Főként az oktatási és egészségügyi rendszer javítását kérték a lakosok Iontól

2023. március 12. – 16:18

Másolás

Vágólapra másolva

Beüzemelése után Ionnak, a virtuális kormányzati tanácsadónak mintegy félmillió üzenetet küldtek a romániai lakosok, akik főként az oktatás, az állami egészségügyi rendszer, a fizetések és nyugdíjak, a nagyvárosi életkörülmények témákban írtak neki – írta meg az Agerpres a kutatási minisztérium vasárnapi közleménye alapján.

Eszerint a lakosság többnyire az oktatási és az egészségügyi rendszer, de a fogyatékkal élők és az idősek életkörülményei javításának szükségességéről írtak, de ugyanilyen mértékben fejezték ki aggodalmukat az egyre nagyobb árak, és az alacsony fizetések és nyugdíjak miatt.

A nagyvárosokban élők az életkörülmények miatt panaszkodtak: több zöldövezet és játszótér, kerékpárút kialakítását kérve tőle, és a zsúfolt közúti forgalom megszüntetésére követelve kértek megoldásokat.

A környezet- és erdővédelem, a hulladékmenedzsment és a korrupció felszámolása szintén a romániaiak által említett témák között volt – számol be a szaktárca.

Iont a március elsejei kormányülésen mutatták be, mint a miniszterelnök első mesterséges intelligenciát használó tiszteletbeli tanácsadóját. Nicu Sebe, a Iont készítő Humans cég mesterséges intelligenciával foglalkozó részlegének vezetője azonban elismerte, a robot még nincs kész, az első fázisban van, és a miniszterelnökkel folytatott párbeszédet pedig előre megbeszélték.

„Valaki lejátszotta az előre felvett válaszokat”

– mondta Nicu Sebe Dragoș Stanca podcastjében, hozzátéve azt is, hogy azért a rendszer is tud válaszokat adni.

Iont a https://ion.gov.ro/ oldalra kattintva lehet elérni, a rendszer több üzenet elküldését is jóváhagyja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!