A szexuális bántalmazással vádolt énekes-papot először tiltják le egy közpénzből finanszírozott népzenei rendezvényről

2023. február 25. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

A Temes Megyei Kulturális és Művészeti Központ által fiatal előadók számára szervezett népzenei fesztivál egyik díszvendége Cristian Pomohaci énekes-pap lett volna, de aztán meggondolta magát az intézmény, és törölte nevét az esemény plakátjáról. A News. ro szerint a Temes Megyei Tanács lépett közbe, és letiltotta Pomohaci-ot.

Az ortodox papból lett népzenész elképesztő népszerűségnek örvend, holott kiskorúak szexuális zaklatása miatt zárta ki a Román Ortodox Egyház soraiból. Pomohaci megúszta a börtönbüntetést, mert a rábizonyított tettek a hatályos törvények szerint elévültek időközben.

A volt pap ezt követően népzenei pályára lépett, és azóta népdalénekesként járja az országot. A botrányok azonban nem ültek el körülötte: szexuális bántalmazási pere után néhány évre adócsalás miatt egyéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A templomban való prédikálás jogától megfosztott egyházfi közben kitalálta, hogy az isteni adományt mégiscsak kamatoztatni fogja, és vakbuzgó híveket maga köré gyűjtve ördögűzési szertartásokat végez. Pomohacinak a Facebookon félmillió követője van, és Maros megyei otthona búcsújáró hely lett. Sokak szerint a papnak rendkívüli képességei vannak. Nemrég egy éjszakai mulatóból alakított ki templomot.

„A Temes Megyei Tanács visszalépteti Cristian Pomohaci művészt a Gelu Stan Fesztivál 2023-as kiadásáról. A megyei önkormányzat nem vesz részt az alárendelt kulturális intézmények rendezvényein fellépő művészek kiválasztásában, de kivételesen alaposan megfontolták Cristian Pomohaci vitatott jelenlétét. Ezért visszavonják a fesztiválra szóló meghívást, és úgy döntöttek, hogy a fent említett művésszel minden további együttműködést mellőzni fognak” – közölte a Temes Megyei Tanács.

Az önkormányzat döntése premiernek számít, mert a hatalmas botrányok ellenére, amelyekbe az évek során belekeveredett, az egykori pap továbbra is számtalan meghívást kap, és rendszeres fellépőnek számít közpénzből finanszírozott rendezvényeken is, 2022 októberében például Szászrégenben lépett fel, egy, a Maros Megyei Tanács által finanszírozott rendezvényen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!