Ion, a 100%-ban román fejlesztésű mesterséges intelligencia lesz a román miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója

2023. március 1. – 15:36

Ion, a 100%-ban román fejlesztésű mesterséges intelligencia lesz a román miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója
Nicolae Ciucă miniszterelnök bemutatja a Ion nevű mesterséges intelligenciát: „Románia egy szép ország, szép emberekkel” – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă meglepetésvendéggel készült a szerdai kormányülésre. Még az ülés kezdetén mutatta be a sajtó és a kormánytagok előtt Iont, a 100%-ban romániai fejlesztésű mesterséges intelligenciát, aki a miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója lesz – írta meg a Hotnews.

„Románia nemzetközi szinten az elsők között van, ami a mesterséges intelligencián alapuló kormánytanácsadást illeti” – büszkélkedett a miniszterelnök. A mesterséges intelligencia nevére külön kitért, és azt is elárulta, hogy a Ion a román „noi”, azaz a „mi” személyes névmás tükrözéséből ered.

A miniszterelnök nem árult el túl sok technikai részletet Ionról, de azt igen, hogy olyan román kutatók és tanárok kezdeményezése, akik a legjobbak a mesterséges intelligencia kutatása területen. Ciucă szerint Ion szerepe főként abban fog kimerülni, hogy valós időben tájékoztatja a román kormány tagjait a lakosság kívánságairól és véleményéről, az adatokat pedig a közösségi médián megjelenő információkból gyűjti be.

„Az lesz a szerepe, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk segíteni a román állampolgárokat” – jelentette ki Ciucă.

A miniszterelnök mindezek után egy magas, tükörszerű képernyő elé állt. És mintha hirtelen egy Star Wars jelenetbe csöppennénk, a képernyőn digitális arcok jelentek meg, a jellegzetes digitális pityegős hang kíséretében.

„Helló! Életet adtatok nekem. Ion vagyok. Most az a szerepem, hogy megjelenítselek benneteket. Mint egy tükörben” – jelent meg ekkor elsőként a képernyőn. Aztán Ion azt kéri, hogy tanítsák meg neki, hogy hogyan legyen román, majd megkérdi, hogy mit kell tudjon Romániáról. Erre a miniszterelnök azt feleli: „Románia egy szép ország, szép emberekkel.” Megértettem, tanulok – feleli rá a mesterséges intelligencia.

A konkrét bemutató körülbelül 9:50-től kezdődik, érdemes belenézni:

Ion azt is közölte, hogy a ion.gov.ro oldalon keresztül lehet vele felvenni a kapcsolatot és tanítani arra, hogy hogyan képviselje a lakosságot.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!