Román állampolgár is segítette a KillNet hackereit feltörni a kormányzati oldalakat

2022. május 3. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

A román és brit hatóságok egy Nagy-Britanniában élő román állampolgárt azonosítottak, aki támogatta a KillNet nevű orosz hackercsoport tevékenységét azáltal, hogy segítséget nyújtott az orosz nyelvről románra történő fordításhoz és román honlapokat jelölt meg számukra – jelentette be hétfőn Lucian Bode belügyminiszter.

„Jelen pillanatban az illetőt őrizetbe vették a hatóságok, és folyamatban van az ügy kivizsgálása” – jelentette ki a belügyminiszter. A brit hatóságok május 2-án, hétfőn házkutatást tartottak otthonában, most pedig a román rendőrség hallgatja ki az elkövetőt. Amint beszámoltunk róla KillNet az elmúlt héten több kormányzati és médiaoldalt is megtámadott.

A román rendőrség sajtóközleménye szerint április 29. óta DDoS-támadások (Distributed Denial of Service) sorozatai érintettek több romániai közintézményhez és magánszervezethez tartozó weboldalt. A támadásokat állítólag a KillNet nevű, orosz hackercsoport vállalta magára, és tevékenységüket különböző kommunikációs csatornákon népszerűsítették, az orosz-ukrán katonai konfliktus összefüggésében.

Közvetlenül a támadásokat követően a Belügyminisztérium, a Belső Védelmi Főigazgatóság, a Román Rendőrség Főfelügyelősége, valamint a védelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági rendszer más struktúráinak és intézményeinek szakemberei dolgoztak azon, hogy a támadásokat elhárítsák, biztosítsák a célpontok védelmét és beazonosítsák a felelősöket, illetve növeljék az informatikai infrastruktúrák ellenálló képességét.

A közös tevékenységek eredményeként, írják a közleményben, azonosítottak egy román állampolgárt, aki az Egyesült Királyságban él. 2022. május 2-án a nemzetközi rendőrségi együttműködést követően az Egyesült Királyság bűnüldöző hatóságai a Brit Bűnüldözési Ügynökség közreműködésével házkutatást tartottak az Egyesült Királyságban annak a román állampolgárnak a lakcímén, akit a hackerekkel való együttműködéssel gyanúsítnak.

Az IGPR, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságnak a kiberbűnözésre szakosodott specialistái az Egyesült Királyságba utaztak, hogy segítsék a Brit Bűnüldözési Ügynökség nyomozását.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!