Betegenként 3000 eurót is kaphatott a romániai orvos, és akár hétszer is műtött, amíg a beteg teste elfogadta a halottakból kivett szívritmus-szabályozót

2023. február 19. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az Observator megszólaltatta a holtestekből kiszedett szívritmus-szabályozók ügyében előzetes letartóztatásba helyezett Dan Tesloianu kardiológus egyik feltételezett áldozatát. A cikkből pedig kiderült: az orvos jókora pénzösszegre tehetett szert, mire lekapcsolták.

A lap által név nélkül megszólaltatott illetőt az orvos 2013-ban operálta meg. Egykori páciensét pedig teljesen lesokkolta, hogy a kardiológust megvádolta az ügyészség, mert úgy véli, hogy ő is kaphatott a holtestekből újrahasznosított eszközből, miután hét beavatkozásra volt szüksége ahhoz, hogy olyan szívritmus-szabályozóhoz jusson, amit szervezete elfogad és nem lök ki magából.

Az áldozat azt mondta az Observatornak, hogy az orvos semmilyen igazolást nem adott a szívritmus-szabályozójáról. Ellenben a lap szerint az orvos 2000-3000 eurót is elkérhetett a holtestekből újrahasznosított orvosi eszközökért. Mivel azonban minden orvosi beavatkozást, gyógyászati eszközt regisztrálnak, a iași-i egészségbiztosítási pénztárnak tavaly nyáron végül szemet szúrt, hogy valami nincs rendben.

Az orvos addigra jókora összegre tehetett szert. Már az ügyészség által talált nyolc ország pénzneme, több százezer lej, euró, dollár, font, frank, forint vagy dán és svéd korona és 36 festmény (Tonitza, Ștefan Luchian vagy Corneliu Baba művei) is erről árulkodtak.

Tesloianu azonban egy iași-i magánklinikán is dolgozott a Sf. Spiridon kórház mellett. A magánklinikában pedig kollégájával együtt 50 százalékos tulajdonrészt szerzett, az intézménynek 2021-ben 4,8 millió lejes forgalma volt. Ugyanakkor a kardiológusnak két háza, egy lakása, de 50 000 euró értékű művészeti gyűjteménye is van. A számláján 90 ezer eurót, 50 ezer dollárt és közel 80 ezer lejt találtak.

„Honnan tudhatom, hogy nem egy elhunyt készülékét kaptam meg?”

– teszi fel a kérdést a Szabad Európa Románia által megszólaltatott 57 éves szívbeteg nő, akit néhány évvel ezelőtt Dan Tesloianu kardiológus és csapata kezelt. 2021 májusában a nőbe szívgyógyászati eszközt ültettek be, ami miatt majdnem életét vesztette. A beavatkozás során komplikációk merültek fel, ami miatt élet és halál között lebegett. A készüléke azonban a műtét után nem működött.

A lap megjegyzi, az 57 éves nő csak egy volt azon betegek ezrei közül, akiket Dan Tesloianu orvos vagy munkatársai az elmúlt 20 évben szívritmus-szabályozóval láttak el. A nő ügyvédje szerint szerint Tesloianu több mint 4000 ilyen beavatkozást hajtott végre a karrierje során.

Marius Todeanca, Dan Tesloianu ügyvédje úgy vélte, ügyfelét megilleti az ártatlanság vélelme. Az Observatornak azt mondta, az elfogatóparancsot nem kenőpénz elfogadása, hanem hivatali visszaélés miatt adták ki.

Mint írtuk, a bukaresti törvényszék szombaton elrendelte a holttestekből kiműtött szívstimulátorok újrafelhasználásával gyanúsított iaşi-i orvos előzetes letartóztatását. A törvényszék döntése nem végleges, de végrehajtandó, így Dan Tesloianu kardiológus legalább 30 napra rendőrségi fogdába került. A iaşi-i Sf. Spiridon kórház orvosa ellen őrizetbe vétele után többrendbeli hivatali visszaélés, illetve vesztegetés elfogadása miatt indítottak bűnvádi eljárást.

Az ügyészek szerint 2017-től 2022 augusztusáig az orvos 238, holttestekből kiműtött vagy ismeretlen eredetű szívritmus-szabályozót ültetett be pácienseinek, nem törődve azzal, hogy ez jelentős egészségügyi kockázatot jelent, akár végzetes kimenetelű is lehet a betegek számára. Az eljárást tiltja a törvény, és az orvostechnikai eszközök gyártói is feltüntetik a csomagoláson az újrafelhasználás tilalmát – hangsúlyozzák az ügyészek.

Az eddigi bizonyítékok szerint az orvos egy egész hálózatot működtetett, több egészségügyi dolgozó is segített neki hozzájutni a beültethető készülékekhez, amelyek egy részét holttestekből műtötték ki, a vonatkozó törvényi előírások betartása és a hozzátartozók hozzájárulása nélkül. Ezeket aztán beültette más betegeknek, eredetigazoló iratok hiányában azonban nem tudta bevezetni a kórház nyilvántartásába, így az intézményen belüli eljárás menete nem követhető, az eszközök nem rendelkeztek az egészségügyi minisztérium által kiadott tanúsítványokkal, sem garancialevéllel, sem a fertőtlenítést igazoló dokumentumokkal.

Az ügyészek szerint a készülékek beültetése sok esetben indokolatlan volt, az orvos fiktív diagnózis alapján javasolta a beavatkozást, vagy előzőleg olyan gyógyszereket írt fel a betegnek, amelyek szívritmus-szabályozó szükségességére utaló tüneteket váltottak ki.

Az ügyben további öt orvos ellen vesztegetés elfogadása, négy páciens ellen pedig megvesztegetés miatt vizsgálódnak.

Az ügyészek pénteken több házkutatást tartottak az ügyben iaşi-i orvosoknál. Ezek során 25 szívritmus-szabályozót és defibrillátort, neves román festők 36 festményét, továbbá 162.920 lejt, 116.795 eurót, 2357 dollárt, 300 fontot, 300 svájci frankot, 3500 forintot, 520 svéd koronát, 200 dán koronát, 19 mobiltelefont, 60 memóriakártyát, 14 laptopot, három táblagépet, kilenc merevlemezt és 250 DVD-t foglaltak le.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!