Román állampolgár is segítette a KillNet hackereit feltörni a kormányzati oldalakat

2022. május 3. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

A román és brit hatóságok egy Nagy-Britanniában élő román állampolgárt azonosítottak, aki támogatta a KillNet nevű orosz hackercsoport tevékenységét azáltal, hogy segítséget nyújtott az orosz nyelvről románra történő fordításhoz és román honlapokat jelölt meg számukra – jelentette be hétfőn Lucian Bode belügyminiszter.

„Jelen pillanatban az illetőt őrizetbe vették a hatóságok, és folyamatban van az ügy kivizsgálása” – jelentette ki a belügyminiszter. A brit hatóságok május 2-án, hétfőn házkutatást tartottak otthonában, most pedig a román rendőrség hallgatja ki az elkövetőt. Amint beszámoltunk róla KillNet az elmúlt héten több kormányzati és médiaoldalt is megtámadott.

A román rendőrség sajtóközleménye szerint április 29. óta DDoS-támadások (Distributed Denial of Service) sorozatai érintettek több romániai közintézményhez és magánszervezethez tartozó weboldalt. A támadásokat állítólag a KillNet nevű, orosz hackercsoport vállalta magára, és tevékenységüket különböző kommunikációs csatornákon népszerűsítették, az orosz-ukrán katonai konfliktus összefüggésében.

Közvetlenül a támadásokat követően a Belügyminisztérium, a Belső Védelmi Főigazgatóság, a Román Rendőrség Főfelügyelősége, valamint a védelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági rendszer más struktúráinak és intézményeinek szakemberei dolgoztak azon, hogy a támadásokat elhárítsák, biztosítsák a célpontok védelmét és beazonosítsák a felelősöket, illetve növeljék az informatikai infrastruktúrák ellenálló képességét.

A közös tevékenységek eredményeként, írják a közleményben, azonosítottak egy román állampolgárt, aki az Egyesült Királyságban él. 2022. május 2-án a nemzetközi rendőrségi együttműködést követően az Egyesült Királyság bűnüldöző hatóságai a Brit Bűnüldözési Ügynökség közreműködésével házkutatást tartottak az Egyesült Királyságban annak a román állampolgárnak a lakcímén, akit a hackerekkel való együttműködéssel gyanúsítnak.

Az IGPR, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságnak a kiberbűnözésre szakosodott specialistái az Egyesült Királyságba utaztak, hogy segítsék a Brit Bűnüldözési Ügynökség nyomozását.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!