Őrkői óvoda, 50 szociális lakás és szociális központ épül egy év alatt Sepsiszentgyörgyön

2022. december 14. – 09:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület által lehívott 7 millió euróból több nagyberuházás is megvalósul a városban. A karitatív szervezetek között megpályáztatott beruházások sínen vannak, azt is tudni már, hogy ugyanaz cég fogja ezeket határidőig felépíteni. Az árak elszabadulása miatt azonban az önkormányzatra jelentős anyagi teher nehezedik majd, hisz a plusz költségek a 6 millió eurót súrolhatják.

Óvodát, 50 szociális lakást és szociális központot építenek Sepsiszentgyörgyön 2023 októberéig, miután a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület (röviden: GAL Sepsi) 7 millió euró megpályáztatását vállalta magára a város három hátrányos helyzetű övezetében: az Őrkőn, a Csíki negyedben és Szépmezőn. A programban összesen mintegy 3300 személy érintett. Az önkormányzattal, a karitatív szervezetekkel szorosan együttműködő akciócsoport többéves munkájának eredményeiről, a beruházások jelenlegi helyzetéről Veres Nagy Tímea, a GAL Sepsi projektmenedzsere és Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, az egyesület közgyűlésének elnöke beszélt keddi sajtótájékoztatójukon.

Veres Nagy Tímea elmondása szerint Romániában kísérleti programként indult el a Sepsi Helyi Akciócsoport öt évvel ezelőtt. 32 település akciócsoportja közül azon tíz közé tartozik, amelyeknek sikerült megpályáztatni az általuk lehívott EU-s forrásokat, hogy a helyi szervezetek szociális fejlesztésben való részvételét megerősítsék. Tóth-Birtan Csaba úgy vélte, Sepsiszentgyörgyön a civil szervezetek már 2017 előtt is sokat foglalkoztak a hátrányos helyzetű közösségekkel, a GAL Sepsi pedig ebbe a folyamatba kapcsolódott be jobb szervezési keretet biztosítva a helyi akciócsoportoknak, civil szervezeteknek a 7 millió eurós pályázat által, amelyből 2023. október 30-ig kell megvalósítani a támogatott projekteket. Az önkormányzat azonban azután is együttműködik majd az akciócsoporttal, fejleszteni való ugyanis bőven akad a város hátrányos helyzetben lévő övezeteiben.

Már az első alkalommal több ezer ember felzárkóztatását segítették

A 7 millió euróból 6 projektet indítottak el. 2,1 millió euró humán erőforrás fejlesztésére, 4,5 millió euró pedig infrastrukturális beruházásokra jutott. Az utóbbi keretből három nagy infrastrukturális beruházásra lehetett pályázni: Őrkő negyedi óvodára, 50 szociális lakásra és egy sokfunkciós szociális központra.

Az alpolgármester szerint mind a három beruházás le van szerződve, és ugyanaz a cég fogja tető alá hozni az óvodát, a hatvanöt négyzetméteres házakat és a központot is.

Ez bizonyos fokig félelmet is kelt az önkormányzatban, mert a partner cég sok munkát magára vállalt, és mindezt egy év alatt kell elvégeznie. Másrészt el tudom képzelni, hogy logisztikailag ez a lehető legjobb helyzet, mert ugyanazzal a menedzsmenttel, ugyanazokkal a gépekkel egyszerre három beruházást tudnak elvégezni

– részletezte. Az óvoda építése kapcsán továbbá kifejtette, a telek kijelölése megtörtént, a fákat kivágták, és a helyszínt át is adták az építő cégnek. Várhatóan ez fog a leghamarabb megépülni. Az Őrkő negyedbe tervezett szociális házak, illetve a szociális, szociomedikális és egyéb beavatkozások helyszínéül szolgáló integrált központ telkeit szintén kijelölték. Így az építő cég – az óvoda után – a másik két őrkői beruházásnak is nekifoghat.

Az őrkői óvoda illusztrációja – Fotó: GAL Sepsi
Az őrkői óvoda illusztrációja – Fotó: GAL Sepsi

Az alpolgármester hozzátette, bár nem kimondottan a GAL Sepsin keresztül történő pályáztatás eredménye, hanem a Regionális Operatív Program finanszírozásával valósul meg, megvan már a szerződés és a terep átadása az őrkői vízcsatornázási munkálatok esetében is, amelyek a várható felfordulás miatt a helyi lakosság türelmét is kikezdik.

