Feljelentette Novák Eduárdot a Román Jégkorong Szövetség

2023. február 16. – 09:18

Másolás

Vágólapra másolva

Feljelentette a legfőbb ügyészségen Novák Eduárd sportminisztert a Román Jégkorong Szövetség, amely azzal vádolja a tárcavezetőt, hogy hivatali visszaélést követett el, amikor felfüggesztette a szövetség határozatait és rendkívüli közgyűlést hívott össze a Romániában működő hokiklubok számára, írja az MTI.

A döntést a tárca azzal indokolta, hogy a 2021/22-es idény versenyeiben szereplő 25 egyesület közül 12 nem kapott szavazati jogot azon a küldöttgyűlésen, amelyen újraválasztották Alexandru Halaucát a szakszövetség élére. Tavaly szeptemberben állítólagos tartozásokra hivatkozva vonták meg a szavazati jogot egyes kluboktól.

A hokiszövetség utóbb egyoldalúan felmondta szerződését a sportminisztériummal, és ezzel lemondott arról, hogy közpénzből kapjon finanszírozást, a székelyföldi klubok pedig peres úton is kezdeményezték a szeptemberi küldöttgyűlés határozatainak felfüggesztését.

A sportminisztérium végül azért tűzte ki február 15-ére a Román Jégkorong Szövetség rendkívüli közgyűlésének dátumát, hogy új, hivatalosan is elfogadott vezetőséget válasszanak – ezzel együtt megteremtve a feltételeket, hogy megújítsák az együttműködési szerződést a minisztériummal, ami közpénzből származó finanszírozást jelentene a szövetség számára.

Az elmérgesedett viszony rendezése helyett azonban tovább romlott az etnikai konfliktustól sem mentes vita a szaktárca és a hokiszövetség között, az Agerpres beszámolója szerint a szerdai rendkívüli ülésen most a román klubok képviselői hiányoztak, és azok, akik mégis elmentek, tendenciózus megjegyzésekkel nehezítették a párbeszédet. A konfliktus részleteiről itt írtunk bővebben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!