Amerikai nagykövet: Románia közel áll ahhoz, hogy vízummentességet kapjon az USA-tól

2023. február 16. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok új romániai nagykövete reméli, hogy a román állampolgárok még az ő hivatali ideje alatt vízummentességet kapnak. Kathleen Kavalec, aki február 14-én kezdte el mandátumát, a Digi24-nek beszélt erről.

A nagykövet szerint dolgozni fognak azon, hogy Románia teljesítse a vízummentesség feltételeit. Ezek, mint mondta, információcserével, a határbiztonsággal kapcsolatos kérdések, illetve az elutasított vízumkérelmek 3 százalékos küszöb alá csökkentése.

„Úgy gondolom, hogy ez olyasvalami, amit a román kormánnyal közösen meg tudunk oldani az oktatáson keresztül, segítve az embereket abban, hogy megértsék, mi szükséges a sikeres vízumkérelemhez. Úgy gondolom, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy előrelépést érjünk el ebben a kérdésbena hivatali időm alatt” – mondta Kathleen Kavalec.

Kavalec kedden Klaus Iohannis államfővel is találkozott, ekkor is felmerült a vízummentesség témája.

A diplomata 2005 és 2008 között kulturális attaséként dolgozott az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségén. 2022 júliusáig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet boszniai misszióját vezette.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!