Ugyanakkor voltak olyan terveik is, hogy a pályázat révén az Őrkő negyedi föld- és kavicsutakat leaszfaltozzák. Ennek a 2023-as befejezése azonban Tóth-Birtan Csaba szerint utólag olyan rizikósnak tűnik, hogy jobb is, hogy végül kihagyták a 2023-as terveik közül. Mint hangsúlyozta, nem vetették el, csupán halasztották.

Az alpolgármester szerint az önkormányzatra önrészként nehezedő pénzügyi teher már így is sokkal nagyobb lesz, mint korábban tervezték, közben ugyanis az építőanyag és üzemanyag ára is óriásira nőtt. Az eredetileg a beruházásokra szánt 4,5 millió eurót már korábban is 6 millió euróra becsülték, de a beruházások költségeinek újraszámításakor az önkormányzat arra számít, hogy azóta az összeg majdnem a duplájára nőtt. A plusz költségeket pedig nem az EU-s pályázatnak, hanem az önkormányzatnak kell bevállalnia.

Ennek ellenére Tóth-Birtan hangsúlyozta, az önkormányzat a szervezetekkel kötött finanszírozási szerződések biztonságos folytatása érdekében azt is bevállalta, hogy ha más forrást nem találnának, akkor három évig saját költségvetéséből fogja támogatni az elkezdett projekteket a város hátrányos helyzetben lévő övezeteiben. Szerinte az önkormányzat távlatokban gondolkodik, és nem állhat meg a finanszírozási források befejeztével.

A lakásépítéssel párhuzamosan őrkői lakásokat is lebontanak

Bontás előtt és után az őrkői lakásokról – Fotó: GAL Sepsi
Bontás előtt és után az őrkői lakásokról – Fotó: GAL Sepsi

A Sepsiszentgyörgy Őrkő negyedében tervezett 50 szociális lakás helyén több ház is épült az elmúlt évtizedek során. Veres Nagy Tímea szerint azonban – a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület és más akciócsoportok több éves munkájának az eredményeként – az elmúlt hónapokban sikerült 26 családot úgy kiköltöztetniük a város különböző részeire, hogy a családok önként mondtak le a nyomornegyedben maradt lakásaikról, és több házat saját maguk bontottak le. Így elkerülték a gyakran erőszakos és a lakosság ellenállását kiváltó cselekedeteket, ami máshol a csendőrség és buldózerek közbeavatkozásával szokott megtörténni.

Az alpolgármester a bontási folyamat zavartalan lefolyását azzal érzékeltette, hogy elmesélte, ahányszor a csendőr- és a rendőrfőnökkel találkozik, mindig azt kérdezik tőle, hogy mikor kezdődik el a kiköltöztetés, mert ők eddig semmi problémát nem észleltek, nincs szükség a közbelépésükre, mint más települések esetében volt.

Sőt, Tóth-Birtan szerint időközben a roma családok szomszédságában élő városlakók ellenállása is alábbhagyott, korábban ugyanis az utcákban, tömbházakban aláírásokat gyűjtöttek és lakossági gyűlések alkalmával háborogtak a romák beköltözése miatt.

Most már nem érkeznek olyan visszajelzések, hogy a roma családok nem illeszkedtek volna be a közösségbe, és problémás lenne ezeknek az újonnan beköltözött családoknak a jelenléte

– mutatott rá.

A Csíki negyedben és Szépmezőn is vannak beruházásaik

Az alpolgármester szerint a sepsiszentgyörgyi Május 1 utcában olyan ingatlant sikerült megvásárolniuk, ahol már hat roma családot el tudtak helyezni a felső szinten. A földszinten pedig ideiglenesen két szervezet tud berendezkedni addig, amíg Őrkőn is megépül a központ. Megállapítása szerint az alsó szinten létrehozott integrált közösségi központ építészetileg teljesen kész van, a bútorzat és az eszközök nagy részét megvásárolták, és a központot használatba vevő szervezetek elkezdhettek már berendezkedni az épületbe.

„Szépmezőn vagyunk egy kicsit lemaradva, egy nagyon rossz tervezőt fogtunk ki, de most már ott is, ha a műszaki terv elkészül, akkor tavaszig az építkezésnek neki lehet fogni, és 2023 folyamán be lehet fejezni a beruházást” – tette hozzá az alpolgármester.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!