Feljelentette Novák Eduárdot a Román Jégkorong Szövetség

2023. február 16. – 09:18

Másolás

Vágólapra másolva

Feljelentette a legfőbb ügyészségen Novák Eduárd sportminisztert a Román Jégkorong Szövetség, amely azzal vádolja a tárcavezetőt, hogy hivatali visszaélést követett el, amikor felfüggesztette a szövetség határozatait és rendkívüli közgyűlést hívott össze a Romániában működő hokiklubok számára, írja az MTI.

A döntést a tárca azzal indokolta, hogy a 2021/22-es idény versenyeiben szereplő 25 egyesület közül 12 nem kapott szavazati jogot azon a küldöttgyűlésen, amelyen újraválasztották Alexandru Halaucát a szakszövetség élére. Tavaly szeptemberben állítólagos tartozásokra hivatkozva vonták meg a szavazati jogot egyes kluboktól.

A hokiszövetség utóbb egyoldalúan felmondta szerződését a sportminisztériummal, és ezzel lemondott arról, hogy közpénzből kapjon finanszírozást, a székelyföldi klubok pedig peres úton is kezdeményezték a szeptemberi küldöttgyűlés határozatainak felfüggesztését.

A sportminisztérium végül azért tűzte ki február 15-ére a Román Jégkorong Szövetség rendkívüli közgyűlésének dátumát, hogy új, hivatalosan is elfogadott vezetőséget válasszanak – ezzel együtt megteremtve a feltételeket, hogy megújítsák az együttműködési szerződést a minisztériummal, ami közpénzből származó finanszírozást jelentene a szövetség számára.

Az elmérgesedett viszony rendezése helyett azonban tovább romlott az etnikai konfliktustól sem mentes vita a szaktárca és a hokiszövetség között, az Agerpres beszámolója szerint a szerdai rendkívüli ülésen most a román klubok képviselői hiányoztak, és azok, akik mégis elmentek, tendenciózus megjegyzésekkel nehezítették a párbeszédet. A konfliktus részleteiről itt írtunk bővebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!