Panaszt tett egy szülő, mert autók parkolnak a kolozsvári Báthory líceum udvarán. Az igazgató szerint nem egy illegális parkolóhelyről van szó

2023. február 27. – 08:02

Panaszt tett egy szülő, mert autók parkolnak a kolozsvári Báthory líceum udvarán. Az igazgató szerint nem egy illegális parkolóhelyről van szó
A Báthory kisépülete udvarának bejárata – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum korlátozza a diákjai jogait az udvaron létrehozott illegális parkoló miatt, állítja Györke Zoltán kormányzati felügyelő. Kolozs megye egykori magyar alprefektusának gyerekei is a Báthory Egyetem utcai kisépületébe járnak, ahol az 0-8. osztályok vannak. Szülőként, és mert az állítja, az igazságtalanságot sosem nézte jó szemmel, Györke azt mondja, több levelet is írt az illetékes hatóságoknak, mint a megyei tanfelügyelőség, az építőipari állami felügyelőség, a közegészségügy és az önkormányzat, hogy kiderítse:

évekkel ezelőtt illegálisan építették-e parkolót a Báthory iskola Egyetem utcai épületének udvarára?

A kérdést több év elteltével azért is hozta fel újra, mert az iskola alkalmazottainak belvárosi parkolást biztosító parkolóhely miatt mind a mai napig panaszkodnak egymás között a szülők, de Györke Zoltánnal ellentétben nyilvánosan inkább hallgatnak, nehogy a gyereküket negatívan érintse, hogy szóvá teszik a problémát. Györke viszont nem rejtette véka alá, hogy feljelentést tett a parkoló miatt. Facebook-bejegyzésében cselekedetét azzal indokolta, hogy szerinte:

  • A parkoló kialakításával 72 százalékkal csökkent a magyar iskola diákjai által használható udvar felülete.
  • Az általános és középiskolás diákok szabadidős és szabadtéri sporttevékenységét is korlátozták emiatt.
  • Az iskola 517 diákjának egészségére káros hatással vannak az autókból áramló kipufogógázok. Miközben az egészségügyi minisztérium iskolaudvarokra vonatkozó rendelete világosan leszögezi, a diákoknak biztosítani kellene olyan helyszínt, ahol a sportolást és szabadtéri kikapcsolódást biztonságos és egészségükre nem káros módon tudják lefolytatni.
  • Az iskola udvarán lévő parkolót nem tudni, hogy pontosan kik és miért használhatják. Mint a kormányzati felügyelő a Transtelexnek kifejtette, nem csak az iskola alkalmazottai parkolhatnak az iskola udvarán, hanem olyanok is, akik nem tartoznak a tanügyi rendszerhez, de az igazgatóságtól engedélyt kaptak erre. Mint például a szomszédos vendéglő alkalmazottjai is.

Györke szerint viszont az idegenek jelenléte egy iskolában akkor is veszélyforrást jelent a gyermekek számára, ha ez az iskola tudtával és engedélyével történik.

Ha az iskolához nem tartozó külsős személyek is az iskolában parkolhatnak, a gyerekek közvetlen közelébe kerülhet bárki, bármilyen szándékkal, akár a kábítószer-kereskedők is

– fejtette ki. A problémákat a diákok szülei évekig hangoztatták az iskolai falain belül. Az iskola szülői szövetsége és az igazgatóság foglalkozott is a kérdéssel még 2016-ban, a parkolót pedig kerítéssel választották el az udvar többi részétől. Ezzel azonban a probléma gyökerét nem oldották meg. Egyes diákok pedig az iskolában már inkább ki sem mennek az osztályteremből, mert kicsinek érzik a teret.

Ráadásul 2019-ben az iskola igazgatósága megtiltotta a gyermekek számára a labdázást is az iskola fennmaradó udvarrészén. Az igazgatóváltást követően a tiltást 2022-ben annyival enyhítette a diákközpontú oktatást hirdető, 2021 szeptemberétől kinevezett új igazgató, Schuller Hajnal, hogy a diákok kizárólag szivacs labdával játszhatnak a Báthory kisépületében. De focizniuk továbbra sem szabad, mert csak a nem agresszív labda játékokat engedélyezik az Egyetem utcában lévő épületben.

