El is vesznek, de nem is: heves szóváltások közepette szavaztak a szenátus szakbizottságai a különnyugdíjakról

2023. március 28. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Heves vita közepette fogadta el a szenátus jogi, védelmi és munkaügyi bizottsága a különleges nyugdíjak racionalizálásáról szóló tervezetet, ezt hamarosan a szenátus plénuma is tárgyalni fogja – számolt be a fejleményekről a Digi24 hírtelevízió.

A kormánykoalíció által javasolt reformintézkedések bár nem teljesen elégítik ki a PNRR-s forrásokért cserében, az Európai Bizottságnak vállalt feltételeket, de a most elfogadott vállalások között szerepel, hogy

  • egyetlen személy esetében se haladhatja meg a különnyugdíj mértéke az adott személy által a munkaévek során elért jövedelmet;
  • tilos a különnyugdíj felhalmozása, azaz, ha valaki két egységnél szolgált, nem részesülhet két külön juttatásban;
  • 15%-os adót is bevezetnek;
  • előírják, hogy a különnyugdíjakat az infláció mértékéhez kell igazítani;
  • a hadügyben szolgáló nyugdíjasok esetében kivettek öt típusú pótlékot, amelyet eddig beleszámítottak a nyugdíjak kalkulálásánál.

„Ki fog ezentúl csatlakozni a hadsereghez vagy a rendőrséghez, meghalni a minimálbérért? Kit fognak mozgósítani a Putyin elleni harcba? Magukat? Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezzel a NATO-val kötött paktumot rúgjuk fel. Mi a NATO hadsereg része vagyunk. Kikkel akarnak helyettesíteni minket? Csökkentik a nyugdíjakat, hogy 16-szor többet fizessenek a külföldieknek?” – harsogott a keddi tárgyaláskor Mircea Dogaru tartalékos ezredes, az elégedetlenkedő hangok egyike.

„Ne gúnyolódjanak (…), mert ha a rendőrök és a katonák elmennek – mert kényelmesebb külföldön kamionsofőrnek lenni – akkor mi lesz ezzel az országgal? Az utcákat megszállják a bűnözők” – mondta ugyanitt Cosmin Dorobanțu, a büntetés-végrehajtás szakszervezeteinek elnöke.

De ugyanúgy az USR-s szenátorok is felszólaltak. Ştefan Pălărie azt sérelmezte, hogy a különnyugdíjak racionálása csak egyfajta „kozmetikázás”, mert például csak bizonyos plafont elérő összeg után lesz érvényes a megadóztatás. Pălărie szerint a javaslat egyáltalán nem szünteti meg a kiváltságosoknak járó luxust.

Miért lett hirtelen ennyire fontos a különyugdíjak észszerűsítése?

Románia az országos helyreállítási terv összeállításánál vállalta, hogy a Világbank szakértőinek bevonásával a hazai nyugdíjrendszer megreformálásáról szóló intézkedéseket dolgoz ki és ültet gyakorlatba. Ezeknek a reformoknak az egyik legnagyobb vállalása az úgynevezett különnyugíjak racionalizálásáról szóló törvény.

A romániai törvényhozás már hosszú évek óta nem tud mit kezdeni a különnyugdíjak problémájával, ehhez képest a román kormány a milliárd eurós tételű finanszírozásokért cserébe azt vállalta, hogy március 31-ig a parlament mindkét háza jóváhagyja a vonatkozó intézkedéseket. Ha ez nem történik meg, persze nem jelenti egyértelműen, hogy az ország elveszíti a PNRR harmadik részletét (ami 3,1 milliárd eurót is meghalad), de a korábbi részletek késésével együtt a további tétlenkedéssel megakadhat a finanszírozás.

A részletekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!