Vrancea szeizmikus térségében is volt földrengés, nem sokkal a törökországi földmozgás után

2023. február 6. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Richter-skála szerinti 4,5-ös erősségű földrengés volt Vrancea szeizmikus térségben, Buzău megyében, kilenc perccel a törökországi nagy földrengés után – jelentette be az Országos Földfizikai Kutató és Fejlesztő Intézet (INFP).

A földmozgás 20 kilométeres mélységben következett be, epicentruma 74 kilométerre volt Ploieștitől, 94 kilométerre Brăilától és 98 kilométerre Brassótól. Ezt a nagyobb rengést még három kisebb földmozgás követte 4:09-kor, 4:13-kor és 5:01-kor.

Constantin Ionescu, az INFP igazgatója arról nyilatkozott a Bizidaynek, hogy a vranceai földmozgás és a törökországi eset között nincs összeköttetés, hiszen más tektónikus rétegek mozgásáról van szó. „Ha közel lennének ezek a lemezek, akkor mondhatnánk, hogy az egyik rengés aktiválta a másikat, de a törökországi nagy földrengés utóhatásait legfennebb Görögországban vagy Macedóniában érezhették” – mondta el a szakember.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!