Pár százan tüntettek Bukarestben a hivatali visszaélést tárgyaló Btk-módosítás tervezete ellen

2023. március 30. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Pár százan gyűltek össze szerda este a bukaresti Győzelem-térre hirdetett tüntetésen, hogy a szerdán szenátus által jóváhagyott, a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását célzó tervezet ellen tiltakozzanak.

Az eddigi forgatókönyv szerint a hivatali visszaélés csak 250 ezer lej, azaz körülbelül 50 ezer eurót meghaladó kár esetében számítana bűncselekménynek. A szavazást követő felháborodás után máris visszakozni látszik a kormánykoalíció, jelenleg 9000 lejes küszöbről nyilatkoznak a vezető pártok politikusai. A törvénytervezetről a képviselőház dönt majd véglegesen.

A szenátus szavazásának napján azonban az ellenzéki pártok, az USR és a belőlük kivált REPER tagjai szerveztek eddig megmozdulást.

Fotó: Ilona Andrei / G4Media Fotó: Ilona Andrei / G4Media
Fotó: Ilona Andrei / G4Media

A kormánypalota elé szervezett tüntetésen többek között azt skandálták, hogy „Tolvajok”, „Már megint lopunk, fiúk?” illetve több plakáttal Iohannis közbenjárását kérték, mert a 2017-ből származó, hírhedt 13-as sürgősségi kormányrendelet meghiúsításában neki is nagy szerepe volt.

Laura Codruța Kövesi, az Európai Ügyészség (EPPO) főügyésze a G4Media portálnak azt nyilatkozta, hogy a hivatali visszaélést tárgyaló passzusokban az 50 ezer eurós küszöb meghatározása gyakorlatilag a hivatali visszaélés bűntettének részleges dekriminalizálási szándékát jelenti. Kövesi szerint ha a tervezetet ebben a formájában fogadják el, az nagy mértékben érinti többek között az EPPO vizsgálatait is, de tovább csökkentené az EU pénzügyi érdekeinek védelmi szintjét Romániában.

„Ezért gondosan követni fogjuk a jogalkotási eljárás következő lépéseit és készek leszünk az Európai Bizottság figyelmét is felhívni erre a kérdéskörre, beleértve a jogállamiság feltételeinek vizsgálatát is” – reagált a főügyész.

A Declic civil szervezet egy petíciót is indított az ellen, hogy a tervezetet elfogadja a képviselőház. A felterjesztést eddig közel 7000 ember írta alá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!