Gheorghe Hagi, a román focikirály a Sepsi OSK mérkőzés leállításáról: Én macedón vagyok, holnap nekem is kiabálhatják, hogy ki az országból

2023. február 1. – 09:14

Másolás

Vágólapra másolva

Még mindig nem ültek el a háborgó hangok a román fociberkekben a Sepsi OSK – FC U Craiova 1948 mérkőzés leállítása miatt. Legtöbben azon a véleményen vannak, hogy a szurkolókat kellett volna eltávolítani, és a meccset befejezni. Erről beszélt a román focikirály, Hagi is, aki egyébként mélységesen elítélte az uszítást.

Hagi Gică a Sepsi OSK – FC U Craiova 1948 mérkőzésen, Sepsiszentgyörgyön kirobbant magyarellenes botrány után kemény szavakkal ítélte el az ott elhangzottakat, ugyanakkor azonban nem értett egyet a játékvezető döntésével, szerinte nem a mérkőzést kellett volna lefújni. A mérkőzést Andrei Chivulete játékvezető a 26. percben az Olteni szurkolóinak skandálása miatt végleg félbeszakította a meccset, és a Sepsi OSK-t hirdette ki győztesként, így a székelyföldi fociklub az ellenfél szurkolóinak “jóvoltából” besöpört egy 3-0-ás győzelmet.

Hagi számára érthetetlen, hogy Mititelu krajovai huligánjait miért nem távolította el a rendőrség. "Veszélyes precedenst teremtettek ezzel a döntéssel" – hangzott a vészjelzés a román válogatott történetének legjobb góllövője részéről.

Ugyanakkor az Anena Sport számára a román focikirály azt is hangsúlyozta, hogy: "Ez minden klubnak érzékeny pontja, hogy tudja a szurkolóit féken tartani. Európában még soha nem állt le egyetlen meccs sem, amikor ilyeneket kiabáltak.

Én egy macedón vagyok. Talán holnap jön valaki, és azt mondja: »Ki, ki a macedónokkal az országból!«.

Azt mondja, de ez nem jelenti azt, hogy elmegyek. Az európai kupákban még soha nem állították le a meccset ilyen bekiabálások miatt. A legdrasztikusabb intézkedés amelyhez eddig folyamodtak, az volt, hogy a kiabálókat kivitték a stadionból" – részletezte véleményét Gică Hagi.

A román focikirály, Gică Hagi – Fotó: Alex Nicodim / NurPhoto / AFP
A román focikirály, Gică Hagi – Fotó: Alex Nicodim / NurPhoto / AFP

A román labdarúgó liga főtitkára, Justin Ștefan is egyetért Hagival. Bejelentette, hogy a szabályzat 4. pontjának értelmében az FC U Craiova 1948 szurkolóinak csoportja eltávolítható lett volna a stadionból.

"A mérkőzés megfigyelője által készített jelentések alapján a fegyelmi bizottsághoz fordulunk, és fegyelmi eljárást indítunk. Várjuk a megoldást, hogy mi lesz az… Mivel erre a helyzetre nincs precedens, nem tudjuk, mi lesz a döntés.

Ha a bizottság döntését megfellebbezik, akkor a Szövetség Fellebbviteli Bizottsága dönt. Én úgy látom, hogy ezzel kinyitottuk Pandora szelencéjét. Mit teszünk a következő, hasonló helyzetben? Ha legközelebb a játékvezető nem állítja le a mérkőzést, akkor szabályt sért?

Justin Stefan szerint a mostani döntés nem visz közelebb a probléma megoldásához, nem fognak eltűnni a rasszista, idegengyűlölő skandálások a stadionokból, sőt, félő, hogy még inkább radikálizálódnak azok a szurkolói csoportok, akik ezt a helyzetet kiprovokálták.

“Ha 20 ezer szurkoló skandált volna magyarellenes rigmusokat, akkor igen, felfüggeszthető lett volna a mérkőzés, de 50 emberről volt szó, akiket fel lehetett volna szólítani a távozásra, és a rendőrség kikísérhette volna őket a lelátóról. Ha 10-20 ezren lettek volna, akkor lehetetlenné vált volna az evakuálás, de azt a csoportot el lehetett volna távolítani” – jelentette ki Stefan az AntenaSport riporterének.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!