A román ortodox egyház tiltakozik az ellen, hogy a civilek az egészségbiztosító által fedezett abortuszhoz való jogért kampányolnak

2022. december 21. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

Több civil szervezet is az állami egészségbiztosítás általi finanszírozását kérte a kérésre történő abortusznak, felhívva a figyelmet arra, hogy ez az orvosi beavatkozás egyre nehezebben érhető el Romániában, mivel vannak olyan intézmények és orvosok, akik megtagadják az elvégzését abban az esetben, ha az nem orvosilag indokolt. A civilek állásfoglalására a Román Ortodox Egyház (BOR) egy közleményben reagált, amelyben leszögezik, hogy az élet „Isten ajándéka”.

A Filia Központ női civil jogvédő szervezet sajtóközleménye szerint a múlt hónapban több mint 250 romániai és nemzetközi civil szervezet kérte Alexandru Rafila egészségügyi minisztert és Adela Cojant, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnökét, hogy a kérésre történő abortuszt is fedezze a biztosítás.

A szervezetek az egészségügyi miniszternek és a CNAS elnökének címzett nyílt levelükben arra hívják fel a figyelmet, hogy Romániában az elmúlt években egyre nehezebbé vált a nők számára az abortuszhoz való hozzáférés. Az aláírók szerint pedig így megnő a kockázatos körülmények között végzett abortuszok száma.

„Az eljárás ingyenessé tétele biztosítja a nők számára az általános és biztonságos hozzáférést ehhez az egészségügyi szolgáltatáshoz, tekintet nélkül a kiszolgáltatottsági helyzetükre és a személyazonosságukra. Ezzel egyidejűleg nyomon követhetővé válik a CNAS-szal szerződött egészségügyi intézményekben végzett beavatkozások száma, amely segítene azonosítani azokat az intézményeket, településeket és megyéket, ahol ez az alapvető egészségügyi szolgáltatás nem biztosított” – hangsúlyozzák.

A nyílt levelet aláíró szervezetek szerint az elmúlt három évben az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) adatai szerint több mint 300 nő végzett nem biztonságos körülmények között abortuszt. Jelzik továbbá, hogy a „nem biztonságos abortuszok” növekedésének oka, hogy egyre több kórházban megtagadják a nőktől az abortuszt, vallási, erkölcsi okokra, a vezetőség és az orvosok döntésére vagy éppen a Covid-járványra hivatkozva.

A BOR közleményében leszögezi, hogy „az abortusz állami szinten történő ösztönzése és előmozdítása messze túllépi a lelkiismeret, a bioetika és az alapvető józan ész által az ember élete és halála között megszabott határt”. A patriarchátus hangsúlyozza, hogy az ortodox egyház egyik központi feladata az, hogy az emberek spirituális figyelmét a „sokarcú gonoszságtól a megváltás felé irányítsa”, a gonoszság, amely szembeszáll az emberi lét értelmével és „szabotálja azt” – és szerintük ennek egyik formája a „gyilkosság, beleértve az abortuszt is”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!