Amerikai szenátorok jártak Bukarestben, a látogatás alkalmával a vízummentesség is szóba került

2023. február 22. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

Jogos Románia kérése, hogy felvegyék a vízummentességi programba, de „nincs garancia” arra, hogy ez a lépés „holnap” megtörténhet – mondta Dick Durbin amerikai demokrata szenátor kedden Bukarestben, hozzátéve, hogy megérti, hogy az amerikai vízummentesség megszüntetése „sokat jelent a romániai polgároknak”, és azt szeretné, ha „tisztességes bánásmódban részesülnének” – írja a G4Media.

„Van egy jó kiindulópont, mégpedig az, hogy nagyon sok román kap most vízumot, hogy az Egyesült Államokba jöhessen” – jelentette ki Durbin a román újságírókkal folytatott találkozón, de hozzátette, hogy a problémát a vízumkérelmek nagyjából 10 százalékos elutasítási aránya jelenti. Ahhoz, hogy Románia bekerülhessen a vízummentességi programba, az elutasítási aránynak 3% alá kell csökkennie.

„Ha Románia a vízummentességi programban lenne, a román állampolgároknak nem kellene átesniük a vízumeljáráson. Hozzászoktak ahhoz, hogy az EU részei, és más országok határainál egyenlő bánásmódban részesülnek, és csodálkoznak, hogy az Egyesült Államokban miért nem” – mondta.

A szenátor arra is kitért, hogy a vízummentesség problémakörét a nagykövettel is megvitatták. Kathleen Kavalec romániai amerikai nagykövet, nemrég vette át a bukaresti képviseletet, és már beiktatásakor arról beszélt, hogy mindent megtesz a vízummentesség mihamarabbi elérése érdekében.

Jeanne Shaheen a maga részéről ugyanezen a találkozón elmondta, megállapodtak az amerikai nagykövettel, hogy együttműködnek Romániával a vízummentesség ügyében. Elismerte azonban, hogy „nagyon nehéz” lenne megváltoztatni a jogszabályokat az amerikai kongresszusban, és a meglévő „jogi paramétereken” belül kell dolgozniuk.

A két szenátor ugyanakkor köszönetet mondott Romániának az amerikai csapatok befogadásáért és az Ukrajnának nyújtott támogatásért, többek között a gabonaexportért, valamint üdvözölte a románok hajlandóságát az ukrán menekültek befogadására.

„Köszönet illeti a romániai polgárokat ezért az elkötelezettségért. Remélem, hogy a háború hamarosan véget ér, de addig is az ukrán népnek szüksége van erre a fajta barátságra” – mutatott rá Dick Durbin.

Az amerikai szenátus demokrata párti tagjai kedden Romániában fejezték be európai körútjukat, amelynek keretében részt vettek a németországi müncheni biztonsági konferencián és Grúziában is jártak. Romániában, ahol először tettek hivatalos látogatást, kimentek a Mihail Kogălniceanu amerikai katonai bázisra is, és találkoztak Nicolae Ciucă miniszterelnökkel is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!