El is vesznek, de nem is: heves szóváltások közepette szavaztak a szenátus szakbizottságai a különnyugdíjakról

2023. március 28. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

Heves vita közepette fogadta el a szenátus jogi, védelmi és munkaügyi bizottsága a különleges nyugdíjak racionalizálásáról szóló tervezetet, ezt hamarosan a szenátus plénuma is tárgyalni fogja – számolt be a fejleményekről a Digi24 hírtelevízió.

A kormánykoalíció által javasolt reformintézkedések bár nem teljesen elégítik ki a PNRR-s forrásokért cserében, az Európai Bizottságnak vállalt feltételeket, de a most elfogadott vállalások között szerepel, hogy

  • egyetlen személy esetében se haladhatja meg a különnyugdíj mértéke az adott személy által a munkaévek során elért jövedelmet;
  • tilos a különnyugdíj felhalmozása, azaz, ha valaki két egységnél szolgált, nem részesülhet két külön juttatásban;
  • 15%-os adót is bevezetnek;
  • előírják, hogy a különnyugdíjakat az infláció mértékéhez kell igazítani;
  • a hadügyben szolgáló nyugdíjasok esetében kivettek öt típusú pótlékot, amelyet eddig beleszámítottak a nyugdíjak kalkulálásánál.

„Ki fog ezentúl csatlakozni a hadsereghez vagy a rendőrséghez, meghalni a minimálbérért? Kit fognak mozgósítani a Putyin elleni harcba? Magukat? Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezzel a NATO-val kötött paktumot rúgjuk fel. Mi a NATO hadsereg része vagyunk. Kikkel akarnak helyettesíteni minket? Csökkentik a nyugdíjakat, hogy 16-szor többet fizessenek a külföldieknek?” – harsogott a keddi tárgyaláskor Mircea Dogaru tartalékos ezredes, az elégedetlenkedő hangok egyike.

„Ne gúnyolódjanak (…), mert ha a rendőrök és a katonák elmennek – mert kényelmesebb külföldön kamionsofőrnek lenni – akkor mi lesz ezzel az országgal? Az utcákat megszállják a bűnözők” – mondta ugyanitt Cosmin Dorobanțu, a büntetés-végrehajtás szakszervezeteinek elnöke.

De ugyanúgy az USR-s szenátorok is felszólaltak. Ştefan Pălărie azt sérelmezte, hogy a különnyugdíjak racionálása csak egyfajta „kozmetikázás”, mert például csak bizonyos plafont elérő összeg után lesz érvényes a megadóztatás. Pălărie szerint a javaslat egyáltalán nem szünteti meg a kiváltságosoknak járó luxust.

Miért lett hirtelen ennyire fontos a különyugdíjak észszerűsítése?

Románia az országos helyreállítási terv összeállításánál vállalta, hogy a Világbank szakértőinek bevonásával a hazai nyugdíjrendszer megreformálásáról szóló intézkedéseket dolgoz ki és ültet gyakorlatba. Ezeknek a reformoknak az egyik legnagyobb vállalása az úgynevezett különnyugíjak racionalizálásáról szóló törvény.

A romániai törvényhozás már hosszú évek óta nem tud mit kezdeni a különnyugdíjak problémájával, ehhez képest a román kormány a milliárd eurós tételű finanszírozásokért cserébe azt vállalta, hogy március 31-ig a parlament mindkét háza jóváhagyja a vonatkozó intézkedéseket. Ha ez nem történik meg, persze nem jelenti egyértelműen, hogy az ország elveszíti a PNRR harmadik részletét (ami 3,1 milliárd eurót is meghalad), de a korábbi részletek késésével együtt a további tétlenkedéssel megakadhat a finanszírozás.

A részletekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!