Csak 250 ezer lejes kár esetén lenne bűncselekmény a hivatali visszaélés

2023. március 29. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

Első házként fogadott el a szenátus szerdán törvénytervezetet arról, hogy a hivatali visszaélés csak akkor számít bűncselekménynek, ha az okozott kár értéke meghaladja a 250 ezer lejt, írja az Agerpres.

A büntető törvénykönyvet az alkotmánybíróság korábbi határozataihoz igazító jogszabályjavaslatot a kormány terjesztette be a parlamentbe.

A tervezet szerint 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az a köztisztviselő, aki hivatali kötelességei teljesítése során tudatosan elmulasztja egy törvényi előírás végrehajtását, vagy pedig az előírást egy másik jogszabály megsértésével hajtja végre, és ezzel legalább 250.000 lejes kárt okoz vagy súlyosan károsítja egy természetes vagy jogi személy jogait vagy jogos érdekeit.

Ugyancsak 2-től 7 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az a köztisztviselő, aki hivatali kötelességei teljesítése során faj, nemzetiség, etnikum, nyelv, vallás, szexuális irányultság, politikai hovatartozás, vagyoni helyzet, kor, fogyatékosság, nem fertőző krónikus betegség vagy HIV-fertőzés alapján korlátozza egy személy jogainak gyakorlását.

Talán olvasóink is emlékeznek arra, hogy 2017-ben alig néhány órával a jóváhagyása után, az éjszaka közepén publikálták a Büntető törvénykönyvet és a Büntetőeljárási törvénykönyvet módosító 13-as sürgősségi kormányrendeletet a Hivatalos Közlönyben, ahol akkor még 200 ezer lejes anyagi kár küszöböt tettek be a hivatali visszaélést tárgyaló passzusokba.

Kormányellenes tüntetés Bukarestben, 2017. februárjában, miután a kormány hatályon kívül helyezte a vitatott korrupciós törvényt – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP
Kormányellenes tüntetés Bukarestben, 2017. februárjában, miután a kormány hatályon kívül helyezte a vitatott korrupciós törvényt – Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

A Btk-módosítás óriási tömegeket mozgatott meg Románia-szerte, már aznap este csendőrségi becslések szerint több mint 10.000 ember tiltakozott éjjel 1 óra körül Bukarestben, a Győzelem-téren. A tömeg többek között azt skandálta: „Nem megyünk el innen, nem megyünk el innen!”, „Vigyen el titeket a DNA!”, „Nem fogtok megmenekülni!”, „Mondjatok le!”. A tiltakozók bekerítették a Victoria-palotát, sokan közülük kérték a csendőröktől, nyissák ki a kapukat, hogy tudjanak bemenni a kormányépület udvarára. Kolozsváron ekkor körülbelül 3 ezer ember mehetett ki az utcára.

A Btk-módosítás több pontját akkoriban az RMDSZ szenátorai is kifogásolták.

A mostani tervezetet a képviselőház vitatja meg döntő házként.

Tüntetést szervez az ellenzék

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerdai Facebook-bejegyzésében azzal vádolta meg a két nagyobbik kormánypárt vezetőit, Nicolae Ciucát és Marcel Ciolacut, hogy „szabad kezet adtak a 250 ezer lej alatti lopásnak”.

Bejegyzésében Cătălin Drulă szintén emlékeztetett, hogy 2017-ben egy hasonló Btk-módosítás miatt százezrek vonultak utcára Romániában, és az elfogadását akkor sikerült is megakadályozni – utalva arra, hogy a rendeletet végül visszavonták.

A REPER társelnöke, Dragoş Pîslaru a törvénymódosításra reagálva elmondta: a pártja tiltakozó tüntetést szervez a kormánypalota előtti téren.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!