Markó Béla: Az erdélyi magyarság létszámcsökkenése a kettős állampolgárság intézményének is köszönhető

2023. január 3. – 12:16

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai népszámlálási adatok kapcsán megszólalt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség volt elnöke, Markó Béla is, aki a Klubrádió műsorában, a Megbeszéljükben elemezte az erdélyi magyarság fogyását kiváltó okokat. A legfrissebb népszámlálás szerint Romániában 1 millió kétezer-kétszáz személy vallotta magát magyar nemzetiségűnek, ami azt jelenti tíz év alatt 225 ezerrel csökkent az erdélyi magyarok száma.

Az RMDSZ korábbi elnöke, a román parlament volt képviselője emlékeztetett:

1990 óta minden népszámlálás a magyarság létszámának csökkenését mutatja. De sosem volt még a csökkenés akkora, mint most” – tette hozzá.

Markó szerint ennek pedig több oka lehet. Az egyik: ahogy elkezd fogyni egy kisebbség, úgy nő az esély a lemorzsolódására is. A másik, hogy demográfiailag is rosszul állunk; a magyarság már legalább egy generációval öregebb, mint a románok.

A népszámlálás szerint Románia összlakosságának 16 százaléka felsőfokú végzettségű, az ottani magyarok esetében ez viszont csak 12,9 százalék. Ez ijesztő. Nem arról van szó ugyanis, hogy kevesebb magyar végez egyetemet, hanem hogy már ott tartunk: a fiatalok egy része Magyarországon végzi az egyetemet, vagy, hogy ha a román egyetemeken végez is, elmegy az országból.

„Az igazán nagy baj azonban, hogy az arányunk 1992 óta, egészen mostanáig nem csökkent. Most először azonban igen. Eddig 6,5 százalék körül volt, ez most hirtelen leesett 6 százalékra” – figyelmeztetett.

„Jóval többen mentek el tehát, mint korábban, ehhez pedig hozzájárult a kettős állampolgárság intézménye is, azaz a magyar állampolgárság felvétele is, ami jócskán megkönnyítette a kivándorlást” – mondta Markó.

A kettős állampolgársággal járó mozgásszabadság szívóerőként hatott a közösségre, zárta gondolatmentetét az RMDSZ volt elnöke, aki szerint olyan román-magyar viszonyt akartunk, amiben ide-oda lehet mozogni. „De ha ez a mozgás nagyrészt egyirányú, akkor ez pontosan odavezet, ahol most tartunk” – jelentette ki.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!