Megrendezett volt a román miniszterelnök és a robottanácsadója közötti párbeszéd

2023. március 11. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

Megrendezett volt a Nicolae Ciucă miniszterelnök és a Ion közötti párbeszéd – írja a Libertatea.

A március elsejei kormányülésen mutatták be Iont, mint a miniszterelnök első mesterséges intelligenciát használó tiszteletbeli tanácsadóját. Nicu Sebe, a Iont készítő Humans cég mesterséges intelligenciával foglalkozó részlegének vezetője azonban most elismerte, a robot még nincs kész, az első fázisban van, és a miniszterelnökkel folytatott párbeszédet pedig előre megbeszélték.

„Valaki lejátszotta az előre felvett válaszokat”

– mondta Nicu Sebe Dragoș Stanca podcastjében, hozzátéve azt is, hogy azért a rendszer is tud válaszokat adni.

„Románia nemzetközi szinten az elsők között van, ami a mesterséges intelligencián alapuló kormánytanácsadást illeti” – büszkélkedett a március elsejei kormányülésen a miniszterelnök. A mesterséges intelligencia nevére külön kitért, és azt is elárulta, hogy a Ion a román „noi”, azaz a „mi” személyes névmás tükrözéséből ered.

Majd egy rövid és elég abszurd bemutatót is tartottak. „Helló! Életet adtatok nekem. Ion vagyok. Most az a szerepem, hogy megjelenítselek benneteket. Mint egy tükörben” – jelent meg elsőként a képernyőn a „mesterséges intelligencia”. Aztán Ion azt kéri, hogy tanítsák meg neki, hogy hogyan legyen román, majd megkérdi, hogy mit kell tudjon Romániáról. Erre a miniszterelnök azt feleli:

„Románia egy szép ország, szép emberekkel.”

Megértettem, tanulok – felelte rá Ion. A bemutató körülbelül 9:50-től kezdődik a videón:

A bemutató után nem kellett sokat várni az első botrányra, Maroscsüged önkormányzata szellemi lopással vádolta a miniszterelnök „tanácsadóját”. Már ekkor sejthető volt, nem annyira intelligens Ion, hiszen a felháborodás nyomán kiderült, hogy a kampányvideót nem a mesterséges intelligencia, hanem emberek készítették, akik ehhez a Román Közszolgálati Televízió (TVR) maroscsügedi iskolában készült riportjából használtak fel felvételeket, a TVR hozzájárulásával.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!