytassanak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!