750 millió lejt fizetett ki eddig a román kormány az ukrán menekültek szállásköltségeire

2023. március 30. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

A háború kitörése óta a román kormány 750 millió lejt fizetett ki azoknak a magánszemélyeknek és cégeknek, akik ukrán állampolgárokat szállásoltak el az elmúlt évben, írja a Profit gazdasági portál. Az összeg igen magas, és mintegy 90 százaléka a romániai magánszemélyek zsebébe került, akiknek a kapott pénz után nincs adófizetési kötelezettségük, nem is kell bejelenteniük az adóhivatalnál.

A kormány szerint még központi nyilvántartás sincs arról, hogy ki kapja a pénzt, de az önkormányzatok végezhetnek ellenőrzéseket. Amint a Transtelexen korábban beszámoltunk róla eddig több településen indítottak eljárást a menekültpénzből nyerészkedők ellen, ugyanis kiderült, hogy papíron több ukrán menekültet jelentettek be, mint ahányat valójában elszállásoltak. Az eddig érvényes eljárások szerint a nyilatkozatot a befogadónak saját felelősségére kellett megtennie, és legtöbbször senki sem ellenőrizte.

A kormány nem szolgált konkrét magyarázattal arra vonatkozóan, hogy a szállás- és ellátástámogatást miért nem közvetlenül a menekültek kapják, hanem inkább azok, akik elszállásolják őket.

Sok esetben a menekültek elszállásolása nagyon jó üzlet lett. Négy ukrán állampolgár elhelyezése egy lakásban például havi 8000 lejes bevételt hozhat, ami be nem jelentett és adózatlan jövedelem.

Ehhez képest egy albérlet sokkal kevesebb pénzbe kerülne, a pénzt be kellene vallani az ANAF-nak és meg lehetne adóztatni. Azok az összegek, amelyeket az ukrán állampolgárokat vendégül látó személyek kapnak a hatóságoktól, nevezetesen 20 lej/nap/szállásolt személy az étkezésért és 50 lej/nap/szállásolt személy a szállásért, elszámolt költségnek és nem jövedelemnek minősülnek, ezért mentesítették az adó- és járulékfizetéstől azokat, akik ezt kapják – közölte tavaly az adóhivatal a Profit.ro portál érdeklődésére.

Az első kifizetések az eddig folyósított 750 milliós tételből tavaly áprilisban történtek. December végéig 591,97 millió lejt fizetett ki a kormány az ukránok élelmezésével és elszállásolásával kapcsolatos kiadások rendezésére. Ebből az összegből 519,37 millió lej magánszemélyeknek, 72,6 millió lej pedig cégeknek jutott.

Központi adatbázis azonban azokról, akik ezen a programon keresztül kaptak pénzt, nem létezik, mert a kormány nem tartotta szükségesnek a folyósított összegek nyomon követését.

„A helyi közigazgatási hatóságok készítenek kimutatásokat, és ezek tartalmazzák minden egyes kérelmező magánszemély nevét és vezetéknevét, az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus térségéből érkező személyek számát, a befogadás napjainak számát, valamint az egyes személyek által igényelt összeget, amelyek alapján kérik a szükséges összegeket a megyei sürgősségi felügyelőségektől” – idézi a portál az adóhivatal válaszát.

A be- és kiutazási adatok szerint jelenleg valamivel több mint 100 ezer ukrán állampolgár tartózkodik Romániában, és februárban a kormány további 158 millió lejt különített el az ukrán állampolgárokat befogadók számára. az eddig elköltött összeg megyékre való lebontását ebben a táblázatban lehet megnézni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!