Átment a szenátuson a tervezet, amivel az USR szerint Ciucă 18 ezres különnyugdíja 500 lejjel lesz kevesebb

2023. március 29. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy várható volt, heves szóváltások után szavazta meg a szenátus a különnyugdíjak racionalizálásáról szóló tervezetet, 79-en voltak mellette, 37-en szavaztak ellene. A tervezet ezután a képviselőház plénuma elé kerül, amely majd döntő házként fog szavazni – írja a Digi24 hírtelevízió.

A voksolást megelőző vita alatt az ellenzéki USR szenátorai plakátokat helyeztek ki, amelyeken többek között az állt, hogy “elveszítjük a PNRR-s pénzt”, illetve, hogy a "speciális nyugdíjakat is el kell törölni".

Radu Mihail, a szenátus USR-frakciójának vezetője azt mondta, hogy a párt tagjai tiltakozásukkal szeretnék megmutatni a többi parlamenti képviselőnek, hogy tiszteletben kellene tartani az alkotmány és a törvényhozói fórum előírásait, mert egyértelmű és világos vitát kellene folytatni a különnyugdíjak eltörlésével és a járulékfizetéssel kapcsolatos vállalásokról, amelyet Románia az országos helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt bele, hogy hozzájuthasson a több milliárd eurós finanszírozásokhoz.

Az USR szenátorai a különnyugdíjak eltörlését követelik – Fotó: USR Facebook-oldala
Az USR szenátorai a különnyugdíjak eltörlését követelik – Fotó: USR Facebook-oldala

“Az USR részéről Ștefan Pălărie szenátor többek között Nicolae Ciucă miniszterelnöknek járó 18 ezer lejes nyugdíját hozta fel, mert szerinte a szenátusi szakbizottságok által elfogadott ”ésszerűsítést" úgy kozmetikázták, hogy Ciucănak körülbelül 500 lejjel lesz kevesebb a nyugdíja. “Ez a törvény semmilyen nyugdíjat nem tesz át a nyugdíjrendszerhez való hozzájárulás elvére” – mondta Pălărie. A PNL szenátora, Virgil Guran válaszul azt mondta neki, hogy sokan vannak, akik nem csatlakoztak a hadsereghez, és nem tudják, miről beszélnek. „Talán katonai tábort kellene szerveznünk, és meghívnunk őket" – mondta Guran.

A szenátus vitáján jelen voltak a katonaság és rendőrség képviselői is, akik papírokra írt üzenetekkel kérték, hogy a katonai nyugdíjakkal kapcsolatos feltételeket vegyék ki a helyreállítási tervből.

A különnyugdíjakról szóló tervezet legutóbbi formáját kedden fogadták el a szenátus szakbizottságai.

A kormánykoalíció által javasolt reformintézkedések bár nem teljesen elégítik ki a PNRR-s forrásokért cserében, az Európai Bizottságnak vállalt feltételeket, de a most elfogadott vállalások között szerepel, hogy

  • egyetlen személy esetében se haladhatja meg a különnyugdíj mértéke az adott személy által a munkaévek során elért jövedelmet;
  • tilos a különnyugdíj felhalmozása, azaz, ha valaki két egységnél szolgált, nem részesülhet két külön juttatásban;
  • 15%-os adót is bevezetnek;
  • előírják, hogy a különnyugdíjakat az infláció mértékéhez kell igazítani;
  • a hadügyben szolgáló nyugdíjasok esetében kivettek öt típusú pótlékot, amelyet eddig beleszámítottak a nyugdíjak kalkulálásánál.

Miért lett hirtelen ennyire fontos a különyugdíjak észszerűsítése?

Románia az országos helyreállítási terv összeállításánál vállalta, hogy a Világbank szakértőinek bevonásával a hazai nyugdíjrendszer megreformálásáról szóló intézkedéseket dolgoz ki és ültet gyakorlatba. Ezeknek a reformoknak az egyik legnagyobb vállalása az úgynevezett különnyugíjak racionalizálásáról szóló törvény.

A romániai törvényhozás már hosszú évek óta nem tud mit kezdeni a különnyugdíjak problémájával, ehhez képest a román kormány a milliárd eurós tételű finanszírozásokért cserébe azt vállalta, hogy március 31-ig a parlament mindkét háza jóváhagyja a vonatkozó intézkedéseket. Ha ez nem történik meg, persze nem jelenti egyértelműen, hogy az ország elveszíti a PNRR harmadik részletét (ami 3,1 milliárd eurót is meghalad), de a korábbi részletek késésével együtt a további tétlenkedéssel megakadhat a finanszírozás.

A részletekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!