Hiába érdeklődik a sajtó, Demeter Szilárd nem árulja el, mennyi támogatást adtak a Fidesz erdélyi médiabirodalmának

2023. március 22. – 17:00

Másolás

Vágólapra másolva

Február végén fordult közérdekű adatigényléssel a Petőfi Kulturális Ügynökséghez (PKÜ) a Magyar Hang, melyben arra kérdeztek rá, hogy mikor és mennyi közpénzt küldtek az Erdélyi Médiatér Egyesületnek vagy a szervezet tulajdonában lévő cégeknek, azonban, mint írják, nem kaptak érdemi választ a kérdésükre.

Február elején számoltunk be arról, hogy lecserélték a Médiatér Egyesülethez tartozó összes online orgánumnál a támogató nevét. Azóta nem Magyarország kormánya, a Miniszterelnökség politikai államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap jelenik meg mint támogató, hanem a Magyar Kultúráért Alapítvány, valamint a Petőfi Kulturális Ügynökség logója látható az oldalak alján. A MKA gyakorlatilag a kulturális ügynökség tulajdonosa, az alapítvány kuratóriumának elnöke pedig nem más, mint Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója.

A Magyar Hang most arról ír, hogy a törvényes határidőn belül érkezett válaszában a Demeter Szilárd vezette szervezet elismerte, hogy „az Erdélyi Médiatér Egyesület a 2022-es esztendőben kapott támogatást a Magyar Kultúráért Alapítvány részéről”. A részletekről viszont nem voltak hajlandóak beszámolni „tekintettel az erdélyi médiumok jelenlegi helyzetére, valamint a téma érzékenységére”. Azt írták, „az igényelt adatok az üzleti titok körében is értelmezhetőek”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!