Rettegett temesvári maffiaklán tagjai közti leszámolás volt a strasbourgi autós üldözés hátterében

2023. március 29. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

Öt ember meghalt, négy pedig súlyosan megsérült a franciaországi Strasbourgban történt autós üldözés és az azt követő baleset után. A tragikus végű karambol főszereplői román gengszterek voltak, akikről az ütközést követően a sajtó összegyűjtötte a fellelhető információkat.

Banari Cârpaci, az egyik áldozat a hírhedt temesvári Cârpaci klán tagja volt – tudta meg a Libertatea. Nyolc évvel ezelőtt a lapok azt írták erről a családról, hogy az ország egyik leggazdagabb és legkiterjedtebb bűnözői hálózatot működtető rokoni kapcsolatokra épülő szervezete.

Mihai Pitulescu, a Román rendőrség volt vezetője az Observator Newsnak elmondta: : „Olyan bűnözői csoportról van szó, amelyek nemcsak Romániában, hanem más uniós országokban is aktívak. Van köztük rivalizálás, van bosszú, területi háború, van a befolyási övezetekért zajló harc. Nem egyszer innen, Romániából megy a parancs, hogy kit, miért és milyen módon kell megbüntetni vagy éppen megölni.”

Az már évekkel ezelőtt kiderült a Cârpaci családról, hogy Temesvár központjában több mint száz történelmi ingatlant birtokol, amelyek értéke több tízmillió euró. A családtagok neve több büntetőügyben is szerepelt, miután botrányokkal, zaklatással és zsarolással kiszorították a jogos tulajdonosokat az ingatlanokból. A helyi lapokból kiderül, a klán egyik vezetőjét, Ionelaș Cârpaci-t, aki több épület tulajdonjogát hamis dokumentumokkal szerezte meg, 10 év 4 hónap börtönre ítélte, és több mint 1 millió euró kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság. Temesvár akkori alpolgármestere arról számolt be, hogy „a Cârpaci-klán egy egész utcákat elfoglalt Temesváron”.

Tavaly a Newsweek arról számolt be, hogy a klán tagjai 200 ezer eurót kérnek a temesvári városházától azért, hogy kivonuljanak egy olyan területről, amely valójában nem képezi tulajdonukat. Szintén a klán kaparintott meg egy épületet a Városi Kórház mellett, és állítólag a temesvári fül-orr-gégészeti klinika udvara is az övék, ahol megakadályozzák, hogy a klinikát bővítésével megbízott kivitelező bejusson a helyszínre. A város beperelte őket, és azt állítja, hogy kisajátították a köztulajdont. Szintén 2022-ben a Critic Arad című kiadvány arról írt, hogy a klán egy másik tagja, Marian Cîrpaci védelmi díjakat követel. „40 ezer eurót kér tőlünk, ha nem adjuk meg neki, minden nap megfenyeget minket, hogy betör a házunkba és megöl minket, megerőszakolja a nőinket és elrabolja a gyerekeinket, felgyújt minket! És nem lehet nem komolyan venni, mert nem ez az első alkalom, hogy ilyesmit tesz, és nem mi vagyunk az elsők, akikkel ezt teszi” – nyilatkozta az egyik áldozat.

„Ki fog meggyilkolni kit? Őrült vagy! Állj elém, ha van merszed! Én békét akarok, ti nem akartok!” – hallható Saban Stancu hangja a balesetet megelőző élő Facebook-közvetítésben, amelyet ő maga indított el. Stancu állítólag két évet ült börtönben illegális autóügyletek miatt, amelyekbe állítólag sógorával, Banari Cârpacival közösen szálltak be. Szabadulása után pénzt követelt Cârpacitól kárpótlásul azért, hogy rács mögé került. Nem sikerült kiegyezniük az összegben, ezért úgy döntött, Strasbourgba megy, és a helyszínen rendezi a dolgokat.

A bosszú napján Stancu a feleségét és több rokonát is magával vitte. Útját élőben közvetítette a Facebookon, és megfenyegette a sógorát. A riválisok a város szélén, egy ipari területen találkoztak. A vitát egy őrült autós üldözés követte Strasbourg utcáin, ami a több halálos áldozatot követelő ütközéssel végződött. Az egyik autó három utasa azonnal meghalt: Banari Cîrpaci, a felesége és a nővére a helyszínen vesztették életüket.

Saban Stancu pillanatokkal később a mentők karjaiban halt meg. Egy másik személyt is már a helyszínen halottnak nyilvánítottak. További négy személy megsérült.

A francia sajtó szerint a szemtanúk állítólag több lövést hallottak az üldözés során. A strasbourgi ügyészség nyomozást indított, hogy megpróbálja megállapítani a baleset körülményeit.

Tény, hogy a Cîrpaci család tagjaival kapcsolatban már sokféle különböző erőszakos cselekmény elkövetésének gyanúja merült föl. Ezek közé tartozik a szervezett bűnszövetkezetek működtetése, kiskorúakkal való koldulás, prostitúció, zsarolás, lakásfeltörés, lopás, sőt az emberrablás is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!