A törökországi nagy földrengések után nem kell Romániában is hasonlóra számítani

2023. február 6. – 19:54

Másolás

Vágólapra másolva

A törökországi nagy földrengések soha nem befolyásolták Vrancea szeizmikus térségét, „nem váltottak ki semmit Vranceában” – jelentette ki a Libertateanak Gheorghe Mărmureanu, az Országos Földtani Intézet tiszteletbeli igazgatója. Sokakban az után merülhetett fel kétségbeesés, hogy a törökországi 7,8-as erősségű földrengést követően nem sokkal a vrancea-i térségben is földmozgást tapasztaltak.

Mărmureanu magyarázata szerint a mostani pusztító erősségű törökörszági rengés egy Örményország területén kezdődő és az észak-afrikai térség felé haladó törésvonal mentén keletkezett. A törésvonal viszont nem éri el a Fekete-tengert.

„Azt mondom a románoknak, hogy megnyugodhatnak. Az 1977-eshez hasonló erősségű földrengésig még sok év telik el, a becslések szerint 2040 előtt nem lesz ilyen rengés” – magyarázta a szakértő.

A legfrissebb adatok szerint 2300 fölé nőtt a Törökországot és Szíriát megrázó földrengés halálos áldozatainak száma. Csak Törökországban 9300 fölött van a sérültek száma.

Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetőjének hétfő délutáni pontosítása szerint Románia 60 személyből és 4 kutyából álló kereső- és mentőegységet küld Törökországba. 52-en a katasztrófavédelmi főfelügyelőség keresésre és mentésre kiképzett alakulatának a tagjai, akiket a bukaresti rohammentő-szolgálat két orvosa és két asszisztense kísér el. Hozzájuk csatlakozott a segítőkutyák klubjának két önkéntese két kutyával, amelyek már vettek részt hasonló küldetésekben, illetve a katasztrófavédelmi főfelügyelőség is küld két keresőkutyát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!