Amerikai nagykövet: Románia közel áll ahhoz, hogy vízummentességet kapjon az USA-tól

2023. február 16. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok új romániai nagykövete reméli, hogy a román állampolgárok még az ő hivatali ideje alatt vízummentességet kapnak. Kathleen Kavalec, aki február 14-én kezdte el mandátumát, a Digi24-nek beszélt erről.

A nagykövet szerint dolgozni fognak azon, hogy Románia teljesítse a vízummentesség feltételeit. Ezek, mint mondta, információcserével, a határbiztonsággal kapcsolatos kérdések, illetve az elutasított vízumkérelmek 3 százalékos küszöb alá csökkentése.

„Úgy gondolom, hogy ez olyasvalami, amit a román kormánnyal közösen meg tudunk oldani az oktatáson keresztül, segítve az embereket abban, hogy megértsék, mi szükséges a sikeres vízumkérelemhez. Úgy gondolom, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy előrelépést érjünk el ebben a kérdésbena hivatali időm alatt” – mondta Kathleen Kavalec.

Kavalec kedden Klaus Iohannis államfővel is találkozott, ekkor is felmerült a vízummentesség témája.

A diplomata 2005 és 2008 között kulturális attaséként dolgozott az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségén. 2022 júliusáig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet boszniai misszióját vezette.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!