Vrancea szeizmikus térségében is volt földrengés, nem sokkal a törökországi földmozgás után

2023. február 6. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Richter-skála szerinti 4,5-ös erősségű földrengés volt Vrancea szeizmikus térségben, Buzău megyében, kilenc perccel a törökországi nagy földrengés után – jelentette be az Országos Földfizikai Kutató és Fejlesztő Intézet (INFP).

A földmozgás 20 kilométeres mélységben következett be, epicentruma 74 kilométerre volt Ploieștitől, 94 kilométerre Brăilától és 98 kilométerre Brassótól. Ezt a nagyobb rengést még három kisebb földmozgás követte 4:09-kor, 4:13-kor és 5:01-kor.

Constantin Ionescu, az INFP igazgatója arról nyilatkozott a Bizidaynek, hogy a vranceai földmozgás és a törökországi eset között nincs összeköttetés, hiszen más tektónikus rétegek mozgásáról van szó. „Ha közel lennének ezek a lemezek, akkor mondhatnánk, hogy az egyik rengés aktiválta a másikat, de a törökországi nagy földrengés utóhatásait legfennebb Görögországban vagy Macedóniában érezhették” – mondta el a szakember.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!