Egészségügyi minisztérium: az egyszer használatos orvostechnikai eszközök újrafelhasználása tilos

2023. február 19. – 17:27

Másolás

Vágólapra másolva

A hatályos törvények egyértelműen tiltják az egyszer használatos orvostechnikai eszközök újrafelhasználását – szögezte le vasárnap az egészségügyi minisztérium.

A szaktárca annak kapcsán adott ki közleményt erről az Agerpres szerint, hogy a iaşi-i Sf. Spiridon kórház kardiológusát, Dan Tesloianut előzetes letartóztatásba helyezték, mivel holttestekből kiműtött szívritmus-szabályozókat és defibrillátorokat ültetett be betegeinek.

„A közlemény célja a korrekt tájékoztatás és a találgatások elkerülése ebben a romániai páciensek számára kényes kérdésben”

– fogalmaztak. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatásában rámutatnak, a iaşi-i kórháznál végzett ellenőrzések során megállapították, hogy a szóban forgó aktív beültethető orvostechnikai eszközök használati útmutatójában egyértelműen feltüntette a gyártó, hogy ezek egyszer használatosak, tehát nem lehet újra sterilizálni és ismét felhasználni őket.

A szaktárca illetékesei leszögezik, a hatályos törvények is egyértelműen tiltják az egyszer használatos orvostechnikai eszközök újbóli felhasználását, és a szóban forgó beültethető eszközök is ebbe a kategóriába tartoznak, amint azt a 2021/46-os sürgősségi kormányrendelet is előírja.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!