A törökországi nagy földrengések után nem kell Romániában is hasonlóra számítani

2023. február 6. – 19:54

Másolás

Vágólapra másolva

A törökországi nagy földrengések soha nem befolyásolták Vrancea szeizmikus térségét, „nem váltottak ki semmit Vranceában” – jelentette ki a Libertateanak Gheorghe Mărmureanu, az Országos Földtani Intézet tiszteletbeli igazgatója. Sokakban az után merülhetett fel kétségbeesés, hogy a törökországi 7,8-as erősségű földrengést követően nem sokkal a vrancea-i térségben is földmozgást tapasztaltak.

Mărmureanu magyarázata szerint a mostani pusztító erősségű törökörszági rengés egy Örményország területén kezdődő és az észak-afrikai térség felé haladó törésvonal mentén keletkezett. A törésvonal viszont nem éri el a Fekete-tengert.

„Azt mondom a románoknak, hogy megnyugodhatnak. Az 1977-eshez hasonló erősségű földrengésig még sok év telik el, a becslések szerint 2040 előtt nem lesz ilyen rengés” – magyarázta a szakértő.

A legfrissebb adatok szerint 2300 fölé nőtt a Törökországot és Szíriát megrázó földrengés halálos áldozatainak száma. Csak Törökországban 9300 fölött van a sérültek száma.

Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetőjének hétfő délutáni pontosítása szerint Románia 60 személyből és 4 kutyából álló kereső- és mentőegységet küld Törökországba. 52-en a katasztrófavédelmi főfelügyelőség keresésre és mentésre kiképzett alakulatának a tagjai, akiket a bukaresti rohammentő-szolgálat két orvosa és két asszisztense kísér el. Hozzájuk csatlakozott a segítőkutyák klubjának két önkéntese két kutyával, amelyek már vettek részt hasonló küldetésekben, illetve a katasztrófavédelmi főfelügyelőség is küld két keresőkutyát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!