A labdajátékokat a hivatalos indoklás szerint tehát nem az autók biztonsága és az autók jelentette veszély miatt tiltották be. Az iskola hivatalos indoklása alapján, 2019-ben az egyik szüneten egy tanárt eltalált egy labda az iskola udvarán, és ez pedig a vezetőség szerint indokolttá tette a többéves korlátozás bevezetését.

Úgy tudjuk, hogy jó pár évvel korábban a szülőknek azt is ígérték, hogy a parkoló helyén egy műfüves focipályát alakítanak ki a diákok számára, de ez végül aztán semmilyen formában nem valósult meg.

A szülők közül sokan az évek során beletörődtek a kialakult helyzetbe. Kolozsvár volt alprefektusa más szülők panaszai hallatán azonban törvényes útra kívánta terelni az évtizedes megoldatlan és az évek során csak egyre kevésbé érthető, de szokásjogokkal magyarázott parkolóügyet.

A kolozsvári közintézmények közömbösek maradtak

Mivel Györke úgy vélte, hogy a parkolót illegálisan hozták létre az iskola udvarán, ezért az illetékes hatóságokat arra kérte, hogy ellenőrizzék le az építés jogszerűen történt-e. Leveleit azonban kevés kivétellel figyelmen kívül hagyták.

Györke szerint az építőipari állami felügyelőség főfelügyelője megállapította, hogy az iskola udvarán parkoló működik, és felkérte a polgármesteri hivatalt, tegye meg a szükséges jogi intézkedéseket. (Köztudott, hogy az engedély nélküli építkezés pénzbírsággal jár és le kell bontani.) Az önkormányzat alá tartozó városi rendőrség 2023. február 7-i válasza szerint azonban ellenőrzést végeztek és megállapították, hogy az iskola udvarán nem folytak építkezési munkák.

Az ügy itt véget is érhetett volna, mert a parkoló van is, meg nincs is, de Györke nem elégedett meg a válasszal és Románia miniszterelnökének ellenőrző testületéhez fordult, vagyis a Báthory udvar ügyének rendezését most már a miniszterelnök ellenőrző testületétől várja, amelynek a múlt héten levelet írt, hogy ellenőrizzék le és tudják meg, hogy mi folyik az intézményben.

Báthory iskolaigazgató: nincs is parkoló az iskola udvarán

Schuller Hajnal iskolaigazgató megkeresésünkkor leszögezte: parkolóról szó nincs, csak parkolás van.

Az az apuka, aki ezzel hősködik, téves információkat oszt meg. Nem lehet és nem is létezik parkoló a Báthory István Elméleti Líceum udvarán

– jelentette ki Schuller Hajnal a Transtelexnek. Majd arról kezdett el beszélni, hogy a Györke Zoltán által illegálisnak vélt parkoló – ami szerinte nem is létezik –, az udvar területének csak egyharmad részét és nem 72 százalékát foglalja el, mint Györke azt a birtokában lévő dokumentumok alapján állította.

Érdeklődésünkre az igazgató elismerte, hogy bár szerinte nincs parkoló az udvaron, autók azért még folyamatosan parkolnak ott. És azt is, hogy nem csak az iskola alkalmazottai, hanem a hozzájuk valamilyen módon kötődő személyek is igénybe vehetik – az igazgatóság tudomásával – az iskola udvarát parkolás céljából.

Értetlenkedésünkre leszögezte:

parkolót nem építettünk, illegális parkoló nem működik az udvaron. Az iskola alkalmazottai bejöhetnek autóval, de ez nem egy kinevezett, hivatalos parkolóhely, amit Györke képzel. Ez egy hely, ahová parkolni lehet

– értelmezte az udvarrész státuszát az igazgató.

És mielőtt még az olvasók teljesen összezavarodnának, érdemes megjegyezni, hogy az az udvarrész, ahol az autók parkolhatnak, az igazgató magyarázata szerint az udvar egy elhanyagolt része, amit a gyerekek nem használhattak, és mindig is arra használtak az alkalmazottak, hogy ott parkoljanak. Azt mondta, igazgató elődjei nem tudták gyermekbaráttá tenni az udvarrészt, csak annyit tudtak tenni, hogy az elhanyagolt részhez húztak egy vékony dróthálót, hogy a gyerekeket ne zavarja.

