Folytatódik a kolozsvári Báthory iskola udvara körüli vita, Györke Zoltán fel akarja jelenteni az igazgatót

2023. március 13. – 17:51

frissítve

Folytatódik a kolozsvári Báthory iskola udvara körüli vita, Györke Zoltán fel akarja jelenteni az igazgatót
A Báthory kispületének kapuján felirat jelzi, hogy az iskolai személyzet kivételével tilos a parkolás az udvarban – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Válaszolt a megyei közegészségügyi igazgatóság Györke Zoltán feljelentésére: a DSP elfogadta a kormányzati felügyelő panaszát, és a szeptembert jelölte meg a külső személyek által is használt parkoló megszüntetésének és felújításának határidejeként, mert szerintük sem tesz eleget az egészségügyi elvárásoknak. A kolozsvári városháza már le is mérettette a Közterület-fenntartó Vállalattal a Báthory István Elméleti Líceum udvarrészét, az iskola vezető tanácsa pedig kitiltotta az autókat az udvaráról. Az illegálisnak vélt parkoló ügye azonban nem ért itt véget: a báthorys szülő az őt és gyermekeit éríntő kijelentések miatt az ügyészséghez fordulna, Kelemen Hunor RMDSZ-elnöktől pedig egy nyílt levélben azt is kérte, hogy a szövetség vonja meg a támogatását az igazgatótól.

Több fejlemény is történt a Györke Zoltán kormányzati felügyelő által újra felmelegített iskolai parkoló ügyben, amiben a Báthory iskola két diákjának apja feljelentések egész sorozatát indította el. Mint arról beszámoltunk, Györke Zoltán szerint illegális parkoló működik a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum Egyetem utcai kisépületének udvarán, ahol az iskola vezetőségének engedélyével eddig külső személyek is tarthatták az autóikat.

A kérdéses udvarrész felújítására a legújabb információk szerint az új tanév megkezdéséig sor kell kerüljön, de addig is, az iskola kilátásba helyezte az udvaron való parkolás beszüntetését. Kérdésünkre az is kiderült, hogy az iskolát támogató Báthory Szülői Szövetség mire költötte el azt 47 000 lejt, amit a szülők évekkel ezelőtt azért gyűjtöttek össze, hogy az iskolaigazgató által jelenleg életveszélyesnek minősített udvarrészt felújítsák és sportpályát hozzanak létre. A célirányos összeget annak idején a szülői szövetség elnöke elsikkasztotta, majd amikor visszakerült, akkor sem az udvarra fordították.

Miután Györke Zoltán kormányzati felügyelő két évvel ezelőtt, más báthorys szülőkkel együtt megfogalmazott petíciója nem bizonyult eredményesnek, Györke magánakcióba kezdett. Kolozs megye volt alprefektusaként szerzett tapasztalatait pedig arra használta fel, hogy a Báthory iskola udvarának évtizedek óta rendezetlen körülményeit előmozdítsa. A kérdés megbolygatását azért tartotta fontosnak, mert úgy vélte, hogy az iskola a parkoló fenntartásával a diákok lehetőségét veszi el a mozgástól, ráadásul az egészségük mellett a biztonságukat is veszélyezteti. Állításait eddig az építőipari állami felügyelőség főfelügyelője is visszaigazolta.

Újabban pedig a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) is megerősítette, hogy parkoló működik az iskola udvarán, és elismerte, hogy az iskola nem tesz eleget az egészségügyi előírásoknak azzal, hogy nem biztosít elegendő (5-50 nm/diák) területet a diákok szabadidős és szabadtéri sporttevékenységéhez.

Február 23-i vizsgálata során ugyanis megállapította, hogy az iskolaudvar két részre van osztva, az egyik aszfaltozott rész a diákok rendelkezésére áll. A másik udvarrészt egy kerítéssel választották le, ezt az aszfaltozatlan, leromlott állapotú, vasbetonnal kiöntött udvart pedig az iskola személyzete parkolóként használja. Ugyanakkor a közegészségügyi igazgatóság arról tájékoztatta Györkét, hogy az oktatási egység vezetése megtette a szükséges lépéseket a kolozsvári önkormányzat felé, hogy az udvar felújítása által ne veszélyeztesse a diákok biztonságát. A munkálatoknak pedig szeptemberig kellene befejeződnie. Györke Zoltán úgy vélte, hogy a közegészségügyi igazgatóság ezzel finoman elismerte az illegális parkoló működését, amit az iskolának meg kell szüntetnie.

