Gheorghe Hagi, a román focikirály a Sepsi OSK mérkőzés leállításáról: Én macedón vagyok, holnap nekem is kiabálhatják, hogy ki az országból

2023. február 1. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

Még mindig nem ültek el a háborgó hangok a román fociberkekben a Sepsi OSK – FC U Craiova 1948 mérkőzés leállítása miatt. Legtöbben azon a véleményen vannak, hogy a szurkolókat kellett volna eltávolítani, és a meccset befejezni. Erről beszélt a román focikirály, Hagi is, aki egyébként mélységesen elítélte az uszítást.

Hagi Gică a Sepsi OSK – FC U Craiova 1948 mérkőzésen, Sepsiszentgyörgyön kirobbant magyarellenes botrány után kemény szavakkal ítélte el az ott elhangzottakat, ugyanakkor azonban nem értett egyet a játékvezető döntésével, szerinte nem a mérkőzést kellett volna lefújni. A mérkőzést Andrei Chivulete játékvezető a 26. percben az Olteni szurkolóinak skandálása miatt végleg félbeszakította a meccset, és a Sepsi OSK-t hirdette ki győztesként, így a székelyföldi fociklub az ellenfél szurkolóinak “jóvoltából” besöpört egy 3-0-ás győzelmet.

Hagi számára érthetetlen, hogy Mititelu krajovai huligánjait miért nem távolította el a rendőrség. "Veszélyes precedenst teremtettek ezzel a döntéssel" – hangzott a vészjelzés a román válogatott történetének legjobb góllövője részéről.

Ugyanakkor az Anena Sport számára a román focikirály azt is hangsúlyozta, hogy: "Ez minden klubnak érzékeny pontja, hogy tudja a szurkolóit féken tartani. Európában még soha nem állt le egyetlen meccs sem, amikor ilyeneket kiabáltak.

Én egy macedón vagyok. Talán holnap jön valaki, és azt mondja: »Ki, ki a macedónokkal az országból!«.

Azt mondja, de ez nem jelenti azt, hogy elmegyek. Az európai kupákban még soha nem állították le a meccset ilyen bekiabálások miatt. A legdrasztikusabb intézkedés amelyhez eddig folyamodtak, az volt, hogy a kiabálókat kivitték a stadionból" – részletezte véleményét Gică Hagi.

A román focikirály, Gică Hagi – Fotó: Alex Nicodim / NurPhoto / AFP
A román focikirály, Gică Hagi – Fotó: Alex Nicodim / NurPhoto / AFP

A román labdarúgó liga főtitkára, Justin Ștefan is egyetért Hagival. Bejelentette, hogy a szabályzat 4. pontjának értelmében az FC U Craiova 1948 szurkolóinak csoportja eltávolítható lett volna a stadionból.

"A mérkőzés megfigyelője által készített jelentések alapján a fegyelmi bizottsághoz fordulunk, és fegyelmi eljárást indítunk. Várjuk a megoldást, hogy mi lesz az… Mivel erre a helyzetre nincs precedens, nem tudjuk, mi lesz a döntés.

Ha a bizottság döntését megfellebbezik, akkor a Szövetség Fellebbviteli Bizottsága dönt. Én úgy látom, hogy ezzel kinyitottuk Pandora szelencéjét. Mit teszünk a következő, hasonló helyzetben? Ha legközelebb a játékvezető nem állítja le a mérkőzést, akkor szabályt sért?

Justin Stefan szerint a mostani döntés nem visz közelebb a probléma megoldásához, nem fognak eltűnni a rasszista, idegengyűlölő skandálások a stadionokból, sőt, félő, hogy még inkább radikálizálódnak azok a szurkolói csoportok, akik ezt a helyzetet kiprovokálták.

“Ha 20 ezer szurkoló skandált volna magyarellenes rigmusokat, akkor igen, felfüggeszthető lett volna a mérkőzés, de 50 emberről volt szó, akiket fel lehetett volna szólítani a távozásra, és a rendőrség kikísérhette volna őket a lelátóról. Ha 10-20 ezren lettek volna, akkor lehetetlenné vált volna az evakuálás, de azt a csoportot el lehetett volna távolítani” – jelentette ki Stefan az AntenaSport riporterének.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!