Tabukat döntene, bizalmat építene a Sepsiszentgyörgyön megnyitott új szociális központ

2023. február 28. – 16:08

Tabukat döntene, bizalmat építene a Sepsiszentgyörgyön megnyitott új szociális központ
Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Megnyitották a sepsiszentgyörgyi Csíki negyedben kialakított szociális központot. A keddi megnyitót és sajtótájékoztatót követően nyílt napra került sor.

A Csíki negyed egyetlen tízemeletes tömbházának földszintjén, az Otthon sétány 34. szám alatt kialakított központban Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, Hubbes Kinga, a Caritas Kovászna megyei regionális koordinátora és Szép Márk Linda, a Szociális Igazgatóság munkatársa tartott megnyitóval egybekötött sajtótájékoztatót. Ezután a résztvevők az Interaktív családi kiállítás a központ életéről, illetve a Román nyelvű gyermekfoglalkozás című nyílt napos programokon vehettek részt, melyet a Kőszínház független társulat zenés játéka zárt.

Az alpolgármester rámutatott, a Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a karitatív szervezetek és a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület többéves együttműködésének első kézzelfogható eredménye a kedden megnyitott Csíki Negyedi Közösségi Szolgáltató Központ, amelyet a Caritas és a Szociális Igazgatóság munkatársai fognak megtölteni programokkal.

A megnyitót követően a Caritas családsegítő, tanácsadó és támogató központot fog működtetni az épületben: szülőknek és gyerekeknek, valamint egy szociális mosodát is. A Szociális Támogatási Igazgatóság pedig szociális tanácsadást és – partner intézményeivel közösen – egészségügyi szolgáltatásokat fog biztosítani. A központban emellett események is szervezésre kerülnek majd.

Szép Márk Linda, Tóth-Birtan Csaba és Hubbes Kinga – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Szép Márk Linda, Tóth-Birtan Csaba és Hubbes Kinga – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

A központ épülete eredetileg is az önkormányzat tulajdonát képezte. Mivel azonban a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület által lehívott és kiszervezett 7 millió eurós pályázat nem terjed ki a központ kialakítására, de a pályázó fél vállalta ennek létrehozását, az épület felújítására az önkormányzat 513 000 lejt, a berendezésére 91 000 lejt szánt a város költségvetéséből, és további három évre vállalta a Csíki negyedi központ finanszírozását is.

A Caritas négy alkalmazottat biztosít erre a célra, köztük szociális munkásokat, szociálpedagógust, pszichológust, így pszichológiai tanácsadást is tudnak biztosítani. A központ vezetője Diós Beáta Boglárka lesz. A Szociális Igazgatóság egy szociális munkást biztosít egy héten két alkalommal (kedd délelőtt és csütörtök délután).

Érdeklődésünkre, hogy négy év alatt milyen konkrét eredményeket szeretnének elérni, a Szociális Igazgatóság részéről célként az hangzott el, hogy a közösség bízzon bennük és merjen nyitni feléjük, hogy a tabutémák, amelyekben nagyon nehéz segítséget kérni, lebomoljanak. Hubbes Kinga, a Caritas részéről ezt azzal egészítette ki, hogy vissza szeretnék adni annak a lehetőségét, hogy a Csíki negyediek változtatni tudjanak az életükön. Azaz, a saját útjuk megtalálásában szeretnék őket támogatni, illetve abban is, hogy találják meg azokat az eszközöket, amivel az átmeneti nehézségeiken túlléphetnek.

Az alpolgármester újságírói kérdésre azt válaszolta a Sepsiszentgyörgyön épülő másik két szociális központ kapcsán, hogy az Őrkő negyedi központ építése rendben lesz, a Május 1 utcában pedig ideiglenesen beindult egy hasonló központ. A szépmezői központ esetében viszont a kivitelező miatt még mindig nincsenek meg az építési terveik.

Tóth-Birtan Csaba a sajtótájékoztatón a Csíki negyedi fejlesztési elképzelésekről is beszámolt. Ezek között említette a Csíki negyedi park felújítását, a parkkal szembeni tömbházak mögött épülő sportbázist, az óvoda energetikai rehabilitációját, és 30 tömbház helyreállítási alapból (PNRR) történő finanszírozását. Utóbbi kapcsán például elmondta, hogy a tömbházak egyharmada le lesz szigetelve.

A Csíki negyedi központ része annak a 7 millió eurós pályázatnak, amelyet a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület (GAL Sepsi) hívott le és pályáztatott ki. Az önkormányzat alá tartozó egyesület a pályázatban vállalta, hogy Sepsiszentgyörgyön óvodát, 50 szociális lakást és három szociális központot építenek 2023 októberéig, a város három hátrányos helyzetű övezetében: az Őrkőn, a Csíki negyedben és Szépmezőn. A programban összesen mintegy 3300 személy érintett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!