A román ortodox egyház tiltakozik az ellen, hogy a civilek az egészségbiztosító által fedezett abortuszhoz való jogért kampányolnak

2022. december 21. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

Több civil szervezet is az állami egészségbiztosítás általi finanszírozását kérte a kérésre történő abortusznak, felhívva a figyelmet arra, hogy ez az orvosi beavatkozás egyre nehezebben érhető el Romániában, mivel vannak olyan intézmények és orvosok, akik megtagadják az elvégzését abban az esetben, ha az nem orvosilag indokolt. A civilek állásfoglalására a Román Ortodox Egyház (BOR) egy közleményben reagált, amelyben leszögezik, hogy az élet „Isten ajándéka”.

A Filia Központ női civil jogvédő szervezet sajtóközleménye szerint a múlt hónapban több mint 250 romániai és nemzetközi civil szervezet kérte Alexandru Rafila egészségügyi minisztert és Adela Cojant, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnökét, hogy a kérésre történő abortuszt is fedezze a biztosítás.

A szervezetek az egészségügyi miniszternek és a CNAS elnökének címzett nyílt levelükben arra hívják fel a figyelmet, hogy Romániában az elmúlt években egyre nehezebbé vált a nők számára az abortuszhoz való hozzáférés. Az aláírók szerint pedig így megnő a kockázatos körülmények között végzett abortuszok száma.

„Az eljárás ingyenessé tétele biztosítja a nők számára az általános és biztonságos hozzáférést ehhez az egészségügyi szolgáltatáshoz, tekintet nélkül a kiszolgáltatottsági helyzetükre és a személyazonosságukra. Ezzel egyidejűleg nyomon követhetővé válik a CNAS-szal szerződött egészségügyi intézményekben végzett beavatkozások száma, amely segítene azonosítani azokat az intézményeket, településeket és megyéket, ahol ez az alapvető egészségügyi szolgáltatás nem biztosított” – hangsúlyozzák.

A nyílt levelet aláíró szervezetek szerint az elmúlt három évben az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) adatai szerint több mint 300 nő végzett nem biztonságos körülmények között abortuszt. Jelzik továbbá, hogy a „nem biztonságos abortuszok” növekedésének oka, hogy egyre több kórházban megtagadják a nőktől az abortuszt, vallási, erkölcsi okokra, a vezetőség és az orvosok döntésére vagy éppen a Covid-járványra hivatkozva.

A BOR közleményében leszögezi, hogy „az abortusz állami szinten történő ösztönzése és előmozdítása messze túllépi a lelkiismeret, a bioetika és az alapvető józan ész által az ember élete és halála között megszabott határt”. A patriarchátus hangsúlyozza, hogy az ortodox egyház egyik központi feladata az, hogy az emberek spirituális figyelmét a „sokarcú gonoszságtól a megváltás felé irányítsa”, a gonoszság, amely szembeszáll az emberi lét értelmével és „szabotálja azt” – és szerintük ennek egyik formája a „gyilkosság, beleértve az abortuszt is”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!