Két romániai megyében vannak többségben a magyarok

2023. január 31. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi népszámláláskor kicsivel több mint egymillió Romániában élő vallotta magát magyar nemzetiségűnek, így a magyarok a lakosság 6 százalékát teszik ki. Az etnikai hovatartozásra vonatkozó információ azonban mindössze 16,5 millió személynél jelenik meg a statisztikákban, miközben országszerte kicsivel több mint 19 millió lakost számoltak össze.

Kedden az Országos Statisztikai Intézet az etnikai hovatartozásra vonatkozó adatokat megyei bontásban is közzétette. Ebből kiderül, hogy a magyar nemzetiségűek aránya Hargita megyében a legnagyobb (85,7%) de Kovászna megyében is több mint kétharmados (71,8%). Maros megyében 35,6% a magyarok aránya, a nem székelyföldi megyék közül pedig Szatmár (31,4%), Bihar (22,3%) és Szilágy (20,8%) megyében élnek jelentős arányban magukat magyar nemzetiségűnek vallók. Kolozs megyében a magyarok aránya 13,4%-os.

Országosan mintegy 5,3 százalékos a lakosságcsökkenés a 10 évvel ezelőtti adatokhoz képest. Kiss Tamás szociológus számításai szerint a magyarok esetében a népességfogyás ennek akár kétszerese, 10,3 százalékos lehet. Tíz éve a magyar nemzetiségűek az ország összlakosságának a 6,5 százalékát tették ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!