Nem marad válasz nélkül – az orosz külügy reagált a bukaresti orosz kulturális központ bezárására

2023. február 23. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz külügyminisztérium bírálta Románia döntését, miszerint felfüggeszti a romániai Orosz Kulturális és Tudományos Központ – az úgynevezett Orosz Ház – működését. Az intézkedést kedden jelentette be Bukarestben a román külügyminisztérium, többek között dezinformációval és propagandával – „a valóság és a történelmi igazság torzított bemutatására irányuló akciókkal” – vádolta a kulturális központot. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy az orosz kormány furcsállja Románia döntését, miszerint felfüggeszti a bukaresti orosz kulturális központ működését, mivel megszünteti a két ország között fennmaradt kevés kommunikációs csatorna egyikét.

Zaharova szerdán egy újságírói kérdésre válaszolva „kiábrándítónak”, bár nem meglepőnek nevezte a döntést. Tagadta a propaganda vádját, és figyelmeztette Romániát, hogy Moszkva ennek megfelelően fog reagálni. Oroszország a bukaresti Orosz Tudományos és Kulturális Központ tevékenységének felfüggesztésére vonatkozó kérést olyan lépésnek tekinti, amelynek „célja az információs tér beszűkítése, a román állampolgárok megfosztása attól, hogy hozzáférjenek egy olyan alternatív nézőponthoz, amely tükrözi a valóságot, és rávilágít a NATO-EU propaganda agresszív abszurditására” – közölte az orosz diplomáciai szóvivő a bukaresti orosz nagykövetség Facebook-oldalán csütörtökön közzétett átirat szerint.

„Bukarest kérése nem marad válasz nélkül. Biztos vagyok benne, hogy ezt világosan megértik. Annál furcsább a román hatóságok azon törekvése, hogy megszüntessék a gyérülő kommunikáció csatornák egyikét, amelynek mindeddig sikerült megmaradnia” – mondta Zaharova.

A szóvivő válaszában kategorikusan visszautasította azt a vádat, hogy az Orosz Tudományos és Kulturális Központ – orosz kormánypropagandát terjesztett volna a románok között. „A központ tevékenysége elsősorban a két ország közötti kulturális és humanitárius kapcsolatok erősítésére irányult és irányul” – mondta Zaharova, aki felvetette, hogy a román hatóságok másként kezelik az európai országok kulturális intézeteit, például a Goethe Intézetet vagy a British Councilt.

Az orosz külügyi szóvivő ezzel összefüggésben a propagandát is megpróbálta definiálni. „A propaganda akkor rossz, amikor a független sajtón keresztül egyes szervek (állami vagy nem állami), elnyomva az újságírás független lényegét, elkezdenek egy nézőpontot népszerűsíteni, minden mást elnyomva. Ebben az értelemben a propaganda elfogadhatatlan” – mondta.

Zaharova hozzátette, hogy az orosz diplomáciai képviseletek természetes feladata, hogy objektív tájékoztatást nyújtsanak a külföldi közvéleménynek a modern Oroszország életéről. „Szeretném hangsúlyozni, hogy ezt a feladatot kifejezetten előírja a bukaresti Orosz Tudományos és Kulturális Központ és a moszkvai Román Kulturális Intézet 2013. július 9-i, a bukaresti Orosz Tudományos és Kulturális Központ és a moszkvai Román Kulturális Intézet megnyitásáról és működésének feltételeiről szóló orosz-román kormányközi megállapodás preambuluma és 4. cikke” – hangsúlyozta az orosz külügyi szóvivő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!