Román külügy: Nem adtuk beleegyezésünket Budapest újabb erdélyi beruházási programjához

2023. február 25. – 13:27

Másolás

Vágólapra másolva

Románia semmilyen szinten nem adta hozzájárulását ahhoz, hogy Magyarország beruházási programokat hajtson végre Erdélyben, ahogyan azt az elmúlt években tette – közölte a Külügyminisztérium sajtóirodája a G4Médiával.

A magyar kormány erdélyi beruházásairól rendszeresen hírt adó G4 Media azt követően kereste meg a román külügyminisztériumot kérdéseivel, hogy Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány vezetője februárban azt nyilatkozta, Magyarország partiumi vidékfejlesztési támogatási pályázatot hirdetne meg a magyar–román határ mentén fekvő megyék gazdái számára.

Ugyanekkor számolt be arról is, hogy jó ütemben halad a magyar kormány által finanszírozott székelyföldi gazdaságfejlesztési program mintegy száz nagyberuházásának megvalósítása. A pályázatot nyert mezőgazdasági és élelmiszeripari üzemek többsége már működik, a többit 2023. december végéig kell átadniuk a vállalkozóknak. A kisösszegű mezőségi és székelyföldi gazdapályázatok után a programot lebonyolító Pro Economica Alapítvány zöld jelzésre vár, hogy a partiumi gazdapályázatokat is meghirdethesse, mondta február közepén Kozma.

„Románia és Magyarország között semmilyen szintű kétoldalú megállapodás nem született arról, hogy a magyar állam finanszírozási programokat hajtson végre román területen. Ilyen megállapodás hiányában a román fél részéről nincs hozzájárulás ahhoz, hogy a magyar fél ilyen programokat futtasson Romániában” – nyilatkozták a G4Médiának a külügyminisztérium képviselői.

Azt Kozma Mónika is elismerte, hogy a partiumi program elindításához még szükség van egy román-magyar megállapodásra. Erről tárgyalások folynak a két fél között, derült ki a nyilatkozatából.

A G4Media úgy tudja, az erdélyi gazdaságfejlesztési program folytatásáról szóló tárgyalások még az előző bukaresti kormány idején kezdődtek, amely különböző feltételeket szabott az Erdélyben eszközölt magyarországi gazdasági beruházásoknak.

„Azóta az ukrajnai háború és az energiaválság új problémává vált. A magyarországi gazdaságtámogatás további finanszírozása kérdésessé vált, de jó hír, hogy a gazdasági problémák ellenére a magyar kormány az idei állami költségvetésbe beemelte ezt a programot. A magyar fél tehát akkor indíthatja el az új pályázatot, ha sikerül tető alá hozni a régóta várt megállapodást Romániával. Az adatokat bármikor frissítjük a gazdák partnerszervezeteinek segítségével. Ha zöld utat kapunk, rövid időn belül elindíthatjuk a pályázatokat” – magyarázta a Pro Economica Alapítvány vezetője.

A román sajtóban Orbán Viktor tusványosi beszéde óta állandó jelleggel visszatérő téma lettek Budapest erdélyi beruházásai. A lapok azt állítják, az elmúlt tíz évben „milliárdos” nagyságrendű összeggel támogatta főleg az erdélyi magyar közösséget. A támogatások átláthatatlanságára utalva megjegyzik, a források jelentős része különböző alapítványoknál köt ki.

Külön foglalkozott a román sajtó a Pro Economica Alapítvánnyal, amely kapcsán azt is leírták, hogy 44 millió euró értékben bonyolítottak le pályázatokat turisztikai és mezőgazdasági projektek számára. Kitérnek arra is, hogy nemrég Sepsiszentgyörgyön átadtak egy négycsillagos hotelt, amely egy 5 millió eurós beruházás eredményeként éppen ezekből a forrásokból készült, az átadón pedig Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány elnöke mellett, aki mellesleg RMDSZ-es megyei tanácsos is, ott volt Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!