Az erdélyi magyar történelmi egyházak szerint is káros a gyerekekre, ha az iskolákban a szexuális sokszínűség elfogadására nevelik őket

2023. március 15. – 15:56

Másolás

Vágólapra másolva

A római katolikus, református, unitárius és evangélikus-luteránus egyház vezetői is aláírták a Román Ortodox Egyház (BOR) tanügyminisztériumhoz eljuttatott folyamodványát, amelyben jelzik, hogy rendkívül károsnak és önkényesnek tartják a közoktatási törvény tervezetének azt az előírását, amely szerint a romániai iskoláknak a szexuális sokszínűség elfogadására kell nevelniük a diákokat.

A folyamodványban figyelmeztették a minisztériumot arra, hogy a romániai közoktatásnak ideológiamentesnek kell maradnia. Szerintük az államilag elfogadott vallások tanítása nem egy ideológia oktatását jelenti, „hiszen a keresztény vallás az európai humanista kultúra alapja, és az iskolákban is így kell értelmezni”, idéz a dokumentumból az Agerpres.

A romániai vallási felekezetek vezetőinek többsége kézjegyével ellátott szöveg szerint a „transzneműségnek” nevezett pszichoszomatikus eltérést normalitásként megjelenítő „genderelmélet” nem tudomány, hanem egy mesterséges, „úgymond kulturális” ideológiai konstrukció, amely ellentétben áll az élet természetes rendjével, a logikával, a biológiával és az antropológiával.

A közlemény szerint önkényes és a fiatalokra káros a közoktatási törvény tervezetének az az előírása, hogy az iskoláknak a szexuális sokszínűség elfogadására kell nevelniük a gyerekeket, és „normálisként” kell bemutatniuk a nemváltoztatás „aberrált lehetőségét”, ahelyett, hogy a természetes családon alapuló, „valós életre és társadalomra” készítenék fel őket.

A BOR szerint az emberek egy nagyon kis hányada valóban transznemű, és léteznek „más szexuális kisebbségek” is, mert a természetben néha előfordulnak „ritka és marginális” eltérések a normálistól, amelyeket „természetesen teljes megértéssel és támogatással” kell kezelni.

Ebből azonban nem következik az ortodox egyház szerint, hogy a hím- és nőnem helyes használata a nyilvános kommunikációban diszkriminálja ezeket az embereket, mint ahogy az sem, hogy a heteroszexualitástól eltérő szexualitás formáit az iskolákban az intim kapcsolatok lehetséges „modelljeiként” kellene bemutatni a gyerekeknek – olvasható a közleményben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!