Új magyar tagozatvezetője lesz a Puck Bábszínháznak, de most kivételesen nem egy konfliktus áll a hátterében

2023. február 16. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar tagozatvezetői állást hirdetetett meg a kolozsvári Puck Bábszínház. A tisztséget eddig betöltő Varga Ibolya helyett más vezetőt keres magának a Puck magyar tagozata. Szakács Kincső irodalmi titkár és Jakabfi Ágnes, a bábszínház kapcsolattartója egyaránt arról tájékoztattak, hogy kivételesen nem egy konfliktus áll a tagozatvezetői állás megüresedésének hátterében.

Szakács Kincső elmondása szerint Varga Ibolya hivatalosan eddig is rendezőként volt alkalmazva a bábszínháznál, és mivel 8 órában nem tudta ellátni feladatait, békés körülmények között úgy döntöttek, hogy a továbbiakban csak rendezőként folytatja és a magyar tagozatvezetői posztot ezután más fogja betölteni. Jakabfi Ágnestől úgy értesültünk, hogy a rendező eddig mindössze három órában tudott foglalkozni a tagozatvezető feladatokkal.

A magyar tagozatvezetői állást második alkalommal hirdették meg február 24-i határidővel. Előző alkalommal ugyan voltak jelentkezők, de nem feleltek meg a kért kritériumoknak. Úgy tudjuk, az állásra két ember jelentkezett, de mindkettő papírjait visszadobta a Kolozs megyei tanács bizottsága, mert szerintük nem volt meg a három év régiségük vezetői beosztásban. (Forrásunk szerint azonban megvolt.) Az új kiírással párhuzamosan pedig a megyei tanács az igazgatói helyre is versenyvizsgát hirdetett.

A kolozsvári Puck Bábszínház körüli botránysorozatról az előző korszakban írtunk bővebben, amikor a volt tagozatvezetők teregették ki a szennyest a sajtóban: egyebek mellett a magyar tagozattal szembeni negatív diszkriminációval vádolva a bábszínház vezetését. A botrányban akkor Varga Ibolya magyar tagozatvezető Emanuel Petran bábszínházigazgató mellett foglalt állást.

A bábszínház vezetése egyébként a diszkrimináció vádját előbb az alkalmazottaknak adott kérdőívvel, majd a diszkriminációellenes tanács vizsgálatával kívánta megcáfolni. Petran ugyan ezzel látszólag megvédte álláspontját, és sikerült a volt magyar tagozatvezetők által létrehozott egyesültre terelnie a figyelmet. De a volt igazgatót később munkahelyi zaklatás ügyében találták vétkesnek. A Kolozs megyei tanács végül igazgatói tevékenységét lepontozta, a versenyvizsgát elvesztette, igazát pedig egy időben éhségsztrájkolással próbálta meg érvényesíteni, de nem járt sikerrel.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!