Két romániai megyében vannak többségben a magyarok

2023. január 31. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi népszámláláskor kicsivel több mint egymillió Romániában élő vallotta magát magyar nemzetiségűnek, így a magyarok a lakosság 6 százalékát teszik ki. Az etnikai hovatartozásra vonatkozó információ azonban mindössze 16,5 millió személynél jelenik meg a statisztikákban, miközben országszerte kicsivel több mint 19 millió lakost számoltak össze.

Kedden az Országos Statisztikai Intézet az etnikai hovatartozásra vonatkozó adatokat megyei bontásban is közzétette. Ebből kiderül, hogy a magyar nemzetiségűek aránya Hargita megyében a legnagyobb (85,7%) de Kovászna megyében is több mint kétharmados (71,8%). Maros megyében 35,6% a magyarok aránya, a nem székelyföldi megyék közül pedig Szatmár (31,4%), Bihar (22,3%) és Szilágy (20,8%) megyében élnek jelentős arányban magukat magyar nemzetiségűnek vallók. Kolozs megyében a magyarok aránya 13,4%-os.

Országosan mintegy 5,3 százalékos a lakosságcsökkenés a 10 évvel ezelőtti adatokhoz képest. Kiss Tamás szociológus számításai szerint a magyarok esetében a népességfogyás ennek akár kétszerese, 10,3 százalékos lehet. Tíz éve a magyar nemzetiségűek az ország összlakosságának a 6,5 százalékát tették ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!