Ion, a 100%-ban román fejlesztésű mesterséges intelligencia lesz a román miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója

2023. március 1. – 15:36

Ion, a 100%-ban román fejlesztésű mesterséges intelligencia lesz a román miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója
Nicolae Ciucă miniszterelnök bemutatja a Ion nevű mesterséges intelligenciát: „Románia egy szép ország, szép emberekkel” – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă meglepetésvendéggel készült a szerdai kormányülésre. Még az ülés kezdetén mutatta be a sajtó és a kormánytagok előtt Iont, a 100%-ban romániai fejlesztésű mesterséges intelligenciát, aki a miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója lesz – írta meg a Hotnews.

„Románia nemzetközi szinten az elsők között van, ami a mesterséges intelligencián alapuló kormánytanácsadást illeti” – büszkélkedett a miniszterelnök. A mesterséges intelligencia nevére külön kitért, és azt is elárulta, hogy a Ion a román „noi”, azaz a „mi” személyes névmás tükrözéséből ered.

A miniszterelnök nem árult el túl sok technikai részletet Ionról, de azt igen, hogy olyan román kutatók és tanárok kezdeményezése, akik a legjobbak a mesterséges intelligencia kutatása területen. Ciucă szerint Ion szerepe főként abban fog kimerülni, hogy valós időben tájékoztatja a román kormány tagjait a lakosság kívánságairól és véleményéről, az adatokat pedig a közösségi médián megjelenő információkból gyűjti be.

„Az lesz a szerepe, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk segíteni a román állampolgárokat” – jelentette ki Ciucă.

A miniszterelnök mindezek után egy magas, tükörszerű képernyő elé állt. És mintha hirtelen egy Star Wars jelenetbe csöppennénk, a képernyőn digitális arcok jelentek meg, a jellegzetes digitális pityegős hang kíséretében.

„Helló! Életet adtatok nekem. Ion vagyok. Most az a szerepem, hogy megjelenítselek benneteket. Mint egy tükörben” – jelent meg ekkor elsőként a képernyőn. Aztán Ion azt kéri, hogy tanítsák meg neki, hogy hogyan legyen román, majd megkérdi, hogy mit kell tudjon Romániáról. Erre a miniszterelnök azt feleli: „Románia egy szép ország, szép emberekkel.” Megértettem, tanulok – feleli rá a mesterséges intelligencia.

A konkrét bemutató körülbelül 9:50-től kezdődik, érdemes belenézni:

Ion azt is közölte, hogy a ion.gov.ro oldalon keresztül lehet vele felvenni a kapcsolatot és tanítani arra, hogy hogyan képviselje a lakosságot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!