Asztalos Csaba szerint ha érettségin kérnék számon a hittant, módosítani kellene a tanterven

2023. március 17. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Asztalos Csaba szerint lehetne választható érettségi tantárgy a hittan, de szülőként az a véleménye, hogy ahhoz változtatni kellene a tanterven. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnökét azért kérdezte meg az Edupedu.ro oktatási szakportál, mert a Román Ortodox Egyház a tanügyminisztériumnak címzett levelében, amelyet az erdélyi magyar történelmi egyházak három püspöke is aláírt, diszkriminációnak nevezte, hogy a hittan nem szerepel a választható érettségi tantárgyak között.

Asztalos Csaba az Edupedu.ro-nak elmondta, szülőként fenntartásai lennének azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi tantervvel érettségi tantárgy legyen a hittan. Mint mondta, amennyiben módosítanák a tantervet úgy, hogy több vallástörténeti, vallásfilozófiai, etikai és a kritikus gondolkodást segítő elemet tartalmazzon, akkor nem lenne gond azzal, hogy választható érettségi tantárgy legyen. Azt azonban, hogy kizárólag dogmatikai szempontok alapján mérjék fel a diákokat, szülőként fenntartásokkal fogadná, mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy az ortodox egyház szerint diszkrimináció, hogy a teológiára készülő diákok nem érettségizhetnek hittanból, Asztalos Csaba megjegyezte, hogy sok olyan felsőoktatási képzés van, ami nem érettségi tantárgy, de hangsúlyozta, hogy nem ellenzi, hogy választható érettségi tantárgyként vezessék be a hittant, csupán sokkal fontosabb problémának tartja, hogy mit és hogyan tanítanak a tantárgy keretében, ami évek óta vita tárgya.

A hitet nem lehet jegyekkel értékelni, válaszolta a diszkriminációellenes tanács elnöke arra a kérdésre, hogy szubjektív lenne-e az értékelés, amennyiben a hittan érettségi tantárgy lenne. Asztalos Csaba szerint az is kérdés, hogy külön tanterv szerint érettségiznének-e a különböző felekezetekhez tartozó diákok.

Mint hangsúlyozta, sok az ismeretlen az egyházak javaslatában, és ha már közösen kérték a hittan érettségi tantárggyá tételét, át kellene gondolják, hogy melyek azok a közös elemek, amelyeket a különböző felekezetekhez tartozó diákok mindannyian tanulhatnának. Szerinte a tantervet a felekezet képviselőinek tanárokkal közösen kellene kidolgozniuk.

13 egyház főpásztorai írták alá azt a levelet, amelyben a tanügyi törvény módosítását javasolják, többek között azt, hogy ne diszkriminálják a hittant azzal, hogy nem lehet érettségizni belőle.

Az Edupedu felhívja a figyelmet arra, hogy Franciaországban és Olaszországban, ahol a katolikus egyháznak erős a társadalmi befolyása, nem választható érettségi tantárgy a hittan, ahol pedig mégis, mint például Németországban vagy Írországban, ott kulturális, történelmi és társadalmi szempontból közelítik meg a tanterveben.

A Tanulók Országos Tanácsa szerint nem lenne igazán előnyös a diákok számára, ha a romániai egyházak javaslatának megfelelően választható tantárgyként hittanból is érettségizhetnének.

A Román Ortodox Egyház levele, amelyet az erdélyi magyar történelmi egyházak három püspöke is aláírt, többek között károsnak nevezte a gyerekekre nézve, ha az iskolákban a szexuális sokszínűség elfogadására nevelik őket. Ezzel kapcsolatban állásfoglalást fogalmazott meg a Pluralizmus Erdélyben csoport, és online petíciót is indítottak azért, hogy az erdélyi magyar püspökök vonják vissza aláírásukat a levélről. 42 civil szervezet szintén online petícióban kéri, hogy a sokszínűség legyen alapvető érték az oktatásban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!