Asztalos Csaba szerint ha érettségin kérnék számon a hittant, módosítani kellene a tanterven

2023. március 17. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Asztalos Csaba szerint lehetne választható érettségi tantárgy a hittan, de szülőként az a véleménye, hogy ahhoz változtatni kellene a tanterven. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnökét azért kérdezte meg az Edupedu.ro oktatási szakportál, mert a Román Ortodox Egyház a tanügyminisztériumnak címzett levelében, amelyet az erdélyi magyar történelmi egyházak három püspöke is aláírt, diszkriminációnak nevezte, hogy a hittan nem szerepel a választható érettségi tantárgyak között.

Asztalos Csaba az Edupedu.ro-nak elmondta, szülőként fenntartásai lennének azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi tantervvel érettségi tantárgy legyen a hittan. Mint mondta, amennyiben módosítanák a tantervet úgy, hogy több vallástörténeti, vallásfilozófiai, etikai és a kritikus gondolkodást segítő elemet tartalmazzon, akkor nem lenne gond azzal, hogy választható érettségi tantárgy legyen. Azt azonban, hogy kizárólag dogmatikai szempontok alapján mérjék fel a diákokat, szülőként fenntartásokkal fogadná, mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy az ortodox egyház szerint diszkrimináció, hogy a teológiára készülő diákok nem érettségizhetnek hittanból, Asztalos Csaba megjegyezte, hogy sok olyan felsőoktatási képzés van, ami nem érettségi tantárgy, de hangsúlyozta, hogy nem ellenzi, hogy választható érettségi tantárgyként vezessék be a hittant, csupán sokkal fontosabb problémának tartja, hogy mit és hogyan tanítanak a tantárgy keretében, ami évek óta vita tárgya.

A hitet nem lehet jegyekkel értékelni, válaszolta a diszkriminációellenes tanács elnöke arra a kérdésre, hogy szubjektív lenne-e az értékelés, amennyiben a hittan érettségi tantárgy lenne. Asztalos Csaba szerint az is kérdés, hogy külön tanterv szerint érettségiznének-e a különböző felekezetekhez tartozó diákok.

Mint hangsúlyozta, sok az ismeretlen az egyházak javaslatában, és ha már közösen kérték a hittan érettségi tantárggyá tételét, át kellene gondolják, hogy melyek azok a közös elemek, amelyeket a különböző felekezetekhez tartozó diákok mindannyian tanulhatnának. Szerinte a tantervet a felekezet képviselőinek tanárokkal közösen kellene kidolgozniuk.

13 egyház főpásztorai írták alá azt a levelet, amelyben a tanügyi törvény módosítását javasolják, többek között azt, hogy ne diszkriminálják a hittant azzal, hogy nem lehet érettségizni belőle.

Az Edupedu felhívja a figyelmet arra, hogy Franciaországban és Olaszországban, ahol a katolikus egyháznak erős a társadalmi befolyása, nem választható érettségi tantárgy a hittan, ahol pedig mégis, mint például Németországban vagy Írországban, ott kulturális, történelmi és társadalmi szempontból közelítik meg a tanterveben.

A Tanulók Országos Tanácsa szerint nem lenne igazán előnyös a diákok számára, ha a romániai egyházak javaslatának megfelelően választható tantárgyként hittanból is érettségizhetnének.

A Román Ortodox Egyház levele, amelyet az erdélyi magyar történelmi egyházak három püspöke is aláírt, többek között károsnak nevezte a gyerekekre nézve, ha az iskolákban a szexuális sokszínűség elfogadására nevelik őket. Ezzel kapcsolatban állásfoglalást fogalmazott meg a Pluralizmus Erdélyben csoport, és online petíciót is indítottak azért, hogy az erdélyi magyar püspökök vonják vissza aláírásukat a levélről. 42 civil szervezet szintén online petícióban kéri, hogy a sokszínűség legyen alapvető érték az oktatásban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!