A Duna-delta kormányzója nem tud a Bisztroje-csatorna mélyítéséről, de ez Romániából nem is látszana

2023. február 20. – 19:32

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs tudomása a Bisztroje-csatorna mélyítéséről, mondta hétfőn a Digi24-nek Gabriel Marinov, a Duna-delta Bioszféra Rezervátum kormányzója. Marinov azt is hozzátette, hogy az ukrán területen levő csatornára nem látnak rá Romániából.

Marinov úgy tudja, hogy csak a csatorna eredeti mélységének megtartására végeztek karbantartási munkálatokat, a rezervátum alkalmazottainak megfigyelése szerint pedig ezek egy-két napnál nem tartottak tovább és csak nagyon rövid szakaszokat érintettek. Marinov szerint nagyobb mennyiségű iszap elhordásához uszályokat használtak volna, ilyeneket pedig nem láttak.

A rezervátum vezetője hangsúlyozta, hogy csak akkor tudna véleményt mondani arról, hogy a jelenlegi munkálatok mennyiben befolyásolják a Duna-delta biodiverzitását és élővilágát, ha ismernék a tervet, de ilyet nem mutattak be nekik.

Marinov ugyanakkor hozzátette, hogy csak azt látják, ami a román-ukrán határvonalat képező Kilia-ágon történik, ami a Bisztroje-csatornán a Kilia-ágtól a tengerik zajlik, azt nem.

Ha beigazolódik, hogy az ukrán fél mélyítési munkálatokat hajt végre a Bisztroje-csatornán, az a nemzetközi egyezmény megsértésének minősül és diplomáciai következményei lesznek, Románia várhatóan határozottan állást foglal, mondta a kormányzó. Marinov hozzátette, ez már a második alkalom lenne arra, hogy ilyesmi Románia tudomása és beleegyezése nélkül történik a Duna-delta ukrán részén.

Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a külügyminisztérium berendelte a bukaresti ukrán nagykövetet a Bisztroje-csatorna mélyítése miatt. A külügyminisztériumban hivatalosan is kérik Ukrajna jóváhagyását, hogy a román hatóságok ellenőrzéseket végezzenek az ukrán fennhatóság alatt lévő területeken.

A Duna-delta Ukrajnához tartozó részén levő Bisztroje-csatorna feltételezett mélyítésére múlt szerdán hívta fel a figyelmet Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter, aki felszólította Bogdan Aurescu külügyminisztert, illetve Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert, hogy foglaljanak nyilvánosan állást az ügyben. Az ukrán nagykövetség szerint csak karbantartási munkálatokat végezte, az infrastrukturális minisztérium azonban bejelentette, hogy a független Ukrajna történetében először 3,9 méterről 6,5 méterre nőtt a Bisztroje-csatorna hajózási mélysége.

A Bisztroje-csatornán 2004-ben kezdtek az ukrán hatóságok nagyszabású hidrotechnikai munkálatokba. A céljuk az volt, hogy alternatív útvonalat biztosítsanak maguknak a Duna torkolatához közeli kikötőkhöz a tengerjáró hajók számára. A tervük azonban heves tiltakozást váltott ki, Bukarestben tüntettek, Románia pedig nemzetközi fórumoknál tiltakozott. A Duna-delta Bioszféra Rezervátum korábbi kormányzója szerint környezeti katasztrófát idézne elő, ha sikerülne kivitelezni, amit terveztek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!