Mivel a teljes udvar felújításáról van szó, ezért a DSP ezzel azt jelezte, hogy az iskola nem működtetheti tovább a parkolót az iskolaudvaron, ezért szabtak meg határidőt az udvarrész felújítására

– értelmezte a DSP válaszát Györke Zoltán. Érdeklődésünkre hozzátette, nem az a fontos, hogy a polgármesteri hivatal mit ígér, hanem az, hogy mit tesz. A szülők pedig már többször ígéretet kaptak arra nézve, hogy az önkormányzat rendezni fogja az udvarrészt. Két éve pedig a szülők petíciót is írtak az illetékeseknek, az önkormányzat azonban – ellentétben a válaszával – máig nem újította fel az udvart.

Györke szerint tény, hogy az iskola udvarának felújítására évtizedek óta nem került sor. A felújítás útjába viszont az igazgatónő állításával ellentétben szerinte nem a katolikus egyház és a polgármesteri hivatal közötti tulajdonosi vita állhatott, ami közel egy évtizede kezdődött. A Báthory iskola épületeinek ugyanis a tulajdonjogi vita előtt és alatt is volt tulajdonosa, a tulajdonos pedig rendelkezhetett az épületek felett, és kötelessége lett volna karbantartást végezni rajtuk. Két év után a jogerős döntés csupán azt mondta ki, hogy az épületek nem a katolikus egyház, hanem továbbra is a városháza tulajdonába tartoznak. Ebből kifolyólag Györke félrevezetőnek tartja az igazgató Transtelexnek adott magyarázatát, miszerint a tisztázatlan körülmények akadályozták volna a felújítást.

Az iskola vezetősége állítja, mindent megtettek a felújítás érdekében, az nem rajtuk múlott

Megkeresésünkre a Báthory igazgatója, Schuller Hajnal és igazgatóhelyettese, Szilágyi Judit cáfolták Györke felvetését, mert értelmezésükben az udvar felújítása nem karbantartási, hanem befektetési munkát igényelt volna, amit tulajdonjogi vita esetében törvényes keretek között nem lehetne megvalósítani.

Az iskola vezetői erre vonatkozó dokumentumokat is mutattak a Transtelexnek, miszerint a jogerős döntés után, 2022-ben Schuller Hajnal igazgató kezdeményezte az iskola felújítását, ebbe pedig belefoglalták az iskolaudvar rehabilitációját is. Illetve, azt a csatornázási munkálatot is, ami miatt szerintük a szülőktől beérkezett adományok sem lettek volna elegendőek a felújításra.

Mi úgy érezzük, hogy mindent megtettünk az ügy érdekében, ami ezen túl van, már nem rajtunk múlik. Az iskolánk épülete 2021-ig visszaszolgáltatás alatt állt. Miután 2021-ben eldőlt, hogy iskola az önkormányzat tulajdonát képezi, mi már 2022 szeptemberében összeállítottunk egy ilyen iratcsomót, és az összes illetékes hivatalnál leadtuk, amelyben többek között az udvar felújítása is szerepelt

– hangsúlyozta ki Szilágyi Judit igazgatóhelyettes. Szerinte az iskola eleve szerencsétlen helyzetbe került a visszaszolgáltatási per miatt, mert ez az egyetlen nagy múltú magyar iskola, amely amikor a magyar állami támogatások Erdélybe érkeztek és felújították az egyházi épületeket, ők a senki földjén voltak, mert se az egyház, se a polgármesteri hivatal nem újíthatta fel az iskolát, de EU-s pályázatokban sem tudtak részt venni. Sőt, a Báthory iskola épületei műemléképületek, ami tovább bonyolítja a helyzetüket.

