Éjszakai mulatóból imádkozó hely lett, ahova egy szexbotrányai és adócsalása miatt kizárt ortodox pap várja híveit

2022. október 25. – 10:56

frissítve

Éjszakai mulatóból imádkozó hely lett, ahova egy szexbotrányai és adócsalása miatt kizárt ortodox pap várja híveit
Cristian Pomohaci és a csodatévő képességeiben bízó hívek – Fotó: Cristian Pomohaci Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Kiskorúak szexuális zaklatása miatt zárta ki a Román Ortodox Egyház soraiból Cristian Pomohaci Maros megyei papot, aki megúszta a börtönbüntetést, mert a rábizonyított tettek elévültnek számítottak. Pár év múlva adócsalás miatt egyéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, azonban népszerűsége a román ortodox hívek körében töretlen: a Facebookon 400 ezer követője van, és Maros megyei otthona búcsújáró hely lett, ugyanis sokak szerint a papnak rendkívüli képességei vannak. Most egy éjszakai mulatóból alakított ki templomot.

Néhány nappal ezelőtt a Gyulafehérvári Ortodox Főegyházmegye arról tájékoztatta híveit, hogy Cristian Pomohaci egykori pap továbbra is istentiszteleteket tart, azonban ezek illegálisnak számítanak. Az egyház által kizárt Pomohaci egyébként székelymosoni házának garázsában rendezett be egy ad hoc kápolnát, majd amikor már nem fértek be oda a hívek, akkor Maros megye egy másik településén, Nagyernyében is elkezdte különleges szertartásait.

Az Adevarul portál arról számol be, hogy Pomohaci egy volt kocsmát vásárolt meg itt, és templommá alakította át. Sőt, úgy tartják, hogy egy kolostor alapítását kezdeményezte a helyszínen, a helyiek ezzel magyarázzák azt, hogy több apáca is megfordult már a környéken. Az épületet kívülről már ikonok díszítik, tetején kereszt is van, és minden délután összegyűlnek Pomohaci hívei az épületben.

A kiküldött körlevélben a gyulafehérvári ortodox egyházmegye azt is közölte, hogy büntetőfeljelentést tett a volt pap ellen, azzal vádolva őt, hogy jogtalanul viseli a papi öltözetet és jogtalanul gyakorolja a papi hivatást. Nem tudni, hogy mennyire lesz hatásos az egyházi figyelmeztetés, hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy Pomohaciról azt tartják, hogy gyógyítani is tud, sőt ördögűzéssel és rontáslevétellel is foglalkozik.

A több százezer követővel rendelkező férfi egyébként nemcsak imádsággal képes tömegeket megmozgatni bármerre jár, mert amióta kizárták az egyházból népdalénekesi karrierbe is kezdett. A színpadon a vallási megnyilvánulásokat ötvözi a folklórral, és ezáltal nagy népszerűségnek örvend. A helyi fesztiválok egyik legkeresettebb énekeseként koncertjeinek ára több ezer euróra rúg. Az évek során több száz fellépésen szerzett pénzét ingatlanokba fektette. A fellépéseiből származó bevételekből számtalan ingatlant vásárolt, azonban nem fizette be a bérbeadásukból származó pénz után illetékes adót. Emiatt Pomohaciot korábban egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság adócsalásért.

Az adócsalás azonban csak a jéghegy csúcsa, mert 2017-ben egy óriási szexbotrány nyomán zárta ki az egyház a papjainak sorából. Ezelőtt öt évvel, egy nyilvánosságra hozott hangfelvételből derült ki, hogy Pomohaci kiskorúakat szexuális kizsákmányolás céljából környékezett meg. Az ügyészség kivizsgálta az ügyet és egyértelműen igazolódott a gyanú, azonban az érvényes jogszabályok alapján a bíróság elévültnek minősítette az esetet. Ennek következtében a nagyszebeni érseki konzisztórium örökre eltiltotta a papságtól az akkor még székelymosoni parókus lelkésznek számító egyházfit.

Az ügyben folytatott nyomozások során, amelyben Pomohaci ellen kiskorúak szexuális megrontása miatt emeltek vádat, az ügyészek szabálytalanságokat fedeztek fel a tekintélyes vagyonával kapcsolatban is.

Pomohaci akkoriban nem kevesebb, mint 40 ingatlannal rendelkezett, köztük 25 lakással (Kolozsváron, Nagyszebenben, Nagybányán, Marosvásárhelyen stb.). Az ellenőrzéseket követően az ügyészek kiderítették, hogy az énekes-pap több éven keresztül lakásokat adott bérbe, de nem jelentette be minden bevételét az adóhatóságnak.

"A büntetőeljárás során kezelt bizonyítékokból kiderült, hogy az énekes-pap több százezer eurós jövedelemről nem nyilatkozott az adóhatóságnak. A kész tényekkel szembesülve a volt pap teljes egészében elismerte a vádakat, és kérte a bűnösség elismeréséről szóló megállapodás megkötését, miután teljes egészében kifizette a kárt. Az ügyészség egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

A hatalmas botrány ellenére, amelybe belekeveredett, az egykori pap továbbra is népszerű, rendszeresen fellép, sőt meghívást kapott közpénzből finanszírozott rendezvényekre is, októberben például Szászrégenben lépett fel, egy, a Maros Megyei Tanács által finanszírozott rendezvényen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!