Schuller Hajnal elmondása szerint a múlt rendszerben műhelyek álltak ott, amelyeket a '89-es fordulat után lebontottak, beton öntöttek le, nyers formában. Azóta pedig az udvarrészt nem sikerült gyerekbaráttá tegyék, mert az iskolának helyszínt biztosító két épület tulajdonjogi státuszát csak nemrég tisztázták. A Báthory iskola épületeit a katolikus egyház és a kolozsvári önkormányzat is magáénak tekintette, és a bíróság két éve végérvényesen az önkormányzat javára döntött.

Az igazgató nem lát esélyt arra nézve, hogy állami támogatásból újítsák fel az épületeket és az udvart. Az iskola viszont tavaly ősz óta tárgyalásokat folytat, hogy az épületet restauráltassa és EU-s forrásokból az udvart is felújítanák.

De addig, amíg az nem lesz gyermekbarát, amíg nem újították fel, addig oda én gyermeket nem fogok beengedni, mert az egy elhanyagolt, egyharmad része az udvarnak. És nem úgy van, ahogy a kedves szülő nyilatkozik, aki nem is beszélt velünk, nem is tudja a fejleményeket, azt sem tudja, hogy mi mit tettünk, de hát ő ilyen, úgy gondolja, hogy ehhez joga van

– szúrt oda az igazgató Györkének, akinek a vizsgálódását olyannak érzi, mintha az iskola a Györke gyerekeire ráküldené a tanfelügyelőséget. Ahhoz pedig az igazgató szerint Györkének semmi köze, hogy amennyiben engedélye van rá, ki parkolhat az iskolában. Szerinte Györkének viszont szülőként a közegészségügyi igazgatóság határozata miatt nem volt engedélye, hogy az iskola területére belépjen.

Ugyancsak Györke hozzáállását kritizálta Király Attila, a Báthory Szülői Szövetség elnöke is, aki azt kifogásolta, hogy bár egy közösség tagjai, mégis külön utakon járva, velük nem egyeztetve, konstruktív megbeszélések lefolytatása nélkül fordult az ellenőrző szervekhez.

Király szerint más szülőktől is érkezett azzal kapcsolatos panasz, hogy a teljes udvart a gyerekeknek kellene használnia, de velük meg tudták beszélni, hogy ez folyamatban van, és még Györke feljelentései előtt ígéretet kaptak a polgármesteri hivatal részéről, hogy az udvart nyáron fel fogják újítani. Király az igazgató által említett uniós forrásról nem tudott, bár feltehetően nem zárják ki egymást. Hozzátette, ha Györke nem tud az iskola közösségével konstruktív párbeszédet folytatni, akkor nem is érti, hogy mit keres a gyermeke az iskolában. Van más iskola is a városban, ahová járathatnak a gyermekei.

A Báthory Szülői Szövetség elnöke a parkoló kapcsán leszögezte, az a rész, ahol az autók parkolnak, soha nem is tartozott a gyerekek játszóteréhez. Az udvaron pedig csak az parkolhat, aki engedélyt kap az iskola vezetőtanácsától. Az elnök szerint a legtöbb közülük tanár.

Felvetésünkhöz, hogy kisebb részben viszont nem az iskola alkalmazottai parkolnak ott, nem kívánt hozzászólni, de azt mondta:

Györke nem azt kifogásolta, hogy ki parkolhat ott, hanem, hogy illegális parkoló működik-e. Szerinte a Györke által feltett kérdésre meg az a válasz, hogy nem működik illegális parkoló az iskola udvarán, az egy olyan hely, ahol az parkolhat, akinek meg van engedve és pont.

Az igazgató és az elnök ugyanakkor a labdatilalomról és a korábban beígért műfüves focipályáról nem kívánt már nyilatkozni. Azt viszont az igazgató megjegyezte, hogy a labdajátékot a balesetek elkerülése érdekében tilthatták be, mert a foci az egy agresszív játék, ahol a diákok egymás testi épségét sértik. A gyerekek sporttevékenységére szerinte iskola után, a sportkörökön van lehetőség. Ezért a labdás korlátozásban további engedmények nem várhatóak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!