Hozzátette, 2022-ben kérték az udvar felújítását, utána pedig, miután Györke Zoltán írt az iskolának a parkolóknak használt udvarrész ügyében, január 12-én egy sürgősségi kérelmet is leadta. Szerintük így már Györke nyitott kapukat dönget, mert a kolozsvári Közterület-fenntartó Vállalat (RADP) is kiszállt az iskolába és méréseket végzett. És nekik ígéretük van rá, hogy szeptemberig meglesz az udvar felújítása. A DSP-vel megegyező határidő azonban szerintük nem kötődik magához a közegészségügyi igazgatóság megállapításaihoz, arról a Transtelextől szereztek tudomást.

A héten dönt az iskola a parkolás beszüntetéséről

Az igazgató és az igazgatóhelyettes ezúttal is fontosnak tartották kihangsúlyozni, hogy az udvarrész mennyire veszélyes a gyermekek számára. De ez alatt nem arra gondoltak, hogy az autók lennének veszélyesek, tette hozzá az igazgatóhelyettes, hanem az udvar állapota nem engedi meg, hogy oda gyermekeket engedjenek, és ezen az sem változtat, ha az autók nem parkolhatnak ott. Ezért szorgalmazták már Györke kezdeményezése előtt is, hogy újítsák fel az udvart.

A gyerekekért és a biztonságukért mi felelünk, ez az udvarrész pedig nem biztonságos, nem gyermekbarát, életveszélyes, ezért oda gyereket nem lehet engedni

– szögezte le ismét az igazgató.

„Azt megtehetjük, hogy a kocsikat kivisszük, lesz is egy vezetőségi tanácsi gyűlésünk, ahol eldöntjük, hogy a jelenlegi körülmények között, amikor a sajtóban egyfolytában erről írnak, lehet az iskolának nem tesz jót, hogy fenntartsuk. Holott mi tényleg úgy érezzük, hogy megtettük, amit nekünk ezzel kapcsolatban tennünk kellett” – tette hozzá megrendülve az igazgatóhelyettes.

Mint megtudtuk, a hétfői vezető tanácsi gyűlésen nem született döntés, ezért kedden 12 órától folytatódik az ülés, ahol várhatóan már eldől, hogy beszüntetik-e a parkolást az iskola udvarán vagy sem.

Frissítés: A keddi vezető tanácsi ülésen az udvaron parkoló autók kitiltása mellett döntöttek. Szerdától tehát már nem parkolhatnak autók az iskola udvarán – tudtuk meg a Báthory titkárságától. A titkárnő kiemelte, sem az alkalmazottak, sem más nem parkolhat ezek után a Báthory kisépületének udvarán.

Az udvar felújításra szánt összeg előbb eltűnt, majd másra fordították

A szülők egyébként nemcsak kérték, hanem pénzbeli adományokkal is támogatták az iskola udvarának felújítását, sportpálya létesítését, az összeg azonban a Báthory Szülői Szövetség számlájáról előbb szivárogni kezdett, majd a jórésze titokzatos módon eltűnt. 2018-ban aztán a Báthory Szülői Szövetség új elnökének, Király Attilának feltűnt, hogy az egykori elnök, Vilcsek Károly idején a könyvelési adatok szerint a szervezet közel 12 ezer euróval nem tudott elszámolni a szülők által összegyűjtött pénzből. Az udvar felújítására szánt összeg mellett a diákok gólyabálra szánt pénze is hiányzott.

A számlához azonban egyetlen egy személy tudott csak hozzáférni, ez pedig Vilcsek Károly volt.

Az új elnökség ezért sikkasztással vádolta meg a Báthory Szülői Szövetség volt elnökét, aki belement abba, hogy részletekben visszafizesse a 47 000 lejre tehető pénzösszeget, de mivel a visszafizetés halasztódott, a szövetség végül be is perelte az elnököt. Az viszont sokak számára máig nem tiszta, hogy mi történt a pénzzel a bírósági per után. A múlt nyáron viszont Vilcsek Károly 61 éves korában, autóbalesetben elhunyt.

Mivel a Báthory iskola vezetői sem tudták, hogy mi történt a 47 000 lejjel, megkerestük Király Attilát, a Báthory Szülői Szövetség elnökét, aki szerint miután sikkasztáson kapta a volt elnököt, abban egyeztek meg Vilcsekkel, hogy visszaadja nekik a pénzt, de ez nagyon nem működött, ezért 2019-ben kénytelenk voltak jogi úton kötelezni arra, hogy visszaadja a felújításra és sportpályára szánt összeget. A per révén az összeg 90 százalékát sikerült is visszaszerezniük.

