Hozzávetőleg 2 millió eurós kárt okoztak azok a személyek, akik illetéktelenül vették fel az ukrán menekültek ellátására szánt támogatásokat

2023. március 31. – 09:33

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség tájékoztatása szerint március 31-én összesen 203 házkutatást tartottak Máramaros, Suceava, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szatmár, Szilágy, Maros és Bihar megyékben. A hatóság nagyszabású rajtaütése után hat embert tartóztattak le, többen közülük polgármesteri hivatalok alkalmazottai, akik a vád szerint segítséget nyújtottak az ukrán menekültek ellátását biztosító állami finanszírozások illetéktelen felhasználásában- számolt be a Biziday.

A rendőrségi tájékoztató szerint a házkutatást olyan személyeknél végezték, akiknék felmerült a gyanú, hogy jogtalanul igényelték az ukrán menekültek elszállásolására és étkeztetésére szánt állami támogatásokat. A kár hozzávetőleg 2 millió eurót tesz ki.

Épp a napokban számoltunk be róla, hogy az orosz-ukrán háború kitörése óta a román kormány 750 millió lejt fizetett ki azoknak a magánszemélyeknek és cégeknek, akik saját bevallásuk szerint ukrán állampolgárokat szállásoltak el az elmúlt évben. A csalást nem volt nehéz elkövetni, hisz az állami támogatás mintegy 90 százaléka romániai magánszemélyek zsebébe került, akiknek a kapott pénz után nem volt adófizetési kötelezettségük és nem is kell bejelenteniük az adóhivatalnál.

Arról, hogy mekkora biznisszé vált az ukrajnai menekültek elszállásolására és élelmezésére fordított állami források felhasználási módja, arról itt írtunk bővebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!