Az erdélyi magyar történelmi egyházak szerint is káros a gyerekekre, ha az iskolákban a szexuális sokszínűség elfogadására nevelik őket

2023. március 15. – 15:56

Másolás

Vágólapra másolva

A római katolikus, református, unitárius és evangélikus-luteránus egyház vezetői is aláírták a Román Ortodox Egyház (BOR) tanügyminisztériumhoz eljuttatott folyamodványát, amelyben jelzik, hogy rendkívül károsnak és önkényesnek tartják a közoktatási törvény tervezetének azt az előírását, amely szerint a romániai iskoláknak a szexuális sokszínűség elfogadására kell nevelniük a diákokat.

A folyamodványban figyelmeztették a minisztériumot arra, hogy a romániai közoktatásnak ideológiamentesnek kell maradnia. Szerintük az államilag elfogadott vallások tanítása nem egy ideológia oktatását jelenti, „hiszen a keresztény vallás az európai humanista kultúra alapja, és az iskolákban is így kell értelmezni”, idéz a dokumentumból az Agerpres.

A romániai vallási felekezetek vezetőinek többsége kézjegyével ellátott szöveg szerint a „transzneműségnek” nevezett pszichoszomatikus eltérést normalitásként megjelenítő „genderelmélet” nem tudomány, hanem egy mesterséges, „úgymond kulturális” ideológiai konstrukció, amely ellentétben áll az élet természetes rendjével, a logikával, a biológiával és az antropológiával.

A közlemény szerint önkényes és a fiatalokra káros a közoktatási törvény tervezetének az az előírása, hogy az iskoláknak a szexuális sokszínűség elfogadására kell nevelniük a gyerekeket, és „normálisként” kell bemutatniuk a nemváltoztatás „aberrált lehetőségét”, ahelyett, hogy a természetes családon alapuló, „valós életre és társadalomra” készítenék fel őket.

A BOR szerint az emberek egy nagyon kis hányada valóban transznemű, és léteznek „más szexuális kisebbségek” is, mert a természetben néha előfordulnak „ritka és marginális” eltérések a normálistól, amelyeket „természetesen teljes megértéssel és támogatással” kell kezelni.

Ebből azonban nem következik az ortodox egyház szerint, hogy a hím- és nőnem helyes használata a nyilvános kommunikációban diszkriminálja ezeket az embereket, mint ahogy az sem, hogy a heteroszexualitástól eltérő szexualitás formáit az iskolákban az intim kapcsolatok lehetséges „modelljeiként” kellene bemutatni a gyerekeknek – olvasható a közleményben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!