A román külügy közölte az orosz nagykövettel, hogy dezinformációs tevékenysége miatt bezárják a bukaresti orosz kulturális központot

2023. február 21. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Bekérették az orosz nagykövetet, Valerij Kuzmint a Külügyminisztériumba, ahol a stratégiai ügyekért felelős államtitkár arról tájékoztatta, felfüggesztik az Orosz Kulturális és Tudományos Központ romániai tevékenységét.

A külügyminisztériumnak az Agerpreshez eljuttatott közleménye szerint az orosz nagykövetet emlékeztették azokra az ismételt helyzetekre, amelyekben a központ „szándékosan torzította a valóságot és a történelmi igazságot azokon a rendezvényeken, amelyeket a román közönség számára szervezett”.

„Ezek a kisiklások, miután Oroszország megindította az Ukrajna elleni agresszív háborút gyakoribbá váltak, a félretájékoztatás felerősödött és új, különösen súlyos hangsúlyokat kapott. Tevékenységével a központ helyrehozhatatlanul eltávolodott a kulturális kapcsolatok erősítésének természetes célkitűzéseitől, és sajnálatos módon a propaganda, a dezinformáció és Oroszország ukrajnai háborús bűneinek felmentő eszközévé vált” – hangsúlyozta a külügyminisztérium.

Geopolitikai előadás a bukaresti orosz kulturális és tudományos központban – Fotó: az intézet Facebook-oldala
Geopolitikai előadás a bukaresti orosz kulturális és tudományos központban – Fotó: az intézet Facebook-oldala

Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős államtitkár „a román fél határozott rosszallását” tolmácsolta az orosz félnek a folyamatos hibrid támadási és dezinformációs kísérletek miatt, és felszólította a nagykövetet, hasson oda, hogy ezek a támadások megszűnjenek.

A központ tevékenységének felfüggesztésére legkésőbb 2023. augusztus 20-ig kerül sor, addigra kell lezárni az intézkedéssel járó adminisztratív eljárásokat – közölték a román külügyminisztérium képviselői.

A bukaresti Orosz Kulturális és Tudományos Központot a kétoldalú orosz-román kulturális együttműködés erősítésére hozták létre, és 2015. május 15-én avatták fel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!