A román külügy közölte az orosz nagykövettel, hogy dezinformációs tevékenysége miatt bezárják a bukaresti orosz kulturális központot

2023. február 21. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

Bekérették az orosz nagykövetet, Valerij Kuzmint a Külügyminisztériumba, ahol a stratégiai ügyekért felelős államtitkár arról tájékoztatta, felfüggesztik az Orosz Kulturális és Tudományos Központ romániai tevékenységét.

A külügyminisztériumnak az Agerpreshez eljuttatott közleménye szerint az orosz nagykövetet emlékeztették azokra az ismételt helyzetekre, amelyekben a központ „szándékosan torzította a valóságot és a történelmi igazságot azokon a rendezvényeken, amelyeket a román közönség számára szervezett”.

„Ezek a kisiklások, miután Oroszország megindította az Ukrajna elleni agresszív háborút gyakoribbá váltak, a félretájékoztatás felerősödött és új, különösen súlyos hangsúlyokat kapott. Tevékenységével a központ helyrehozhatatlanul eltávolodott a kulturális kapcsolatok erősítésének természetes célkitűzéseitől, és sajnálatos módon a propaganda, a dezinformáció és Oroszország ukrajnai háborús bűneinek felmentő eszközévé vált” – hangsúlyozta a külügyminisztérium.

Geopolitikai előadás a bukaresti orosz kulturális és tudományos központban – Fotó: az intézet Facebook-oldala
Geopolitikai előadás a bukaresti orosz kulturális és tudományos központban – Fotó: az intézet Facebook-oldala

Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős államtitkár „a román fél határozott rosszallását” tolmácsolta az orosz félnek a folyamatos hibrid támadási és dezinformációs kísérletek miatt, és felszólította a nagykövetet, hasson oda, hogy ezek a támadások megszűnjenek.

A központ tevékenységének felfüggesztésére legkésőbb 2023. augusztus 20-ig kerül sor, addigra kell lezárni az intézkedéssel járó adminisztratív eljárásokat – közölték a román külügyminisztérium képviselői.

A bukaresti Orosz Kulturális és Tudományos Központot a kétoldalú orosz-román kulturális együttműködés erősítésére hozták létre, és 2015. május 15-én avatták fel.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!