Az elnök azt mondta, bár a pénzösszeg visszakerült a Báthory Szülői Szövetség számlájára, arra jöttek rá, hogy nem vállalhatnak be egy ilyen méretű beruházást, civil szervezetként pedig nem is az ők feladatuk lenne, de még az iskoláé sem, hogy az udvart felújítsák. Az elnök szerint a célirányos összeg egy része még náluk van, a nagyobbik részét pedig a főadományozóval egyeztetve hőkamerákra költötték, mert a koronavírusjárvány idején ez elsőbbséget élvezett az udvarral vagy a sportpályával szemben, és nem tudták, hogy meddig fog tartani a járványidőszak. Mint megtudtuk, összesen 40 722 lejt fizetett vissza Vilcsek, ebből 32 000 lejbe kerültek a termoscannerek, a szövetség számláján pedig még 8 721 lej maradt a pénzből.

Kijelentései miatt Györke az igazgatót is feljelentené

Györke Zoltán az utóbbi időszakban a személye és gyerekeivel kapcsolatos kijelentések miatt már nem csak az illegális parkoló ügyében kíván jogi lépéseket tenni.

A Báthory István Elméleti Líceum igazgatója által elkövetett fegyelmi vétkességet követően kértem az elbocsátási eljárás megindítását. Fenntartom magamnak a jogot, hogy Schuller Hajnal ellen büntetőfeljelentést is tegyek a büntető-törvénykönyv által előírt és szankcionált visszaélésszerű magatartás és gondatlanság elkövetése miatt

– közölte lapunkkal Györke Zoltán. A történtek miatt a kormányzati felügyelő egy nyílt levelet is közzétett a Facebook-oldalán, Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek címezve, amelyben azt kérte tőle, hogy vonja vissza az RMDSZ támogatását Schuller Hajnaltól, a Báthory István Elméleti Líceum igazgatójától.

A Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek címzett nyilvános levelet Györke hivatalos úton az RMDSZ-nek is elküldte, mielőtt a saját Facebook-oldalán közzétette.

A levélben azt írta, hogy a Báthory iskola II. és IV. osztályos diákok szülőjeként az iskolában lévő illegális parkolás ügyének rendezetlen körülményei, a szülőkkel szembeni sértő magatartás, illetve diákok pszichológiai fenyegetése miatt kérte az iskolaigazgató támogatásának visszavonását.

A tanfelügyelőség ugyanis csak akkor nevezheti ki a kisebbségi oktatásban résztvevő igazgatókat, ha azok támogatást szereznek az adott kisebbség érdekvédelmi szervezetétől. A magyarok esetében ezt a jogot az RMDSZ gyakorolja.

Kérdésünkre, hogy konkrétan milyen fegyelmi vétkekre gondol, a volt alprefektus azt mondta, az ügyészségnek tett hivatalos panaszt nem kívánja bővebben kommentálni, ha viszont valaki elolvassa a Transtelex korábbi cikkét, akkor abból következtetni tud arra, hogy milyen jellegű kijelentések miatt indíthat eljárást. Szerinte a törvény tiltja a köztisztviselőknek, hogy olyan módon nyilvánuljanak meg, mint ahogy az igazgatónő tette az iskola diákjainak egyik szülője kapcsán.

„Egy oktató, egy igazgató részéről elfogadhatatlan, hogy ilyen kijelentéseket tegyen, ezért kértem az elbocsátási eljárás elindítását, és írtam Kelemen Hunornak is kérést, hogy vizsgálják meg, és adott esetben váltsák le az igazgatónőt a pozíciójából” – magyarázta. Érdeklődésünkre hozzátette, ügyvédei is megnézték a kifogásolt kijelentéseket, és ennek alapján döntött úgy, hogy eljárást indít.

Az igazgatónő szerint Györke feljelentése alaptalan, valótlanságokat állít és a Kelemen Hunornak címzett levélben megfogalmazott vádakat pedig visszautasítja. Schuller Hajnal pedig nyitott lenne arra, sőt el is várná, hogy ne a sajtóban, hanem négyszemközt beszéljék meg a történteket és tisztázzák a nézetkülönbségeket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!